Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '14

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Aşık Şeref Taşlıova'nın ardından

Aşık Şeref Taşlıova'nın ardından
 

Sanatçı dostlarımızı bir bir kaybediyoruz. Geçenlerde Cumhuriyet dönemi şairlerimizden Bekir Sıtkı Erdoğan’ı öbür âleme gönderdik. Bu acı daha bitmeden ünlü halk ozanımız Aşık Şeref Taşlıova’nın acı haberi yüreklerimi bir kez daha dağladı, geçti.  

Devlet sanatçısı Âşık Şeref Taşlıova, Dışkapı Yıldırım  Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gördü. Taşlıova 76 yaşında iken hayatını kaybetti. Daha sonra Ankara'ya getirilen Şeref Taşlıova Ankara Hacı Bayram Camii'nde öğle namazından sonra sonra dualarla Ankara / Bağlum Mezarlığında toprağa verildi. Cenazesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve birçok siyasiler hazır bulundu..  

Aşık Şeref Taşlıova ile birkaç çeşitli sanat etkinliklerinde ve yanılmıyorsam 2002 - 2005 tarihleri arasında Ankara’da Çağrı Dergisinin sahibi Konya Eski Senatörü şair Feyzi HALICI’ nın Ankara / Kızılay’da ki çalışma ofisinde bir araya geldiğimi anımsıyorum. İrticalen şiir söyleyen ve okuyan hoş sohbet bir halk ozanı idi.

Taşlıova, beyin rahatsızlığı nedeniyle 13 Eylül Cumartesi günü Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılmış ve ameliyata alınmıştı. Yoğun bakıma alınan Taşlıova'nın, hayatını kaybettiği bildirildi. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerinin ve halk ozanlarımızın başı sağ olsun.

Şeref Taşlıova'nın cenazesi, yarın Hacı Bayram Cami'sinde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek. Şeref Taşlıova kimdir? Âşık Şeref Taşlıova, Ardahan'ın Çıldır ilçesi Gülyüzü köyünde 10 Nisan 1938 tarihinde dünyaya geldi. İlkokuldan sonra bir süre öğretmen okuluna devam etti. Bu yıllarda bağlama çalmayı öğrendi. Kuzeydoğu Anadolu Aşıklık geleneğine uygun olarak şiirler yazdı ve Aşık Şenlik’in oğlu Aşık Kasım’a çıraklık yaptı. Kendini geliştirdi ve yöredeki âşıklarla hem tanıştı ve hem de yarıştı. 1966 yılından itibaren Kars Radyosu bünyesinde 10 yıl süreyle âşıklara programlar hazırladı. Birçok halk ozanlarının yetişmesine de öncülük  etti. 1991 ‘de Müzik / San Vakfı tarafından, 1996 yılında ise Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın sanatçısı seçildi. 2000 yılında Türksav tarafından “Türk Dünyasına Hizmet Ödülü”  verildi. Yine Aşık Şeref TAŞLIOVA’ya UNESCO tarafından aşıklık geleneğinin bir temsilcisi olarak “ Yaşayan İnsan Hazinesi “ olarak seçildi. 14 Ocak 2010 tarihinde İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde yapılan bir törenle ilan edildi. Aşık Şeref TAŞLIOVA, geçmiş yıllarda şair  feyzi HALICI  tarafından  hazırlanan  Konya’da  yapapılan  “ Aşıklar Bayramı’na “  30 kez katıldı. Burada da birçok ödüller aldı.  Aldığı ödüllerin ve plaktetlerin sayısı 130’dan fazladır.Aynı zamanda  Kültür Bakanlığına bağlı Türk Halk Müziği korusu sanatçısıdır. 5000 ‘den fazla şiirleri vardır, şiirlerinin bir kısmı  “Gönül Bahçesi”  adlı bir kitapta toplanmıştır ve bu kitap Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanmıştır.. Taşlıova, katıldığı yarışma ve festivallerde değişik dallarda 15'i altın 130'un üzerinde madalya, 60'ı aşkın plaket ve 180 takdirname aldı.

Çeşitli dergilerde folklor yazıları yazan Taşlıova, 1971'den itibaren ABD'den Japonya'ya, Avrupa'dan Orta Asya ülkelerine dek birçok ülkede programlar yaptı. Taşlıova ayrıca UNESCO'nun düzenlediği "Dünya Sanat Dizisi" adlı etkinlikte Türkiye'yi temsil etti. Şiir ve değişlerinde her zaman tıpkı Âşık Veysel gibi birlik ve beraberlikte yana olan ozanımız  “Ovayım “  başlıklı şiirinde şöylece sazının tellerine vurarak ozanca şöyle diyordu:

 

Bir başım Kosova biri Çaldıran

Bir ucum Çamlıbel bir ucum Harran

Bir ucum ötüken bir ucum Turan

Şimdi ıssız pek telaşlı ovayım    

 

Adana’da beyaz pamuk bitiren

Konya’da da sarı başak getiren

İnsanlara bin bir nimet yetiren

Ekmekli ovayım, aşlı ovayım

 

Aşık Şeref Taşlıova, Kosova’dan, Çaldıran’a, Adana’dan Konya’ya uçarken tüm ulusa karşı sevgi ve saygıdan da ayrılmıyor. O gönül bağı kitabında sevgi ve saygı tomurcukları vardır. Sevgi pınarına dönerek pırıl pırl sevgi dolu düşünceleriyle şöylece bir çağlıyor:

 

Sevgi pınarından çağlayan suyum

Sevmek ve sevilmek İrancım huyum

Anadolu yurdum yüce Türk soyum

Karslı Aşık Şeref Taşlıovayım   

Sevgili halk şairimiz Âşık Şeref Taşlıova hepimizin gideceği yere o da gitti. Her yönüyle çalışkan, üretken şiirimizin bir efendisi diyebileceğimiz gerçek bir halk ozanıdır. Her zaman aramızda şiirleriyle onurla yaşayacaktır. Sözlerimi yine onun “ BİR ANADOLU, BİR ATATÜRK “ başlıklı şiirinden birkaç dörtlükle bağlamak istiyorum:

 

Biri bülbül oldu birisi güldür

Biri Anadolu biri Atatürk

Biri sevgilidir bir güzeldir

Biri Anadolu biri Atatürk

 

***

Birisi arı oldu birisi kovan

Biri yaralının derdine derman

Biri büyük asker büyük kumandan

Biri Anadolu biri Atatürk

 

***

Biri örnek oldu bütün cihana

Biri Türk milleti adına ana

Biri can adadı nazlı vatana

Biri Anadolu biri Atatürk

 

***

Biri bize kurdu cumhuriyeti

Biri ecdadımın yurdu cenneti  

Biri bize verdi bu hürriyeti

Biri Anadolu biri Atatürk..(  1 )

 

Âşık Şeref TAŞLIOVA

1- Gönül Sohbetleri Güldestesi / Haz: Feyzi HALICI / Hüseyin YURDABAK /

Abdullah SATOĞLLU- Ankara 1996,.s.160-161

  

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..