Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '17

     
    Kategori
    Danışmanlık
     

    Veliaht Koçluğu Nedir?

    İş hayatımızın ilk zamanlarında kafamızda ne kadar çok soru işaretleri vardı, hatırlar mısınız? Üniversitede ve öncesinde aldığımız eğitimlerde bize öğretilmeyen ne çok şeyle karşılaştık. Meraklı ve araştırma ruhuna sahip bol kitap okuyan bazılarımız bu soruların cevabını zaman içerisinde buldu. Bazı soruların cevaplarını ise belki hala bilmiyoruz ama belki bir önemi de kalmadı. Kim bilir, belki iş işten çoktan geçti. O cevaplar o anda lazımdı, artık hayat farklılaştı ve önünüzde yeni bir hedef var.
     
    Bir şirkette yada endüstride aradığımızı bulamadığımız zaman bulunduğumuz ortamı değiştirme hakkına sahibiz. Peki şöyle bir genç düşünün ki okulunu bitiriyor, diplomasını eline alıyor ve iş arama sürecini atlayarak ailesinin şirketinde çalışmaya başlıyor. Belki de düşünün ki o genç ailenin o işin başına geçmesi beklenen biricik evladı. Onun şirket yada endüstri değiştirme imkanı nedir? Bir de bazen hiç arzu edilmeyen bir şekilde patronlar işlerini çocuklarına bir anda ve mecburen bırakıyorlar. İşte bir veliaht koçu bu sahneden önce devreye girmesi gereken kişidir.
     
    Veliaht koçluğu sofistike bir hizmettir. Bir veliaht koçunu herhangi bir yönetici yada lider koçundan ayıran kısım danışanlarının aile şirketlerindeki sonraki nesil patron gençler olmasıdır. Bu yüzden veliaht koçlarının hem aile şirketleri hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmaları hem de iş dünyasının pek çok konusuna hakim olmaları gerekmektedir. Normalde bir koçun sizin yaptığınız işi sizin gibi bilmesi şart değildir. Bir koç meraklı olmalıdır. Çıkacağınız yolu siz belirlersiniz. Direksiyon sizdedir. Koç yan koltukta sizinle seyahat ederken geçtiğiniz yerlerde göremedikleriniz hakkında farkındalığınızı artırır.
     
    Yine de koçun sizin işiniz hakkında bilgi sahibi olmasının faydaları büyüktür. Bu sebepten eğer danışanınız bir aile şirketi bireyi ise ve şirketi yönetmek üzere kısa bir sürede hazırlanması gerekiyorsa, bu kişinin hem aile şirketleri, hem iş hayatı, hem de özellikle çocuk yetiştirme konusunda bilgi sahibi olması hem danışanına hem de o gencin ailesine avantaj sağlayacaktır.
     
    Profesyonel iş hayatında üst düzey yöneticilerin bir şirketin yönetimine geçmesi yıllar alır. Bu süreç içerisinde bilgi ve tecrübesi ile sıkı bir rekabette pek çoğunun önüne geçer. Bu zorlu şartlarda kendini ispat etmiştir. Bu yüzden o kademelere gelebilmiş kişilerin 20’li yada 30’lu yaşlarda olduğunu kolay kolay göremezsiniz. Veliaht koçluğunda ise danışanınız olan gençler profesyonel hayattaki meslektaşlarına göre çok daha kısa zamanlarda yetişmek zorundadırlar. Onları bu vazifeye hazır edecek yönetici koçunun da herhangi bir yönetici koçu olmayacağını düşünebilirsiniz. Bu veliahtların bazen o seviyeye gelmek için uzun vakitleri yoktur.
     
    Günümüzde veliaht koçu kavramı kulağa pek aşina gelmese de tarihte örneklerini çoktur. Fatih’i yetiştiren Akşemseddin, Mevlana’nın hocası Şems, Leonardo için Verrocchio…
     
    İşte bu şartlar altında ihtiyaç duyulan şey kuvvetli, ne yaptığını bilen, o yollardan geçmiş bir veliaht koçudur. Veliaht koçu geleceğin patronlarına ağabeylik yapar.
     
    Toplam blog
    : 1
    : 288
    Kayıt tarihi
    : 13.09.11
     
     

    Ben bir aile şirketinin içinden gelen ve iş hayatının büyük bölümünü aile şirketlerinde yöneticilik..