Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '19

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Zaman Yönetimi

     Zaman mı bizi yönetiyor? Biz mi zamanı yönetiyoruz?

     Sözlerime başlamadan önce, zaman yönetimi konusunda Alan Lakein’in söylediği bir sözü vurgulamak isterim.

“Zamanı ziyan eden  hayatı ziyan eder, zamana sahip çıkan hayata sahip çıkar.”

     Hayatlarımızı birbirinden farklı kılan birçok nokta olabilir. Yaşam standartlarımız, yaptığımız işler, sorumluluklarımız, ilgi alanlarımız gibi… Fakat hepimiz için eşit olan bir şey var ki, o da; “1 gün için 24 saate sahip oluşumuz”. 24 saatimizin 8 saatini uyku ve bir diğer 8 saatini de iş hayatımızın ya da okul hayatımızın tamamladığını düşünürsek, bize kalan bu son 8 saati nasıl değerlendiriyoruz? Uykumuzun ve ya işimizin aslında bize ait olan bu 8 saatten ne kadarını çalmasına izin veriyoruz?

    Etrafımızdaki insanlardan, arkadaşlarımızdan ya da katıldığımız bir eğitimi veren kişiden; İşimin dışında, ben tiyatro oyunlarını takip ediyorum, ben düzenli olarak spor yapıyorum, ben yeni bir enstrüman öğrenmeye çalışıyorum, ben kitap yazıyorum gibi çeşit çeşit cümleler duyarız. Ve sonra deriz ki; ‘Bizim pozisyonda işler çok yoğun oluyor, hiç bir şeye vakit ayıramıyorum.’Sektörlerimiz farklı bizim sektör gerçekten inanılmaz yoğu, bende şunu yapmak istiyorum fakat bir türlü başlayamadım.’  Ya da, ‘Eşim, çocuklar, yemek, temizlik derken hiçbir şeye vaktim kalmıyor.’ şeklinde cümleler kurarak kendimizi kandırmaya devam ederiz. Peki bizi tutan şey ne? Hepimiz için gün aynı saatte başlarken insanlar işleri dışında da farklı rollerde bulunabilirlerken, biz neyi yanlış yapıyoruz da elimizde sadece, zaman zaman yapmaya bile üşendiğimiz işimiz ve kendimizi bile inandırdığımız bahanelerimiz kalıyor.

Fransız yazar ve ahlakçı Jean de La Bruyère diyor ki;

     “Zamanın kısalığından en çok şikayet edenler, onu en kötü kullananlardır.” Hadi biraz gerçekleri konuşalım.

    Tüm bu soruların cevabı aslında çok basit, kendimize sormamız gereken bazı sorular var:

Zamanımı yönetmek için neler yapıyorum?

(Elimizde ne olduğunu bilmeden nasıl gelişebiliriz değil mi? )

     Not alıyor muyum? İşlerimi aciliyet sırasına koyuyor muyum? Son dakika işlerini tamamlamaya çalışan ve gerginliğe dayanarak işini istediği gibi sonuçlandıramayanlardan mıyım? İşte bu soruları içtenlikle cevaplayabilmek önemli.

Zamanımı daha iyi nasıl yönetebilirim?

     Mesela, kendinize uygun bulduğunuz, rahatça kullanabileceğiniz bir program seçerek başlayabilirsiniz.

Hayat hızlı akıyor ve bir anda tamamlamanız gereken yeni bir işiniz ortaya çıkabilir, bu yüzen kolay not alabileceğiniz bir program seçmeniz işinizi çok daha kolaylaştıracaktır.

İlgi alanlarım neler?

     Sizi canlandıran, heyecanlandıran bir hobi edinmek, yeni şeyler denemek, rutinin içinde kaybolduğunuz ortamlarda değil, farklı ortamlarda bulunmak, ruhunuza iyi geleceğine inandığınız  çok önceden beri yapmak istediğiniz ama fırsatım olmadı dediğiniz, ne varsa bunu belirleyin.

    Oluşturacağınız sistem ile bakacaksınız ki, evinizde veya işinizde  zaman yetmiyor diyerek yaptığınız tüm işler vaktinde, hatta vaktinden önce tamamlanmaya başlamış.

     İnanın ki; zamanı yönetmek, hayatınızı yönetmektir. Hayatınızı yönetmekse; başarılı ve mutlu olmanın en büyük sırrıdır.

Zamanının kaptanı olmak için sistemini kur.

 
Toplam blog
: 3
: 115
Kayıt tarihi
: 24.01.19
 
 

Güncel "İnsan Kıymetleri Teorileri" ile yetiştirilmiş, öğrendiklerini çalıştığı kurumlar ve ülke ..