Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yoga ve Pilates ile Beden-Zihin-Ruh Bütünlüğünde Harekete Geçin, Sağlıklı Kalın! :)

Yoga ve Pilates ile Beden-Zihin-Ruh Bütünlüğünde Harekete Geçin, Sağlıklı Kalın! :)
 

Yoga - Doğa ikilisi çocuğunuz ve sizin için mükemmel bir iletişim, gelişim ve yenilenme aracıdır.


 Güzel bir Eylül gününden merhabalar sevgili dostlar.. Bu yazımda, sizinle neden Yoga ve Pilates yapmanız gerektiği ile ilgili altın değerinde bilgiler paylaşacağım.

 Her şeyden önce rekreasyon sağlıyor. Yoga, çünkü hem spor yapıp bedeninizi iyileştiriyorsunuz, hem meditasyon yapıp zihninizi dinginleştiriyorsunuz, hem de özünüzü dinliyorsunuz. Özünde odaklanma ve dikkat var. Pilates, çünkü Joseph Pilates' in de dediği gibi ve bir Joe mottosu haline gelen doğal bir eylem - sonuç ilişkisi: "Hareket iyileştirir." Bilindiği gibi Joseph Pilates İngiltere' de bulunduğu sırada 1. Dünya Savaşı' nın başlamasıyla bir kampa alındı ve daha sonra "Contrology" diye adlandıracağı metodunu oluşturacak orjinal egzersizlerini bu kampta geliştirmeye başladı. Kampta Joe' nun yarattığı egzersizler ve aletler ile yaptırdığı çalışmalara katılanlar kampın en güçlü ve sağlıklı grubu haline geldi. Savaş bittikten sonra Almanya' ya döndüğünde askerleri eğitti ve özel müşterileri ile çalıştı. Bir müddet sonra Amerika' ya yerleşti. Çok kısa bir süre içinde, "Contrology" -şimdiki adıyla Pilates- özellikle kaslarının güçlenmesi, dengenin gelişmesi ve tedaviler için vazgeçilmez bir unsur haline geldi. Yine özünde odaklanma ve kontrol var. Bu çalışmalar aynı zamanda kişilerin konsantrasyon, denge ve dikkat sürelerini artırıyor. Kasların uzamasını sağlıyor ve esnekliğini artırıyor. Günümüzde Futbol dahil birçok spor dalında performansı artırmak, iyileşmek için Yoga ve Pilates yapılması da öneriliyor. Mental gelişim için de bu sporların yapılmasını öneririm; elbette uzman antrenörler eşliğinde..

 Anne adaylarına rahat bir hamilelik ve loğusalık dönemi geçirmeleri için Yoga ve Pilates' i (elbette doktorları tarafından herhangi bir sakınca görülmediği takdirde) öneririm. Doğum sonrasında da kasların ve vücudun tekrar toparlanma ve iyileşme sürecini destekliyor. Yoga içerisinde meditasyonu da barındırdığından özellikle gebelik esnasında annenin bebekle olan bağını da güçlendiriyor, anne ve bebeğe rahatlık sağlıyor. Gerek egzersizler, gerekse nefes çalışmaları ve zihinsel süreçler doğumu kolaylaştırıyor. Pilates de aynı şekilde. Bilindiği gibi bebeğinizi anne karnında nelerle tanıştırırsanız, dünyaya geldikten sonra o alana yatkınlığı bilimsel olarak kanıtlanmış. Yine yapılan bir bilimsel araştırmaya göre aktif annelerin çocuklarının da daha aktif ve sosyal oldukları sonucuna varılmış.

 Beden, zihin ve ruh bütünlüğü için de Yoga ve Pilates.. Bilindiği gibi dünya sağlık örgütünün sağlık tanımında sağlık, sadece hastalık ve sakatlık durumunun olmayışı değil kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Doğal olarak sağlıklı olsun ya da olmasın herkesin bu bütünlüğe ulaşarak sağlıklı yaşama ulaşması için Yoga ve Pilates yapmasını öneriyorum. Pilates beden ve zihin kontrolü ile beden, zihin bütünlüğünü sağlarken; ruh ve beden dili arasında da bir geçiş yolu izler. Bu yol Yogada daha spiritüel bir hal almıştır. Yoga sözlük anlamı bakımından birleştirmek, bütünleştirmek demektir. Peki neyi birleştireceğiz? Çoğuldan teke dönüş, ya da hepimizin tek bir evrende birleştiği.. Birey olarak nefesle hareketleri, nefesle düşünceleri içimizdeki ritmle harmanlayıp, şimdiki zamanla bütünleşiyoruz. Şimdiki zamanla bütünleşmek şu açıdan önemli: düşüncelerimiz bizi ya geçmişe ya da geleceğe götürür; ya pişmanlıklara ya da gelecekle ilgili kaygılarımıza. Halbuki ne geçmiş gerçektir artık, ne de gelecek. Aslında sadece şu an var. Şimdiki zamanda yaşamak için neden çaba göstermeliyiz ki? Geçmişten pişman olmamıza gerek kalmaz çünkü zaten o şimdiki zamanı tam yaşamışızdır, tam yaşanmışsa neden pişman olalım? Gelecekten de korkmamıza gerek kalmaz çünkü şu anı tam yaşayarak geleceğimizi olabilecek en iyi şekilde şekillendiriyoruzdur. Yoga, beden, zihin ve ruhu tamamen eğiten, kişinin kendini tanımasını sağlayan dünyadaki en eski kişisel gelişim metodudur. Klasik yogada Patanjali’ nin Yoga Sutralarına göre sekiz uygulaması vardır. Bu uygulamalar bizi bireysel, sosyal ve spiritüel açıdan geliştirerek sağlığımızı korumamıza yardımcı olurlar.

1) Yama (Beş Etik Kural): Zarar vermeme, yalan söylememe, çalmama, yaşam enerjimizi doğru yönlendirme, açgözlü olmama,

2) Niyama (Beş Spiritüel Kural): Temiz olma, halinden memnun olma, disiplin, içe bakış, kendimizi daha büyük bir kuvvete teslim etme,

3) Asana: Vücut egzersizleri

4) Pranayama: Nefes egzersizleri,

5) Pratyahara: Beş duyuyu içe yönlendirme,

6) Dharana (Konsantrasyon): Dikkati tek bir nesne üzerine odaklama,

7) Dhyana (Meditasyon): Zihindeki faaliyetin yavaşlaması sonucu konsantrasyon,

8) Samadhi (Özgürleşme): Tam bütünleşme; tüm ikiliklerin, yani özne ve nesnenin ortadan kalkarak “bir” olduğu an.

 Son olarak ünlü Yunan filozofu Epiktetos' un sorduğu gibi şunu sorayım: "Yarın bambaşka bir insan olacağım diyorsun, neden bugünden başlamıyorsun?"  O halde durmayın hemen şimdi harekete geçin..

 

Sevgi ile kalın,

Elif

 
Toplam blog
: 19
: 1129
Kayıt tarihi
: 01.09.15
 
 

İnsan Kaynakları Müdürü, İşletme Doktora, MBA, Eğitim Bilimleri Yüksek Lisans (Matematik), Matema..