Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '16

 
Kategori
Futbol
 

Avrupa Futbol Şampiyonası, finale doğru...

Avrupa Futbol Şampiyonası, finale doğru...
 

Dünyanın en büyük futbol organizasyonlarından biri olan Avrupa Futbol Şampiyonası Fransa’nın ev sahipliğinde devam ediyor. İlk tur ve 2’nci tur maçları sonunda çeyrek finalistler belli oldu.

Yaklaşık 20 gündür oynanan turnuva gol yüzdesi olarak düşük kalsa da tempolu ve mücadeleci takımları izlemek keyif veriyor. Özellikle takımların fizik kapasiteleri çok yüksek. Hakemler çok iyi maç yönetiyor. Tüm takımların kaleci performansları büyüleyici. Sadece Hart hariç. Unutmadan TRT spikerleri de çok kötü. Zorlu ve heyecanlı maçların ruhunu yansıtamadılar.

İlk turda sadece ve sadece iyi mücadele turu geçmek için yetti. Savunma yapmayı becerebilen takımlar 2’nci turu gördü. Milli takımımız ise o sert ve fiziksel mücadeleyi gösteremedi. Turnuvaya hazır olmayan tek takımdık.

Arnavutluk, İrlanda, Galler, İzlanda ve Macaristan’ın performansları büyüleyici. 40 yaşındaki kaleci Gabor Kiraly ve 38 yaşındaki Zoltan Gera’nın mücadelelerine hayran kalmamak mümkün değil. Hele 38 yaşındaki Buffon’un İspanya maçındaki dev kurtarışlarına ve fizik kondüsyonuna hayran kaldım.

Bu takımların performansının artmasında Avrupa’da yükselen Milliyetçilik-Ulusçuluğun önemli bir faktör olduğunu düşünebiliriz. Bu ülkeler yakın zamanda bağımsızlıklarını kazanmış ve ilk defa uluslar arası turnuvada ülkelerini temsil etmişlerdir. Futbolcular sahada, seyirciler trübünde kora kor mücadele ile ülkelerinin ruhunu yansıttılar.

2’nci turda favori takımlar rahat kazandı. Almanya tam bir turnuva takımı olduğunu bir kez daha gösterdi. Grup maçlarının aksine Slovakya maçında şov yaptılar. Thomas Müller kendine gelirse Almanlar kupanın bir numaralı favorisi olurlar. Sürekli hücumu düşünen takım zevk vermeye başladı. Yalnız çeyrek finalde turnuvanın en sert takımı ile karşılacaklar. İtalya yaptığı sert savunma ve hızlı hücumlar ile dikkat çekiyor. İstatistikler İtalya’dan yana gözüküyor. Zira Almanya İtalya’yı Avrupa Şampiyonası tarihinde karşılaştıkları 3 maçtada yenememiş. Son maçlarında Mart ayında Almanya 4-1 kazandı. İspanya karşısındaki İtalya performansı harikaydı. Maçın sonucunu günlük performans belirleyecektir. Yinede Almanya bir adım önde duruyor.

Ev sahibi Fransa hayal kırıklığı yarattı. Zira son dakika galibiyetleri, güçsüz İrlanda karşısında zorlanmaları soru işareti yaratıyor. Saha içinde güçlü bir liderleri yok. Antoine Griezman’ın performansı belirleyici olacak gibi duruyor. Pogba, Giroud ve savunmaları felaket. Rakipleri ise turnuvanın büyük sürprizi İzlanda. Sonuç ne olursa olsun turnuva bittiğinde İzlanda’nın başarısı konuşulacak. Bu küçük soğuk ülke her türlü övgüyü hak ediyor. Futbolun beşiği İngiltere’yi elemeleri tarihi bir başarıdır. İnanmak, çalışmak, yürekli olmak. Programlı, sistemli çalışmanın ürünü. Gönlümüzün şampiyonu İzlanda. Fransa karşısında yapacaklarını şimdiden merak ediyorum. İngiltere ise yine kaleci hatası ile devre dışı kaldı. Premier Ligin statüsü tekrar gözden geçirilmeli.

Belçika bu şampiyonadaki ilk finalist adayım. Zira çok akıcı ve hücum futbolu oynuyorlar. Çok iyi bir kalecileri var. Lukaku’nun yerine kaleye daha dik inen ve süratli olan oyuncu tercih edilmeli. Eden Hazard, Kevin De Bruyne ve Naingolan büyüleyici oyunları ile dikkat çektiler. Savunmaları çok diri ve sürekli ataklara destek veriyor. Galler yapabileceğinin en iyisini yaptı. Ramsey ve Bale ile buraya kadar büyük başarı. Belçika rahat geçer.

Portekiz ise hayal kırıklığı yaratıyor. Ronaldo yalnızları oynuyor. Quaresma gibi yaratıcı oyuncunun ilk 11’de oynaması şart. Polonya gibi bir diğer sürpriz takım ile yapacakları maç ortada. Lewandowski’nin patlama yapma zamanı geldi. Jakub Blaszczykowski oynadığı futbol ve attığı goller ile ön plana çıktı. Maç ortada.

Oynanan 44 karşılaşmada 1,9 gol ortalaması tutturuldu. Sadece 2 kırmızı kart çıkarıldı. Kaleci performansları çok etkieyici. Hakemler çok iyi. Alman Boateng turnuvanın en iyi oyuncularından biri olarak ön plana çıktı. Rooney, Arda ve İngiltere turnuvanın hayal kırıklığı olarak görülebilir. Bir de İzlanda. Takım olarak etkileyici ve kıskandıran bir performans sergilediler.

10 Temmuz’da Almanya-Belçika finali bekliyorum. Hücüm futbolunun kazandığı bir turnuva olması dileğiyle.  

 
Toplam blog
: 28
: 650
Kayıt tarihi
: 14.02.16
 
 

1975 Samsun doğumluyum, Anadolu üniversitesi işletme bölümü mezunuyum. Kamuda çalışıyorum. Trabzo..