Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '16

     
    Kategori
    Ekonomi - Finans
     

    Uzun vade yatırım mı yurtiçi tatiller mi?

    Uzun vade yatırım mı yurtiçi tatiller mi?
     

    Sürekli yazı dizilerinde uzun vadeli yatırımcı olmanın avantajlarından bahsedilir, özendirilir çok kazandırdığından bahsedilir ancak o listelerde hiç enflasyona bile yenik düşenlerden, kazanımlarını hedeflenen vade dolmadan geri verenlerden, patron kurnazlıkları ile hedeflenenin gerisinde kalanlardan bahsedilmez.


    Uzun vade yatırımcısı olmak uzun vade hisse taşımak her zaman avantajlı olamayabilir. Nasıl kısa vadeli trade riski varsa uzun vade de risk buna yakındır. Burada normal şartlardaki uzun vadeli yatırımdan bahsetmiyorum. Uzun vade demek şirket bilanço kalemlerinde de olduğu gibi 1 yıldan fazla süreci ifade eder. Bu borç sınıflandırmasında da böyledir yatırım anlamında da. Bu yatırımlar 1,5 yıl da olabilir 5 yıl da 10 yıl da.

     
    Örneğin 5 yıllık bir yatırım kararı ile alınan hisse ya da hisse çeşidi öngörüden çok uzak bir temele dayanmaktadır. Çünkü ekonomik konjonktür sürekli değişim içindedir. Bu nedenle geleceği görmek yakın vadeyi görmekten çok daha zordur. Aksini düşünmek hayalperestlikten ibarettir.


    Öngörü konusunundaki zorluğu maddelerle sıralamak gerekirse;


    1- Dünya Ekonomisi
    Bu süreç boyunca tüm küresel risklerden payına düşeni alacaktır.
    2- Bölgesel/Konjonktürel gelişmeler
    Yine tüm olumsuz gelişmeleri hanesine yazacaktır.
    3- Ülke Ekonomisi
    Uzun vadeli hisseler genelde 100 endeksinde olan ve dolayısı ile betası (etkileşim/korelasyon katsayısı) yüksek olanlardan olacağı için ülkesel problemleri de satın almış olacaktır. Yani her koyun kendi bacağından asılsın denemeyecektir.
    4- Sektörel Sıkıntılar
    Sadece bir şirket yerine, yine aynı sektördeki şirketler/gelişmeler de büyük etken olacaktır.
    5- Şirket Yönetimindeki Strateji
    Anlık değişen yapıda şirketin de vizyonu değişebilir ve yatırımcı bundan da sorumludur. Şirket yönetime göbeğinden bağlıdır.
    6- Yatırımcının Psikolojik Algısındaki Değişim
    Uzun vadede hisse hayranlığı oluşma ihtimali yüksektir. Yatırımcı/hisse evliliği denir buna ve artık ayrılmak zor gelir görünen net olayları görme körlüğü oluşur ve gerçeklikten uzaklaşan bir rüyaya dönüşür.
    7- Yatırımcının Yatırım Kararını Noktalama Zorlunluluğu
    Yatırımcı küresel bölgesel ülkesel sektörel ve şirketsel gidişatı tam olarak tayin edemeyeceği gibi kendi ekonomik gidişatından dolayı olmadık zamanda yatırımı yarıda bırakmak zorunda kalabilir.


