Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '17

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Uçurumları sevenin kanatları olmalı

Uçurumları sevenin kanatları olmalı
 

Uçurumları Sevenin Kanatları Olmalı


Ben Uzman Klinik Psikolog Halil Utku Altın. Aynı zamanda Özüm Psikoloji, Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Merkezi'nin kurucusuyum. Bu haftadan itibaren her cuma bu blogdan; psikoloji, aile ilişkileri, çocuk gelişimi, etkili iletişim ve psikoterapi konularında siz okurlara bilgi vermeyi amaçlıyorum. Yazı içeriğimiz bilgilendirmek, önerilerde bulunmak üzerine olacağı gibi siz değerli okurlardan gelecek soruların yanıtlarını da bu bölümde de cevaplandırmayı planlıyorum. Sorularınız için halilutkualtin@gmail.com mail adresini kullanabilirsiniz.
Geçen hafta içerisinde açılışını yapmış olduğumuz Özüm Psikoloji Merkezi’nin gururunu yaşarken aynı zamanda Aydın ilimizde ve Türkiye genelinde birçok intihar vak'asının meydana geldiğini öğrenmenin üzüntüsünü yaşamış bulunmaktayım. Amerikalı Psikolog William James “Hayattan korkma, onun iyi olduğuna inan, bu inancı onu gerçekleştirecektir” diyerek hayatın hem zorluklarına hem de hayata inanmayı vurgulamıştır. İntihar eden bireylerin intihara kalkışma nedenleri; zorlukların biteceğine olan inançlarını kaybedip, tek çözüm yolunun intihar olduğu hakkındaki yanlış düşünceleri, alternatif çözümler üretmelerini engellemektedir. Yapılan araştırmalarda yüksek binalardan, köprülerden atlayarak intihara teşebbüs eden ve hayatta kalan kişilerin atlama anından hemen sonraki süreçte yoğun pişmanlık yaşadıkları, sevdiklerinin görüntülerinin gözlerinin önüne geldiği, başka çözümlerin olabileceğinin farkına vardıkları saptanmıştır.

AİLE DESTEĞİ HER ZAMAN ÖNEMLİ
İntihar hakkında yanlış bilinen en önemli gerçek “İntihar hakkında konuşan insanlar, hiçbir zaman bunu gerçekleştirmezler” inanışıdır. Bu inanış, tamamen yanlış bir düşüncedir. Bu durum, bireyin karşısındaki kişiden yardım arayışı olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman yapabileceğiniz en önemli şey, sakin kalarak o kişiyi dinlemektir. Kişinin konuşmaya cesaretlendirilmesi ve dikkatle dinlenilmesi gerekir. İntihar hakkında fikrini beyan eden kişiye karşı yargılayıcı olunmayıp kişinin duygularının kabul edilmesi gerekmektedir. İntihar düşüncesi içerisine girmiş kişiler, kendilerini çevrelerinden soyutlama eğilimindedirler. Bu noktada onlarla iletişim halinde kalmak, kişinin yalnızlığını bir nebze de olsa azaltır. Ailelere burada düşen en önemli görev, ilgi gösterip destek vermektir. (İntihar söz konusu olmasa bile ailede ilgi ve destek her zaman ön planda olmalı). Kişi yalnız olmadığını hissedebilmeli. İntihar düşüncesinin oluşmasına neden olan olaylar her ne ise o konuların çözümü konusunda birlikte adım atılması büyük yarar sağlayacaktır. Böylece intihar fikrini taşıyan kişinin bilincinde intiharın tek seçenek olmadığı, yardımın mevcut olduğu fikri filizlenmeye başlayacaktır. Bunun yanı sıra kişinin sağlıklı ve olumlu yönlerini ifade etmek, kişiyi desteklemek yarar sağlayacaktır. İntihar vak'alarının önlenebilmesi konusunda ailelere çok büyük görev düşmektedir. Kaç yaşında olursa olsun aile içerisinde her bireyin iletişime, desteklenmeye, güven verilmeye, empati kurulmaya, yanında olunduğunun mesajının verilmesine ihtiyacı vardır. Aile içerisindeki bir birey, her zamanki tutum ve davranışlarından farklı davranmaya başlamışsa ortada önemli bir sorun var demektir. İntihar gibi önemli bir durum, kişinin kendisinin ve çevresinin tek başına baş edebileceği bir konu değildir. Aile desteğinin yanı sıra ruh sağlığı uzmanlarından yardım almak büyük yarar sağlayacaktır.

KENDİNİZ İÇİN ÇOK DEĞERLİSİNİZ
Son olarak intihar düşüncesi taşıyan ve bu yazımı okuyan bireylere seslenmek istiyorum. Öncelikle çevrenizdeki doğru kişilerle, aile bireyleriniz ile konuşun, iletişime geçin. İçinizdeki çözümsüzlük hissi, yanlış düşünceler ve inanışlar sonucu meydana gelmiş olabilir. Her ne yaşamış olursanız olun, bu hayatta kendiniz için çok değerlisiniz. Fazlaca acı çekmiş, birçok çözüm konusunda tıkanmış olsanız bile arayışınızı kaybetmeyin. Sizin yaşamış olduğunuz problemleri yaşayıp çözüm üretmiş kişiler ile iletişime geçin. Onlarla konuşun. Çevrendenizdeki bireylerin sizi anlayamayacağını düşünüyorsanız üzülmeyin, profesyonel destek almak her zaman yarar sağlayacaktır. Aradığınız çözümü elbet bulacaksınız. Yeter ki kendinize zaman verin. Motive eden gerçek yaşam hikâyeleriyle ilgili filmler izleyin. The Pianist (Piyanist), 127 Hours (127 Saat) benzeri filmlerin mesajları fayda sağlayacaktır. Kendinizde yaratacağınız bir farklılık kelebek etkisi gibi düşüncelerinize orada davranışlarınıza ve çevrenize yayıldığını fark edeceksiniz.

 
Toplam blog
: 2
: 267
Kayıt tarihi
: 15.11.15
 
 

Uzman Klinik Psikolog Halil Utku ALTIN 1988 yılında Aydın' da doğmuştur. 2012 yılında Maltepe Üni..