Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '17

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Aslolan Şimdiki Zaman

Aslolan Şimdiki  Zaman
 

Zaman, eyleme ayrılmış saattir. Eylemin içinde geçtiği, geçeceği ya da geçmekte  olduğu süre; bu sürenin belirli bir parçası; an, saat, gün, ay, yıl, mevsim, çağ… diye tanımlanabilir.

Peki zaman yokluğu nedir?

Bazılarının günü yirmi dört saat de bazılarınınki on iki saat midir?

Zaman yokluğunun tek nedeni kişinin kendisidir. Kimileri gün içinde onca iş başarırken, kimileri de birkaç işi koca bir güne nasıl sığdıracağını düşünür durur.

İşte sorun da tam burada başlar. Çalışmak yerine düşünmek, devinimsizliğe düşmek ve üç zaman dilimini birbirine karıştırmak: geçmiş, gelecek ve şimdiki zaman.

Zihinlerini geçmiş ve gelecek arasında  dolaştıranlar, şimdi yapmaları gerekenleri  ise yüzeysel yaparlar. Şimdiki zaman  bilincini kazanamaz  ve işlerinde yoğunlaşamazlar. Üzerinde yeterince yoğunlaşılmamış iş de istenilen başarıyı getirmez. Başarısızlığın bir nedeni deneyimsizlikse bir diğeri de ‘an’a odaklanamamaktır.

Geçmiş  veya gelecekte yaşamak düşsel yaşamaktır.

Ne demektir geçmiş  ve gelecekte yaşamak?

Ya geçmişteki mutluluğa, eğlenceye, coşkuya; belki hataya, hüzne, acıya yeniden yeniden dönerek ya da sürekli gelecekte yapmayı arzuladığı işlerle meşgul olarak, zihni bu iki zaman dilimine hapsetmektir.

Düş elbette kurulmalıdır. Geçmiş günler, yaşantılar anımsanmalı, deneyimlerden ders alınmalıdır. Gelecekle ilgili planlar yapılmalı, ümitli olunmalıdır. Demem o ki; geçmişe yeniden aynı hataya üzülmek ya da aynı sevince yaşamı bağlamak  için değil; deneyimlerden ders almak için; geleceğe ise yapılacaklara şimdiden hazırlanmak için yönelmelidir.

Ancak bu yönelmeler kontrollü yapılmadır. Kişi düşlerini kontrol altında tuttuğu sürece dikkatini yönetir, eğer düşler kişiyi esir alırsa o zaman dikkat kaybedilir. Düşlerin enginliği yaşamın zenginliğiyle savaşır, farkında olmadan mutluluk düşlere çaldırılır ve asıl olan şimdiki zaman asla yaşanmaz.

Yaşanır da yaşanmaz.

Görülür de yaşanmaz.

Duyumsanır,  ancak yaşanmaz.

Oysa mutluluk şimdidir!

Gerçek yaşam şimdi!

Yaşam her yönüyle dolu dolu duyumsanmak istenirse şimdiye bakmalı, dokunmalı; şimdiyi dinlemeli, koklamalı ve tatmalıdır. Yaşamın anlamı şimdiyi yaşamaktır.

Buluş şimdidir; ağlamak şimdi, sevmek şimdi…

Şimdiler kaçırılmayacak kadar önemli ve ne yazık ki düşünmeye bile olanak vermeyecek kadar da hızlıdır.       

 

NOT:  “Şimdiki zaman” adlandırmasının dilbilimsel karşılığı yoktur. Ama  yazıda “Şimdiki zaman”la  ne denmek istendiği açıktır.

 

 
Toplam blog
: 24
: 255
Kayıt tarihi
: 25.01.17
 
 

Türkçe Öğretmeni, Okul yöneticisi, Sosyolog, Blogger. Eğitim, siyaset, sosyoloji ve güncele ilişk..