Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '06

 
Kategori
Danışmanlık
 

Yurt dışında evlenme

Yurt dışında evlenme
 

Konuya eğlenceli bir fıkra ile başlayalım:

Çin’de ilk kez görevli İngiliz bir subay Pekinde bir lokantaya girdi. Garsonun getirdiği Çince mönüye garip garip bakan subay gelen mönüyü okuyamasa da bozuntuya vermedi ve parmağını mönüde bir satıra basarak, garsona gösterip ne geleceğini merakla beklemeye koyuldu.

Kısa bir süre sonra garson bir tabak kiraz getirdi. Meyveyi kenara koyan subay, parmağıyla mönüden bir başka Çince yazıyı gösterdi. Bu kez bir bardak kahve geldi.

Bu şekilde birkaç denemeden sonra subay mönüyü parmaklayarak güzel bir yemek seçemeyeceğini anlamıştı. Etraftaki masalardan birinde iştahla et yemeği yiyen Çinliyi garsona göstererek aynı yemekten istediğini işaret etti.

Yemek gelince subay, büyük iştahla eti yemeye başladı. Biraz yedi. Yemek çok lezzetli idi. Kesin bir pekin ördeği ısmarladığını düşünerek hayli keyiflendi ve tam o sırada oradan geçmekte olan garsona eti gösterip, kollarını kanat gibi yaparak :

“ VAK, VAK…?” diye neşeyle seslenince,

Çinli garson anlamış bir edayla ve hayır anlamında başını salladı:

“HAV , HAV, HAV…!”

Evet gerçekten yabancı bir ülkede iseniz çok dikkatli davranmanız gerekebilir.

Şimdi, asıl konuya gelelim.

Türk vatandaşları yurtdışında iki yoldan evlenebilmektedirler :

1. yol : Yabancı Yetkili Makam Önünde Evlenme

Yurt dışında Türk vatandaşı kadın ve erkek veya bir Türk vatandaşı ile bir yabancı, bulundukları ülkenin evlendirmeye yetkili makamları huzurunda evlenebilir. Böyle bir evlenme, Türk mevzuatına aykırı olmaması şartıyla Türkiye’de geçerlidir.

2. yol : Türk konsolosluğunda Evlenme

Türk vatandaşları yurtdışında, oturdukları yerin bağlı olduğu Türk konsolosluğuna veya başkonsolosluğuna aşağıdaki belgelerle birlikte şahsen başvurduklarında konsolosluk evlenmeyi sağlar. Bunun için evlenmek isteyen adayların her ikisinin de Türk Vatandaşı olması gerekir.

Burada önemli bir nokta var : Nüfus Kanunumuz uyarınca, Türk vatandaşlarının evliliklerini bir ay içerisinde Türkiye'de kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir. Yurt dışında evlenen Türk vatandaşları bu işlemi ancak bağlı bulundukları Başkonsolosluklar veya Konsolosluk şubeleri aracılığıyla yaptırabilir.

Eğer evlenmenin yapıldığı yerde ve yakınında Türk konsolosluğu yoksa, bu takdirde bildirim, yabancı yetkili makamdan alınan resmi belgenin yurtiçinde Türkçe’ye çevrilip Dışişleri Bakanlığınca onandıktan sonra Genel Müdürlüğe veya ilgili nüfus idaresine verilmesi suretiyle yapılır.

Yabancı yetkili makamlardan alınan belge, Devletimizin de taraf olduğu uluslar arası sözleşme hükümleri uyarınca düzenlenmiş çok dilli bir belge ise başkaca bir işleme tabi olmaksızın gereği yapılmaktadır.

 
Toplam blog
: 45
: 2970
Kayıt tarihi
: 12.06.06
 
 

İstanbul Hukuk 1990 mezunu. Hukukçu. 1997 T.o.d.a.i yüksek lisans başlama yetkinliğine sahip.&n..