Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '15

     
    Kategori
    Kent Tarihi
     

    Zonguldak'ta bir tarih vesikası

    Zonguldak'ta bir tarih vesikası
     

    ZONGULDAK KÖMÜR YÜKLEME İSKELESİ


    Zonguldak denilince ilk akla gelen sözcüktür, kömür.Zonguldak'ın emeği, Türkiye'mizin Karaelmasıdır, kara taş kömür...

    Kent tarihi çok eskilere dayanmaz. Ama kömür ile kısa zamanda sanayi devrimi ile birlikte büyüük hammadde ihtiyacı ortaya çıkmış ve bu ihtiyaç neticesinde kömür önemli bir kaynak halini almıştır. Bunun sonucunda diğer kömür memleketleri gibi Zonguldak ta kısa süre içerisinde yıldızı parlamış ve sömürgeci devletlerin (Özellikle Fransa, İngiltere, Rusya, Yunanistan gibi) dikkatini çekmiştir..Buraya gelen milletlerin izlerini halen şehrimizde görebilmekteyiz. Ali Sarıkoyuncu hocamız bir yazısında kentimiz için "Zonguldak kömür havzasının tarihi, emperyalist devletlerin Osmanlı topraklarında nasıl menfaat sağladıklarını çok açık yansıtan bir ayna niteliğindedir." demektedir ve ne kadar haklıdır.

    Bu yazımızda kömürün yeryüzüne çıkarıldıktan sonra en son noktalarından biri olan nakliyesine gelinir. İşte bu aşamada kömürün gemilere yüklenebilmesi için Şarjömana yani İskelemizi anlatmaya çalışacağız... 

    Genç Cumhuriyet'in ilk vilayeti olma onurunu taşımakta olduğunu da bu arada anımsatmak gerekmektedir. Günümüzde Zonguldak Adliye binasının karşısında kalmakta olan yapı kömürün gemiye aktarılabilmesi için çok önemli bir yer teşkil etmekteydi..Eser kesme taş diye tanımladığımız malzemeden yapılmış ve 1848 senesinde inşa edilmiştir. Her ne kadar üzerinde 1848 yazmakta ise de kullanımının 1860'lı yıllara tekabül etmektedir.

    Günümüzde kıyıya ahşap bir iskeleyle bağlı vaziyettedir. Tek kemer uygulamalı olarak yapılan binanın kemerini taşıyan kolonların (taşıyıcılar) doğu ve batısında taş ile dışarı taşkın formda yapılmış silmeler görülmektedir. Kemerin iç bölümündeki taşlarda kararmalar ve çürümelerin olduğu belgelerde geçmekte ve gözle görülmektedir.

    Zonguldak'ın Kilimli, Çatalağzı, Kozlu bölgelerinden gelen kömür buradan gemilere yüklenmekteydi. Bu sayede Zonguldak demir ağlarıyla örülmüş haldedir. Ancak bu demiryollarını yine kaynaklara baktığımızda yabancı ve sömürgeci devlet ya da şirketlerin izlerine rastlamaktayız.

    Bugün iskele Zonguldak kent silüetinde yer edinmeyi başarmış ve ziyaret edilecek yerler arasına girmeyi başarmıştır.. Eğer birgün Zonguldak'a yolunuz düşerse yakınında bulunan ağaçlar içerisinde ve deniz manzarası eşliğinde bir bardak çay içmenizi öneririm..

    Afiyet olsun..

    Ali Sarıkoyuncu Milli Mücadele'de Zonguldak ve Havalisi. Kültür Bakanlığı Yayını Ankara, 1992.

    Ali Sarıkoyuncu, "EMPERYALİZM VE ZONGULDAK KÖMÜR HAVZASI", Yayını Bilinmiyor, s.309-320.

    Ali Sarıkoyuncu, “Zonguldak ve Çevresinde Müdafaa-i Hukuk Çalışmaları”, Yayını Bilinmiyor, s. 27.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 640
    Kayıt tarihi
    : 22.06.15
     
     

    Sanat Tarihi Bölümü mezunuyum. Arkeoloji ve Sanat Tarihi Tarih, mimarlık(dini ve sivil mi..