Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '18

     
    Kategori
    Üniversitelinin Sesi
     

    Üniversiteye Adapte Olma ve İlk Yıl

    Üniversiteye Adapte Olma ve İlk Yıl
     

    Üniversiteli gençlerin uyum süreci


    Bu ilk yazımda sizlere üniversiteye yeni başlayanlar için deneyimilerimden  bahsetmek istiyorum.

    İlk yılınızda aileden ayrılmış olmanın verdiği o muhteşem ama bir o kadar da buruk duyguyla kendinizi derin bir denizin içinde buluyorsunuz. Deniz dedim çünkü adımlarınızın derinliğini bilmiyorsunuz ve yaşayacağınız zorlukların ucu bucağı asla yok. Özellikle de küçük bir kasabadan büyük bir şehre geldiyseniz vay halinize.

    Siz odanızı kardeşinizle bile paylaşmak istemezken kendinizi beş kişilik bir yurt odasında bulabiliyorsunuz mesela.  Düşünün beş tanımadığınız insan en azından kardeşinizin huyunu suyunu biliyordunuz. İlk hafta cüzdanlarınızı ve kıyafetlerinizi saklamakla geçer sonra sonra ortama alıştıkça daha doğrusu dolaplar küçük olduğu için saklamakdan vazgeçersiniz. Bunu yapan tek siz olmayacaksınız merak etmeyin. Evdekinden daha çok lavabo sırası bekleyeceksiniz mesela çünkü  ordaki hiç kimse anlayışlı değil.

    Muhtemelen arkadaş edinmek için çekimserliğinizi atmanız gerekecek ve yakın bir zamanda çok gezen bir arkadaş bulacaksınız. Bütün kampüsde girmediğiniz mekan kalmayacak heleki yurdunuz veya kaldığınız yer kampüsdeyse en şanslı sizsiniz. Neden mi ? Çünkü üniversitenin kalbi orasıdır.

    Annenizin biricik evladı değilsiniz artık ütüyü kendiniz yapıp çamaşırları kendiniz yıkayacaksınız. Hatta şunu da söylemeliyim makarna ve hamburger yemekden içiniz kuruyacak. Eve dönünce annenizden ilk sulu yemek isteyeceksiniz.

    Şunu da söylemeliyim ki devletin verdiği az miktardaki parayla geçinmeyi bileceksiniz yoksa krediye paçayı kaptırdığınızda bütün üniversite hayatı boyunca kurtulamazsınız. Siz yine de para konusunu pek takmayın bol bol gezin her bölümden arkadaş edinin. Arkadaşımın arkadaşı durumları bu konuda çok işinize yarar benden söylemesi.

    Bu arada derslerinizide unutmayın tabiki. Demem o ki oraya ne amaçla geldiğiniz asla aklınızdan çıkmasın. Unutmayın ki sizi oraya göndermek için aileniz birşeylerden mutlaka fedakarlık yapıyordur. Vizelere çok çalışın mesela onları yüksek tutun ki finalde konular üst üste bindiğinde çok zorlanmayın.

    Mutlaka üst sınıflardan tanıdık edinmeye çalışın dersine girdiğiniz hocayı sorun, not isteyin size illa ki yardımı dokunur. En önemliside sınav haftası asla dışarı çıkmayın sadece bir hafta kendinizi kitleyin.

    İnanın bana, sabahlara kadar ders çalışmak yalan değilmiş gerçekten öyle birşey varmış ve yapmazsan olmuyormuş.

    Dolu dolu bir üniversite hayatı geçirin. Kulüplere üye olun, etkinliklere katılın.  Sinemaya da gidin tiyatroyuda unutmayın, konserlere katılın.

    Size en önemli ve son olarak tavsiyem başka bir şehre gelip kaybolanlardan olmayın. Kendinizi unutmayın yanlış arkadaşlıklar kurmayın. Evet biliyorum üniversitede bin türlü insanla karşılacaksınız bugün en yakınınız olan yarın  kuyunuzu kazar. Kimseye herşeyinizi anlatmayın. İnsanları çok iyi tanımanıza yardımcı olacak bence tek yer üniversitedir. Keyfini çıkarın hep aynı yaşta kalmayacaksınız ne de olsa...
     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 363
    Kayıt tarihi
    : 27.01.18
     
     

     1997 doğumlu olup Üniversite okuyorum ve İngilizce İktisat öğrencisiyim.İlk öğretim yıllarında ş..