Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '08

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Zorba

Hayır zorbalık değil zorbadan bahsediyorum.. İstediğini almak uğruna karşısındaki üstünde fiziksel güç uygulayan, hangi yaşta olursa olsun ..ister okulda silgisini almak için arkadaşına tekme atan ilkokul çağındaki zorba..! İster mahallede topunu almak için küçük bir çocuğu iki fiske ile yere yuvarlayan genç zorba! Ya da cep telefonunu almak için gencecik bir üniversite öğrencisini trenden atmayı bile göze alıp onun ölümüne neden olan zorba! Çalışanına güç uygulayarak senden piyasada çok var, benim için önemli değilsin ve eşek gibi çalışacaksın diyerek çalışanının emeğini sömüren zorba..Okulda öğretmenine benim dediğimi yapacaksın diye baskı uygulayan zorba. Evde çocuğuna ders çalışmıyorsun diyerek dayak atan ve öğretmene “hocam o kadar da dövüyorum yine de çalışmıyor” diye şikayet eden baba zorba. Ana zorba.. Bir sürü zorba..

Onlardan çok var.. İnanın çok..

Bu yazı akademik bir makale değil. Bilgi verme kaygısı hiç taşımıyor. Bir zorba nasıl yetişiri sorguluyor.Sadece sorguluyor ve bunu toplumu gözlemleyerek yapmayı amaçlıyor. Zorbalık nedir? Nasıl aşılır? Bir zorba hangi tür ailede yetişiri bilimsel açıklamaları ile ortaya koymaya ve literatür taramasına kaynaklık etme iddiasında olan bir yazı ise hiç değil.. Böyle bir kaygım yok. Tek kaygım şu: Günden güne sayıları artıyor ve sistem zorbaları tornadan çıkmışçasına üretmek için tam kapasite çalışıyor.

Bir içe bakış sunmak ve aynayı kendimize çevirmek istiyorum. Nerden çıkıyor bu zorbalar? Hangi analar zorbalar yetiştiriyor ya da hangi babalar zorba evlatlara aferin evlat ezdirme kendini diyerek göğsü kabara kabara arkadaşlarına bunu anlatıyor? Bizim oğlan dayak yemiş dönmüş diyen baba niye yerin dibine göçerek bunu anlatıyor da , bir anne oğlum/ kızım sorunlarını konuşarak çöz denildiğinde dalga geçilerek alaycı bir gülümseme ile karşılanıyor?

Bir zorba nasıl yetişiyor işte ortada..

Dayak yiyorsa pısırık, atıyorsa aferin denilen böyle bir ortamda çocuk olsanız siz ne olurdunuz?

Yoksa zorba mı?!

Zeynep Eren UĞURLU

Eğitim Bilim Uzmanı

23.10.2008

 
Toplam blog
: 2
: 679
Kayıt tarihi
: 19.10.08
 
 

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Yönetimi ve Planlaması 1992 mezunu. Yüksek lis..