    Bu maddeleri zaten göz önüne alarak bunları bilerek ve analizler sonucu yatırım kararı alınıyorsa yine küresel/bölgesel/ülkesel/sektörel riskleri bu denli uzun vadeli görebiliyorsa, yatırımcı orta vadeli (1 yıldan az) yakın gelecek ile ilgili daha akılcı daha pratik öngörülerde bulunabilir. Çünkü yakın geleceğimizle ilgili kararları alırken bu öngörüler daha gerçekçi ve analize dayalı olacaktır. Bunu bir örnekleme ile ile renklendirmek gerekirse ;
    1 ay sonra sevgiliyle çıkılacak tatilin hazırlıkları yapılırken havaların şekline göre bavulunuzda kalın giysilerin mi yoksa ince giysilerin mi olacağını biliriz. Ama 2 sene sonra gideceğimiz tatilin hazırlıkları yapılamaz valizi hazırlanamaz. O zamana kadar gardrobumuzdaki kıyaferlerimiz bile 2 defa değişir o yüzden bunları valize koymak saçma olur çünkü o kıyafetlerin demode olma riski çok yüksek ve anın yaşamında ihtiyaç olabilir . Yani sadece hayali vardır uzaktaki tatilin ve çok isteyerek beklersin, hayal edersin sadece. Çok keyifli olacak şöyle eğleneceğiz böyle olacak gibi hevesler sarar. Uçuş biletleri alınır ucuz, avantajlı olduğu için erken rezervasyon indirimi ile otelde de yer ayırtılır. Tatilin 2 yıl sonra olması ve büyük bir tatil hevesi ile arkadaşlarına da anlatırsın sanki kendin gitmişsin gibi bir de onların gelmesini istersin ve onlara da cazip gelen bu fikirle kalabalıklaşırsınız. Hatta bu sayı artışı kendinizi daha da iyi hissettirir. Süre uzun olduğundan çok defa dile geldiği için beklenti sürekli artar. Uzatmayayım bu zaman içinde ;
    O (5yıldız) otel kalitesini kaybetmiştir yıldızı alınmış 3 yıldız olmuştur ama siz bir kere rezervasyon yaptırdınız o kadar fotolarına baktınız ve yine de olsun dediniz
    Gideceğiniz ülkede iç karışıklıklar çıktı ve turist kalitesi düştü ama olsun siz rezerve yaptırmıştınız ve tarihi gezi programını dahi yapmıştınız olsun o üç riskli/olaylı noktaya da gitmeyiz dediniz.

    Arkadaşlarınız tek tek iptal etti sizinle oradaki tatilini, olsun siz zaten en başında 2 kişi hayal etmiştik dediniz.
    Sevgiliniz size yeterdi ama o da sizi terk etmedi belki ama aranız çok şıkır şıkır değil ve onunla bir tatil eskisi kadar size zevk vermeyecek ,, o da olsundu tamamdı : )
    Gittiniz 2–3 fotograf çektirdiniz geldiniz tatil tam bir fiyasko oldu.
    Çünkü bu süreç çetin bir süreç aksiyonlarla dolu, yukarıdaki 7 madde ile engebeli …
    Oysa kısa süre tatile çıkan diğer dostlarınız 5 defa tatil yaptı. Belki 1’inde bu yaşadıklarınızı yaşadı ama diğer 4 iyi tatil ile çok yer gezdi, çok eğlenceli zamanlar geçirdi ve belki sizin gibi yurtdışına çıkmadı ama ülke içinde çok daha lüks yaşadı ve hayal kırıklığını sizden çok daha önce tamir etti ve yeni sevgilisi bile var : )
    Çünkü o çok gezen biri
    Çünkü o kendine kısa planlar yaptı.
    Orta/Kısa vade yatırımcıları (traderlar) ile uzun vade bilgeler.(bilge diyorum çünkü bu inanılmaz bir öngörü)
    Uzun vade yatırım yapmayın demek değil bunlar ama riski fazla olan bu öngörü çeşidi eğer sizde varsa o zaman hiç durmayın
    ya trader olun
    ya orta vade yatırımcı
    ya da hiç tatil hayali kurmayın…
    Sevgiler/Saygılar
    İlhan ELMAS
    www.twitter.com/extomorrow

     
    Toplam blog
    : 1
    : 188
    Kayıt tarihi
    : 03.01.16
     
     

    Finansal Ekonomik İşler  ..