Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '14

 
Kategori
Kentleşme
 

Avşa Adası, mahalle oldu.

Avşa Adası, mahalle oldu.
 

Avşadan bir bahçe


Avşa Adası Marmara denizinde Erdeğe yakın bir adadır. Aynı bölgede Marmara adası, Ekinlik Adası, Paşalimanı Adaları topluluğunda ,yaz aylarında İstanbul'a  yakın olduğu için sayfiye yeri olarak çok tercih edilen bir yerdir. Benim bu doğa harikası adada 26 senedir bir evim var. Her yaz bir çok zorluğuna rağmen gitmeyi dört gözle beklediğimiz, bahçelerimizin, ağaçlarımızın hayalini bütün kış kurduğumuz bir yer.

 Aslında çarpık yapılaşma ve  toplumsal yapımızdaki  farklılıklar sebebiyle Adada özellikle yaz aylarında yaşamak çok zor ve sıkıntılı. Bütün bu sorunlara rağmen biz bu Adayı çok seviyoruz. Sanırım havası da bu sevgimizde büyük rol oynuyor. Bir zamanlar bir Kaptan Coustou vardı. Gemisi ile dünyayı gezer ve belgesel hazırlardı. İşte bu kaptan o tarihte Avşa'ya gelmiş ve bir programında bunu dile getirmişti. Kaptan 'Dünyada iki yerde aynı hava var. Karayip adaları ve Avşa Adası. Aynı anda 2000 metre yükseklikteki dağ havası ile deniz havası yaşanıyor.'diye Adayı dünya ölçülerinde Karayiplerle aynı düzeye çıkartmıştı.

  Evet Kaptan haklı. Yaz aylarında serin geçen bir geceden sonra sabah uyandığınızda 'Bugün denize gidilmez.'dersiniz bahçenizde sırtınızda şalınızla kahvaltı ederken. Bu sözünüzden iki saat sonra bastıran sıcakla kendiniz bir anda denizde bulursunuz.

   İşte bu güzel ada, yaz aylarında artan nüfusla büyük sıkıntı yaşar. Kışın adadaki insan sayısı 2500 kişidir. Bu sayı yazın 100 bini bulur. Kış nüfusu için sorun olmayan büyük problemler başlar o zaman. Sağlık Ocağı, doktor yetersiz hatta hiç sayılacak kadar azdır. Bir kaza veya hastalık vukunda şansın varsa yaşarsın. Fırtına koptuğunda ki sık sık olur, kara ile bağlantın kesilir.Çarpık yapılaşma sebebiyle çok sorunlar vardır Adamızda. Gene de bütün diğer güzellikleri sebebiyle bu sıkınıtılara katlanır ve denizden, havadan istifade etmeye çalışır Ada ahalisi.

  Bundan bir kaç yıl önce Ada Belde Belediyesi oldu. Bu biz Adalılarda bir ümit yarattı, yollarımız yapıldı, Deniz suyundan tatlı su elde eden tesisler kuruldu ve evlerde şehir suyumuz oldu.

 Şimdi değişen Belediye Yasası ile Adamız gene Mahalle olmuş.Yazın nüfusu 100 bine ulaşan bu yerleşim yerinin ki Bayburt'tan daha kalabalık oluyormuş o zaman , ne büyük sıkıntılara gebe olacağını düşünmek bile istemiyorum.

Umarım bütün endişelerimiz yersizdir ve bizler gene Adamızda sakin ve mütevazi yaşamımızı süreriz

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..