Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '13

 
Kategori
Sektörler
 

Yedi kalite aracı - 2. Araç - Kontrol Matrisi

Kontrol Matrisi Nedir?

Yapılan işlerin kontrolünün elden kaçmaması için kullanılan matristir. Toplanması gereken her veriyi görselliği yükselttiğinden dolayı, hem toplamayı kolaylaştırır hem de bir bakışta kolayca anlamayı sağlar.

Temel mantığı şudur, tecrübe ile bilinen durumlar listelenir, listelerin karşısına kontrol periyotu eklenir. Daha sonra o periyotta gerçekleşmesi beklenen durumun kaç defa gerçekleştiği yazılır. İlk sahadan alındığı haliyle de bir şeyler anlatan kontrol matrisleri, sayısal analiz yapmak için temel oluştururlar. Birkaç grafiksel araç ile zenginleştirildiklerinde bir çok problemin ya da fırsat kaybının nerelerden kaynaklandığını gösterme konusunda oldukça başarılı olur. Hata kontrollerinde, süreçlerin izlenmesinde hem zamana bağlı olarak izleme imkânı, hem de departmana bağlı izleme imkânını tanır.

Faydası

Toplanması istenen verilerin tümünü bir arada hem toplamaya hem de görüp fikir çıkarmaya yarar.

Basit ve kolay anlaşılır olduğu için hataya çok kolay izin vermez.

Yeterli analiz ve geri besleme ile süreçlere sürekli izlendiği imajını verir.

Süreçlerin sürekli geliştirilmesi için temel veri oluşturur. Kaizenler için fikir verir.

Yapılışı

Herşeyden önce bu matrisler sahada kullanılacağı için işaretlemenin kolay yapılması adına, kullanılışlı ve yeterli büyüklükte olmalıdır. Matrisin sol tarafından aşağı doğru satır yönünde listeleme yapılır. Kontrol edilmesi istenen durumlar ne ise, listelenen durumlar onlar olmalıdır. Matrisin sütun kısmı ise hangi periyotta takip edilmesi isteniyorsa, o periyot yazılabilir.

Sahada doldurulacak olan matris, daha sonra sayısal analize alınır ve problemlerin kök nedenleri tespit edilmeye çalışılır.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

 
Toplam blog
: 3
: 791
Kayıt tarihi
: 16.01.13
 
 

Ben Kaan Kekeçoğlu. Meslek yaşantıma Pirelli firmasında kalite mühendisi olarak başladım. Daha so..