Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Atanamayan öğretmenlerin filmlere konu olacak dramı

Atanamayan öğretmenlerin filmlere konu olacak dramı
 

Tam bir yıl… Dile kolay tam 365 gün boyunca ders çalışıldı, testler çözüldü, kurslara gidildi. Beş parasız kalındı, aileden para istemeye utanıldı.  Tam bir yıl boyunca her gün ‘ya olmazsa’ diye iç geçirildi. Gece yorgun argın yastığa konulan kafaların içinde hep bir ihtilal yaşandı.

***

22 Mayıs günü, dulalar edildi, sadakalar verildi. Geceden namazlar kılındı, gece yarılarına kadar dudaklar kıpırdadı.  O saatten sonra çoğu uyuyamadı… Sabah erkenden uyanıldı. Eller ayaklar titreye titreye, kurbanlık bir koyun edasıyla sınav yerine gidildi. Aileler ellerinde kuran, cevşen vaziyet aldı. Ve o an geldi. Start verildi ve kaderler, 2 saatlik bir zaman dilimine teslim edildi.

Verilen süre zarfında soruları cevaplayabilmek için bir yarış atı konsantrasyonu ile sorular çözüldü. Çıkışta kiminin yanağı ıslandı, kiminin ağzı küfürlerle doldu…

***

Tam bir yıl…

Kimileri de vardı ki bu bir yılı, ikinci üçüncü ve hatta onuncu defa tekrar ediyordu… Ve tam 350 bin kişiydiler. Para bulup birleşseler ülke bile kurarlardı…

***

Ve nihayet sonuçlar açıklandı, kadrolar belirlendi… Atama bekleyen Öğretmen sayısı 350 Bin. Alım sayısı 50 Bin!.. 50 Bin kişi İstanbul’u fethetmiş gibi sevindi, aileleri, kurbanlar kesti, bayramlar etti… Geriye kalan 300 Binin boynu büküktü ama yalnız değildiler; acılarını kederlerini paylaşmak için 70 bin kişi daha geldi yanlarına. Oldular 370 bin kişi…

Şimdi o cehennem gibi bir yılı bir daha yaşayacaklar… Sil baştan hayaller, sil baştan isyanlar, sil baştan kurs, sil baştan testler, sil baştan sil… …

Bitmeyen bir dram bu…

***

Bir de alternatif yollarla çare üretenler var…

‘Atama yok, iş yok, para yok, ne yapayım, ne yapayım?’ diye düşüne düşene; yorgancı olan, kâğıt toplayıcısı olan, çete kurup dolandırıcılık yapan, çoban olan ve en kötüsü canına kıyan var;

Mesela; Karabük Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tesisat Öğretmenliği Bölümü mezunu Osman Engin Dönmez, 2 yıldır atanamıyor. Atanamayınca da yorgan ustası babasının yanında yorgan dikmeye başladı. Osman Engin Dönmez, dramını “İşte üniversitelinin hali. İşsiz kalınca bu işi yapmak zorunda kaldım. Bugün pek çok üniversiteli benim gibi işsiz geziyor.” cümleleriyle özetledi.

Mesela; Adana ve Şanlıurfa’da eş zamanlı düzenlenen operasyonda, kendilerini savcı ve güvenlik görevlisi olarak tanıtarak telefon dolandırıcılığı yapan 6 şüpheli yakalandı. Şüphelilerden Murat Gültekin’in çetenin reisi olduğu ve uzun zaman öğretmen olmak için atama beklediği ortaya çıktı.

Mesela; Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği mezunu 37 yaşındaki Mutlu Altınöz, KPSS sınavlarına girip ataması yapılmayınca çoban oldu. Altınöz, 15 yıldır ataması yapılmadığından keçi ve koyun sürülerine dağlarda çobanlık yaparak geçimini sağlıyor. Yıllardır hiç vazgeçmeden KPSS'ye giren Altınöz, çok sevdiği öğretmenlik mesleğine atanana kadar şansını deneyeceğinisöyledi. Altınöz, ailesi gibi çoban olmak istemediğinden, bütün zorluklara rağmen okumayı seçtiğini, ancak yine de çobanlıktan kurtulamadığı ifade etti.

Mesela; Malatya Üniversitesi Fizik Bölümünü bitiren Ramazan Gezer, tam 10 yıl boyunca öğretmen olarak atanmayı bekledi. Ancak bu beklentisi gerçekleşmedi. Ramazan Gezer, memleketinde iş bulamayınca Ankara'ya geldi. Kiraladığı bir gecekonduda 5 kişilik ailesiyle yaşamaya başladı. Gezer, yine iş bulamayınca atık kâğıt toplama işine başladı. Ancak Ramazan Gezer, şimdi de kâğıt toplayıcılarına getirilen yasak ile mağdur oldu.

Gezer, "10 yıldır atamam yapılmadı, devletimiz bir türlü atamamızı gerçekleştirmedi. Ondan dolayı geri dönüşüm işi yapıyordum." dedi. Günde 70-80 km yol kat ederek yaklaşık 30 TL kazandığını kaydeden Gezer, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çıkardığı yasayla işsiz kaldık, bu iş de elimizden gitti.” Dedi.

Ve en acı çözüm:

Gamze Filiz Arslan 2002’de Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kimya Bölümü’nden mezun oldu. Ancak atanma hayali yıllardır gerçekleşmedi. İstanbul ’da bir dershanede kimya öğretmenliği yapmaya başladı ama işten çıkarıldı. Memleketi Sinop’a dönerek yeniden KPSS’ye hazırlanmaya başladı ama olmadı… Bunalıma girip, av tüfeğiyle intihar etti.

Peki, ilk miydi bu? Hayır…

Gamze öğretmenin intiharı ilk değil. En son Aydın’ın Kuyucak ilçesinde, beden eğitimi öğretmeni 33 yaşındaki Âlim Koç, ataması yapılmadığı için bunalıma girmiş ve canına kıymıştı. 

(Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Musa Akkaş, bugüne kadar atanamayan 40 öğretmenin intihar ettiğini söylemişti.)

***

Çözüm bekliyorlar ama çözmüyorlar… Her 100 öğretmenin 86'sı işsiz, umursamıyorlar! 

 
Toplam blog
: 4
: 281
Kayıt tarihi
: 03.02.15
 
 

Okur... ..