Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '14

 
Kategori
Kültürler
 

Atatürk'ün Cumhuriyet Baloları, İzmir Latife Hanım Köşküne Taşındı, Görkemli Cumhuriyet Yaşandı

Atatürk'ün Cumhuriyet Baloları, İzmir Latife Hanım Köşküne Taşındı, Görkemli  Cumhuriyet Yaşandı
 

İzmir'in eski ve popüler irfan ocağı Bahattin Tatış'ın eseri İTK.


 

 

 

         İzmir Türk Koleji Mezunları Derneği tarafından organize edilen ve bu yıl 2. düzenlenen Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu İTK Uşakizade Köşkü’nün tarihi atmosferinde gerçekleştirildi.

         CUMHURİYET COŞKUSU: Atatürk’ün başlattığı, “Cumhuriyet Balosu” coşkusunun yeniden yaşatılmasının amaçlandığı resepsiyona o döneme ait kıyafetler ile katılan konuklar, İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından hazırlanan bir vals gösterisini izlediler.

          ESKİSİ GİBİ:Dans gösterisinin ardından İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından ve İTK Mezunları olan  Kaner Sümer Başak Narin ve İTK Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Devlet Opera ve Balesi Müdürü Aytül Büyüksaraç döneme ait eserler  seslendirdiler. Dans ve müziklerin yanı sıra;  döneme ait kıyafetler, Cumhuriyet Tarihi enstantaneleri, 1949 model bir araba ve o dönemi yansıtan unsurlar da geceye renk kattı.

          BAHATTİN TATIŞ: Atatürk zamanındaki eski MBMM’nin karşısındaki Ankara Palas Oteli salonlarında verilen baloları anımsatan gecede, eşler, mümkün olduğunca sandığından sepetinden çıkardı eskiye ait  giysiyi giydiler o gece. Ve de eğlence içinden bir tarihi ışıkla aydınlanmak ve bunu yaymak istedi davetliler.

          Okulun sahibi rahmetli Bahattin Tatış da, böylesi konuların üzerine titrer, pür dikkat olan bitenlerin düzgün gitmesini sağlamak için etrafını kollardı

          AYTÜL BÜYÜKSARAÇ:Gecenin açılış konuşmasını; 79 dönemi İTK Mezunu olan ve İTK Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Devlet Opera ve Balesi Müdürü Aytül Büyüksaraç gerçekleştirdi. Aytül Büyüksaraç konuşmasında; “Bir zamanlar eğitim gördüğümüz, bugün ise Cumhuriyet Tarihi’nin önemli mekanlarından biri olarak bir müze ev şeklinde korunan tarihi İTK Uşakizade Köşkü’nde İTK Mezunları Derneği olarak böyle bir organizasyona imza atmış olmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

         TARİHİ ATMOSFER. 99 Dönemi Mezunu ve İTK Mezunları Derneği Genel Sekreteri Ceyda Arslan, geniş bir katılımın olduğu resepsiyon ile ilgili olarak; “Geleneksel Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu ile İTK Mezunları Derneği’nin yıl boyunca devam eden geleneksel etkinliklerinin ilkinin startını veriyoruz. İTK Uşakizade Köşkümüzün tarihi atmosferinde gerçekleşen Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonumuz birçok açıdan bizler için manevi bir önemi sahip. Bu yıl başlatılan bir uygulama ile Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu ve İTK Mezunları Derneği tarafından yıl boyunca organize edilen tüm etkinliklerin geliri; İTK Mezunları Kitap Bursu’na aktarılacak.  Bu vesile ile mezunlarımız bizleri destekledikleri her etkinliğimizde aynı zamanda öğrencilerimizin kitap bursuna da katkıda bulunmuş olacaklar. ” dedi.

          ESKİYİ ANDILAR : Atatürk'ün başlattığı, "Cumhuriyet Balosu" coşkusunun yeniden yaşatılmasının amaçlandığı resepsiyona o döneme ait kıyafetler ile katılan konuklar, İzmir Devlet Opera Ve Balesisanatçıları tarafından hazırlanan bir vals gösterisini izlediler ve gece boyunca dönemin şarkılarını seslendiren bir orkestranın güzel müzikleri eşliğinde keyifli vakit geçirdiler. Dans ve müziklerin yanı sıra; döneme ait kıyafetler, Cumhuriyet Tarihi enstantaneleri, 1949 model bir araba ve o dönemi yansıtan bazı unsurlar da geceye renk kattı.

          Böylelikle, İzmir Özel Türk Koleji (İTK) Mezunları Derneği'nin organizasyonunda düzenlenen Cumhuriyet Resepsiyonu'na, Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı sırasında 91 gün kaldığı ve Latife Hanımile evliliğini gerçekleştirdiği İTK Uşakizade Köşkü ev sahipliği yaptı.

DAVETLİLER, MÜMKÜN OLDUĞUNCA ANKARA PALASTAKİ HAVAYI, KIYAFETLERİ İLE AKSETTİRMEĞE ÇALIŞTILAR.

iZMİR tÜRK kOLEJİNİ KURAN  RAHMETLİ BAHATTİN tATIŞ, CİDDİ ÇALIŞMALARI İLE tÜRKİYE ÇAPINDA ÜN YAPMIŞTI.. TÜRKİYE'NİN YETİŞTİRDİĞİ  EN SIKI MİLLİ EĞİTİMCİSİYDİ. ÖĞRETMENLİĞİ İLE İFTİHAR EDERDİ. SİYASİLER KENDİSİNİ MİLLETVEKİLİ YAPALIM DİYE DE ÇOK UĞRAŞTILAR AMA, O, "OKULUM, ÇOCUKLARIM"  DEDİ HER SEFERİNDE....

BALODA, HEP O ESKİ DEVRİN KLASİĞİ MÜZİK OLARAK ORTALIĞI ÇINLATTI

O DEVRE AİT OTOMOBİL BİLE GETİRİLMİŞTİ KÖŞKÜN BAHÇESİNE MODELİ BİLE UYGUN.

KIYAFETLER, KIYAFETLER...

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..