Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

20 Eylül '18

 
Kategori
İnançlar
 

Aşure Aşara

Aşure Aşara
 

AŞURE GÜNÜNÜZ MÜBAREK OLSUN


Muharrem ayının 10.ncu günü, ülkemiz insanının pek çoğunca yalnızca aşure günü olarak bilinir. Oysa bu onuncu gün çok çok önemlidir. Aşure pişirmekle kalmamalıyız. 
 
"Aşure ne, nasıl yapılır" diye sormayacağım. Bunu Türk halkı çok iyi biliyor. Görüntüsüyle, lezzetiyle tatlı bir aştır, pişirmesi de sanıldığı gibi zahmetli değildir. Evde aşure pişerse, gelene "git" denilmeli, kaşık kaşık yenilmeli. Aşure aşı; Ne karnı ağrıtır, ne de başı. 
 
Aşure Arapça kökenli bir kelimedir. Lakin Arapçada kökü, aş anlamına gelmemektedir.
Arapça aşara 10 sayısı demektir. Yani aşara kelimesi, hicri takvimimize göre Muharrem ayının 10.ncu günü, anlamı taşımaktadır. Aşara, bizim dilimize zaman içinde aşure olarak yerleşmiştir. Ve mutfaklarımıza lezzet getirmiştir. 
 
Günümüzde geleneksel olarak kabul edilen aşure yapımının nedenini, niçinini yeni nesil ev hanımlarının pek çoğu bilmemektedir.
Muharrem ayının onuncu günü neden önemlidir? Bizim aşure yapıp dağıttığımız bu günün  kutlanmasının nedenleri nelerdir? Elimize Kur'an-ı alıp anlamak için okuduk mu?
 
Çoğumuzun "Aşure Günü" diye bildiği bugün de, dünyada neler olmuştu, okuduklarımızdan bir hatırlayalım.
1- Yüce Allah Hazreti Musa'ya aşure gününde bir mucize ihsan etmiş, Musa peygamber (Arap Yarımadasında) Kızıldenizi asasıyla yararak Firavun ile ordusunu azgın sulara gömmüştür.
2-Hazreti Nuh, gemisini Cudi Dağının üzerine aşure günü demirlemiştir.
3-Hazreti Yunus, balığın karnından aşure günü kurtulmuştur.
4- Hazreti Adem'in tövbesi, aşure günü kabul edilmiştir.
5-Hazreti Yusuf, kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan aşure günü çıkartılmıştır.
6-Hazreti İsa o gün dünyaya gelmiş ve yine bir aşure gününde semaya yükseltilmiştir.
7-Hazreti Davud'un tövbesi o gün kabul edilmiştir.
8-Hazreti İbrahim'in oğlu, Hazreti İsmail o gün doğmuştur.
9-Hazreti Yakub'un, oğlu Hazreti Yusuf'un hasretinden kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
10-Hazreti Eyyüb hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.
 
Peygamberimizin vefatından sonra da torunu Hazreti Hüseyin, Muharrem ayının 10.ncu günü yanındakilerle birlikte Kerbela'da şehit edilmişlerdir. "Kerbela şehitlerini saygıyla yad ederek anıyorum. Mekanları ebeden cennet olsun" 
 
Evet bizim çocukluğumuzdan beri "Aşure Günü" bildiğimiz, aşara vakti neler neler olmuş. Bu olanlardan nasıl ders çıkarabiliriz? "Muharrem Aşara" da aşure pişirip konu komşuya dağıtmak dışında neler yapmalıyız, iyice bir düşünelim. Bolca dua etmeli, insanlara iyi davranmalı, kalp kırmamaya özen gösterilmeli. Bunlar bir Müslüman olarak her gün yapılması gereken davranışlardır. Ama "Muharrem Aşara" da daha bir dikkatli olmalıyız.
Günün anlam ve önemi büyük ve her vakti çok kıymetli. İyilikler yapmalı, başka ağızlardan bolca dua kapmalı. 
"Aşure Günü" olarak bellediğimiz bugün de, "Elhamdülillah Müslümanım" diyen herkesce dinimize daha sıkı bağlanmamız ve dinimizin dikkat buyurduğu güzellikleri, özellikleri doğru yaşamamız gerekir.
 
Aşure de yapalım bugün, konu komşuyu sevindirelim. Çevremizde aç varsa karnını doyuralım. Hazreti Nuh misali evimizde ne varsa bakliyat çeşitleri, tatlı- tuzlu yemişler; dolduralım kazanı kaynadıkça bereketlenir. Lezzeti damağınızı keyiflendirir.
 
Gücü olan yapsın tabi aşureyi, çünkü en az yedi çeşit bulunmalı aşure aşında. Hazreti Nuh öyle yapmış. Tatlı aşla, Allah'ın buyruğuyla yaptığı gemiye aldığı canlıları doyurmuş. Velhasıl sevap kazanmak için çok güzel bir gün, anlamasını ve değerlendirmesini bilene.
 
Aşure günü bugün geldi. Bazı evlerde Aşureler Besmele ile Yasin, Fetih, Vakıa, dinledi. Kehf Suresi bitmeden; tencere, içindeki basıncı atmak için çıldırdı. Mutfaklara aşure suyu yağdı. İkramda bulunana, insanlara sevgi dağıtanlara Cennet müjdesi verildi Rabbimden! İçim coştu sevgiyle, aşkla. Ne mutlu, bu yılda aşureler oldu. Allah tekrarına eriştirsin. Aşure gününüz mübarek olsun.
 
Ayfer AYTAÇ
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..