Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '18

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Umut Olmadan Girişimci Olunmaz

Umut Olmadan Girişimci Olunmaz
 

İlham Almak Kolaydır. Zor Olan İse Harekete Geçmek...


Her birimiz potansiyel girişimciyiz. Hayatın her evresinde belli bir konuda belirli alanlarda girişimci ruhumuzu harekete geçirebiliyoruz. Belirli bir yaşa kadar bilinçsiz olsa da sonrasında bilinçli hale gelecek dönemler olarak ikiye ayıracak olursak, farkına varmadan yaptığımız hareketler ile aslında kişiliğimiz ile kendimizi daha küçük yaşta ifşa ediyor olabiliriz. 10 yaşındaki oğlumun garsondan yemek sonrası ıslak mendil talebinde bulunması bana göre girişimin ilk adımları ilk ayak sesleri diyebilirim.

Girişimciliğin serüveni, dağın tepesinden aşağıya inen bir kar tanesinin kar kütlesine gelmesidir. Öncelik olarak kendini rahatlatmak ve akışa doğru gitmektir. Zaten olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir zekaya, yeterli bir enerjiye birazda girişimci ruh ve motivasyon kattığımızda hayatımızın bilinçli dönemi içinde gerçek bir girişimci olarak yerimizi alabiliriz. Zaten bu özellikler sonradan dâhil olan farklılıklar değil, doğduğumuz günden beri içimizde var olan ve harekete geçmek için bir adım bekleyen eylemlerdir. Neden bir 10 yaşındaki çocuğun garsondan mendil istemesi bu kadar farklı geldi diyeceksiniz. Çünkü girişimciliğin özünde özgürlük yatmaktadır. O masada var olmak, garsonun isteğine göre değil de benim o esnada ihtiyacım var ve ben bu isteğimi yerine getirilmesi için bir girişimde bulunmalıyım özgürlüğünü hissettirmişti.

İletişim ağlarını ve iletişimi kullanarak güçlü etkileşim sağlamak girişimcilikte istediği aşamaya gelmede çok büyük bir öneme sahip olduğunu, iletişim ile ilgili eğitim seminerlerde özellikle üniversitelerin ilgili bölümlerinde altını çize çize değinilmektedir.

İnsan davranışı ve psikolojisi konulu birçok kitabı seminerleri ile etkili fikirlere sahip olan Doğan CÜCELOĞLU’nun bir kitabında iletişimi kendi açısı ile değerlendiren bir sözü dikkatimi çekti.

“Düşündüğünüz, söylemek istediğiniz,
Söylediğinizi sandığınız, söylediğiniz,
Karşınızdakinin duymak istediği, duyduğu,
Anlamak istediği, anladığını sandığı,
Dolayısıyla insanlarının birbirini anlaması için birçok ihtimal var.”

İşte karşılıklı iletişimde etkili ve bilinçli kalmak girişimci için önemli olmalıdır. İnsanların birbirini anlaması için her ihtimal değil de tek ihtimalle var olmak girişimci özgür ruhu karşı tarafa hissettirmek, başarı sağlamanıza yardımcı olacaktır. Buda girişimcilikte “iletişimi” önemli bir madde kılıyor.

Çevremize baktığımızda girişimcilik konusunda doğru bildiğini zanneden, farklı bir şekilde bakış açısına sahip bir grup hep var olduklarını bizlere hissettiriyorlar. Bu ekip aslında kendi enerjilerini büsbütün eritmiş, karşılarındakilerin enerjisine göz diken sömürücü tayfa.

“Parası olan herkes iş kurabilir, başarılı olabilir.” Mesela bu söz en çok duyduğumuz ve parasını çevrenin gazı ile iş kurmaya yatırıp işler tutmadığında ve zarara doğru gittiğinde o gaz verenlerin bir anda duman olduğu vakaa. Yada bu duruma kardeş başka bir durumda “Falancı kişi bu işi yapıyor ve kazanıyor, bende aynısını yapıp kazanabilirim.” mantığı. “Bu girişimcilerin gecesi gündüzü olmuyor, düzenleri yok” veya“Girişimde bulunduğu iş iflasa gittiğinde yanlış işler çeviriyordur” efsaneleri ile yaşayan, “Eğitimi başarısızdı, iş hayatı da farklı olmaz” geleneğine sahip bu emicilere fırsat verilmemeli.

Girişimcilik fırsatları görme demektir. Yenilikleri arama, riske girme içgüdüsü olan, harekete geçme yapı taşlarını taşıyan demektir. Elde ettiğin fırsatı yakalayıp kendini harekete geçirerek riskleri de göz önünde bulundurup özgürce ama doğru alanda doğru analitik çalışma ile özgün bir iletişim tekniği kullanarak hedefi yakalamak mümkün.  

Hayatımın dönüm noktası olarak girişimcilik ruhuna geçiş yapmamı sağlayan bakış açım, “tarlanızdan verim almak için önce zararlı otlardan toprağınızı temizlemek, ekip biçtikten sonra düzenli sulama ile emeğinizin karşılığına göre verim almak gibi zihnimizi olumsuzluklardan arındırmak, çevremizde zihnimizi olumsuz etkileyenleri temizlemek ve düzenli bilgi birikime açık olmak” ile başlamak gerektiğine inandım. Bu inancıma birde umut ekledim. Çünkü biliyorum ki umut olmadan girişimcilikte olmaz.

Verimli bir yaşam diliyorum.

 
Toplam blog
: 5
: 382
Kayıt tarihi
: 30.10.18
 
 

Sakarya Üniversiyesi Bilgi Yönetimi Mezunu, Bir Kamu Kurumu Çalışanı, Memleketi Ordu, İkameti İst..