Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '15

 
Kategori
Güncel
 

Arkasında NATO olmasa Türkiye Rus uçağını düşürebilir miydi?

Arkasında NATO olmasa Türkiye Rus uçağını düşürebilir miydi?
 

Terbiyesiz Pravda kalemşorunun seviyesine inecek değiliz; ancak ileri sürdüğü “Türkiye'nin "NATO'nun eteklerine saklandığı” iddiasının üzerinde durmak lazım.

Öncelikle NATO savunma sistemi içinde yer aldığımız sürece her olayda bu tür iddialar gündeme gelecektir. Burada önemli olan Türkiye kendi gücüne güvenerek mi bu riskli tedbiri almıştır? Bunu anlamamız mümkün değil de belki gücüne güvenmiyor hatta NATO’ya da güvenmiyor gözünü karartıp haklılığının gereğini yapıyordur. Yine de insan merak ediyor “Arkasında NATO olmasa Türkiye Rus uçağını düşürebilir miydi?”

Rusya Türkiye’yi karşısına alır mı; alır. Ya NATO’yu? Alamaz. Dahası almaz; NATO ve ABD ile güç anlamında aralarında bir rekabet olsa da bazı NATO üyesi ülkelerle sıkı ilişkileri var.

Eğer iddia doğruysa (Türkiye NATO’nun etekleri altına saklandıysa) bu tür oyunlar bir gün başına iş açabilir. Uçak düşürülmesinde Türkiye’nin haklılığı kesin değil ki müttefikimiz olan ülkeler bile itiraz ettiler. Uçağın düşürülmesinde acele edildiğini düşünüyorum.

Ve uçak düşürülmesi emrini veren kimse bu emri verirken  “nasılsa NATO arkamızda” (arkamızda olduğunun bilinmemesine rağmen) şeklinde içinden geçirmiştir. Ve bundan sonrada kendi gücümüzle hareket etsek bile gücümüzü NATO’dan aldığımız söylenecektir.

“Arkasında NATO olmasa Türkiye Rus uçağını düşüremezdi” genel yargısı var. Kime sorsan böyle diyecektir. Peki, bu yargı doğru mu? Bilemeyiz… Angajman kuralları, haklılık vs her durumda işlemez. Ayrıca “NATO’nun etekleri altına saklanma” iddiası da Türkiye’yi küçülten bir şey.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..