Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '08

 
Kategori
Resim
 

Van Gogh'un odasi

Van Gogh'un odasi
 

Bugunlerde New York ve de Los Angeles sehirlerinde Christie's muzayede evinin en degerli koleksiyonlarindan bazilari arasinda Vincent van Gogh yapitlari on sirada ki yerlerini almakla mesguller. Yaziya konu yapit, ressamin kendi odasinin resmi olup en masum, en yalin ve en acimasiz sekli ile beni en cok etkileyen tablolarinin basinda gelir. Nedeni de, ressamin kendi acimasiz ve sefil yasaminin en keskin firca darbelerine konu olmus sade odasini yaparken icinde bulundugu anin cagristirdigi duygular ve beraberinde getirdigi caresizliklerle dolu olmasindandi!

Bu resim 1888 yilinda, 72x90cm kanvas uzerine sadece 2 kopya olarak yapilmis olup, biri art institute Chicago da, digeri ise Musee d'Orsay Parisde sergilenmektedir.

Her zaman yaptigi gibi kanvasi, Paris'te yasayan kardesi Theo'a gonderdiginde su sozleride ekliyordu; "yasamim tam bir basarisizlik! ne yapsam olmuyor, arzularim, tutkularim kayboldu. Galiba bu benim kaderim ve buna raziyim."

Tablosunda hic beyaz renk kullanmadigindan dem vurarak, bu resime beyaz bir cercevenin uygun duseceginide eklemistir mektubunda.

Theo van Gogh, kardesinin yapitlarini yasadigi Paris sehrinde tanitmaya ve satmaya gayret ederken bir taraftan da Vincent'a para yardimi yapmak zorunda idi. Ne acidir ki Vincent resim yaptigi toplam 10 sene icerisinde yapilmis olan 100 kadar resim, sketch, plastik heykelcikler hicbir eserini satamadi! Parasi da olmadigindan obje olarak kendi portrelerini, daha cok natureumort ve peysage tercihleri ile cesitlendirmistir.

Tablolari arasinda en cok kendi kendini aynaya bakarak resmettigi ki, bunlarin arasinda bir sinir krizi sirasinda, kulagini kestigi resimde dahil 10 kadar yapit bugun cesitli muzelerde ve bankalarda sergilenmektedir. Kendi istegi ile saint-remy da bir timarhanede gecen 1 yilin ardindan Arles'a geri donup isteksizce yaptigi 2-3 tablodan sonra 35 yasinda intihar etmistir. Kardesi Theo'nin da olumunden sonra, esi Johanna butun geride kalan eserleri toplayip Amsterdam'a donmus ve orada ki sanat galerilerine pazarlamaya calismistir. Yasaminin mektuplara dokuldugu, "Theo'a mektuplar" sergilenmeye ve cesitli tanitimlara tabi tutulduktan sonra iyice taninmaya ve alici bulmaya baslayan yapitlar, bilahare yegeni Dr.Vincent Willem van Gogh tarafindan. Amsterdam da ki Stedelijik muzesine bagislanmis ve oradan da dunya uzerinde ki enstitu, muze ve sanat galerine dagilmistir.


Yapitlari arasinda; Irisis, the harvest, starry nights, boulevard de Clichy, self portraits, cafe Arles, the reaper, the yellow house, Agostina Segatori, Wheatflelds, Dr.Gouchet, view of Paris ve tabii ki bedroom onde gelen yapitlaridir.

Esen kalin,

LKing

YAZARIN NOTU:
Yandaki resim bir zamanlar sulu boya ile tarafimdan resim odevi olarak yapilmis ve resim hocam tarafindan A ile degerlendirilmis idi. Ayni resmi 3 sene sonra yeniden yapmam istendiginde de, yapmayip uc sene once ki orijinal hali ile hocama sundugumda da bu kandirmacadan dolayi basarisiz notla degerlendirilmis idim.

 
Toplam blog
: 24
: 797
Kayıt tarihi
: 09.04.07
 
 

Merhaba blog arkadaşları, Doğma büyüme İstanbulluyum, ama bununla son zamanlarda iftihar etmek zor..