Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Uyku Apnesi Hakkında 6 Gerçek

Aniden başlayan şiddetli horlamalar, sabahları şiddetlenen baş ağrıları, halsizlik, yorgunluk, dikkat dağınıklığı ve  kronik mutsuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren uyku apnesi; kişinin uyku esnasında nefessiz kalması ile tanımlanan ciddi bir rahatsızlıktır.

Obezite, genetik faktörler, boyun çevresinin kalınlığı gibi nedenlerle ortaya çıkabilen bu hastalık uzun dönemde ciddi sağlık problemleri ile birleşip hayati tehlikeye yol açabilir. Uyku apnesi belirtileri yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden uzmanlara danışması ve tıbbi destek almaları gerekir. Bu yazımızda uyku apnesi ile ilgili 5 ilginç gerçeğe odaklanacağız.

Çoğu Kişi Uyku Apnesi Hastalığına Yakalandığının Farkında Değil
Uyku apnesi düşünülenden çok daha yaygın bir sorundur. Horlamalarını ciddiye almayan ve yorgunluklarını farklı nedenlere bağlayan kişiler doktora gitmedikleri için kendilerini bekleyen tehlikenin farkında değildirler. Kadınların %9’unu erkeklerin ise %24’ünü etkilediği düşünülen bu hastalık ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi o denli hızlı sonuç vermektedir.

Fazla Kilolu Olmayan Kişilerde de Görülebilir
Uyku apnesi sadece fazla kilolu erkeklerde görülen bir hastalık olarak düşünülse de bu genelleme doğru değildir. Obezitenin uyku apnesi hastalığına yakalanma riskini arttırdığı bilgisi doğru olsa da zayıf kişilerde de uyku apnesi hastalığı oluşabilir. Üstelik kadınlar da en az erkekler kadar risk altındadır!

Yorgunluk, Halsizlik ve Depresyonla Karıştırılabilir
Uyku apnesinin belirtilerinin bazıları bu hastalığın kronik yorgunluk, halsizlik ve depresyonla karıştırılmasına neden olabilir. Belirtilerinin sıradan ve olası olması maalesef bu hastalığın önemini azaltmaz.

Uyku apnesi Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir
Uyku apnesi hastalığı sadece gece uykularını bölüp uyku kalitesini azaltmakla kalmıyor kalp krizi, felç, diyabet, yüksek tansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. Uyku apnesi belirtileri yaşayan kişilerin bu nedenle en yakın zamanda tıbbi destek alması gerekiyor.

Uyku Apnesi Kalıcı Beyin Hasarına Neden Olabilir
Uyku apnesinin en korkunç sonuçları arasında kalıcı beyin hasarı da bulunmaktadır. Uykusunda nefes alamayan kişilerin beyinlerine oksijen iletilmez. Nefessiz kalınan sürenin sıklaşıp artması beynin fonksiyonlarını kalıcı olarak azaltabilir.

Uyku Apnesi Tedavi Edilebilir
Uyku apnesi bir uyku problemidir. Uyku esnasında hava yollarının tıkanması sonucu nefes alınamamasına neden olan bu hastalığın altında yatan nedenler belirlendiğinde farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Uyku apnesi fazla kilo nedeniyle oluşmuşsa hastanın sağlıklı bir diyet programına uyup düzenli egzersiz yapıp kilo vermesiyle hastalığın belirtileri azaltabilir.

Op. Dr. Ömer Aşkıner

 
Toplam blog
: 4
: 412
Kayıt tarihi
: 03.01.19
 
 

Tıp bölümünü İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde Tamamladı. 2003 yılında Vakıf Gureba..