Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '16

 
Kategori
Gelenekler
 

Ayahuska çayı

Ayahuska çayı
 

Ayahuska Çayı


                                                                           46

Araştırdığım bilgileri sizlere de aktarmak istedim, zira benim hayli dikkatimi çekti, siz değerli okuyucularımızın da çekeceğini düşündüm.

Şaman; ruhlarla insanlar arasında  iletişim kuracağına inanılan kişidir. Şamanlık sonradan kazanılmaz. Şaman olacak kişinin, bir şamanın soyundan gelmesi gerekmektedir zira. Şaman olmak için gerekli belirtileri görülen çocuk, belli bir yaşa gelince eski bir şamanın eğitimine bırakılarak gerekli eğitimleri edinir. Bir sınavdan geçtikten sonra şamanlık yetkisi alarak dinsel, bayram, kurban, dua okuma gibi törenler ile görevlere başlar. Şamanlar bu törenlerde; özel giysiler, külahlar giyer, maske takar ve davulunu ya da tefini çalar. Kendinden geçinceye, başka bir deyişle, tanrı ve ruhlarla temas sağlayıncaya kadar zıplar, sıçrar, sesler, hayvan sesleri çıkarır, söylenir, yalvarır, yerlerde sürünür, bazen de bayılarak düşer. Bu konularda en ciddi çalışmalar yapan araştırmacılar ; Orta ve Kuzey Asya topluluklarında dinsel yaşamın daha çok “şaman” çevresinde yoğunlaştığını, fakat bu durumun bütün dinsel etkinlikleri şamanın yönettiği anlamına gelmediğini, bazı yerlerde tanrılara kurban sunucuların “şaman” olmadıklarını, aile reislerinin bile bu işi yapabildiklerini, her sihirle uğraşanın “şaman” sayılmadığını, hastalara şifa vermenin şamanlığın temel özelliklerinden biri olmakla birlikte, her şifa sunucunun da şaman olmadığını öne sürmektedirler. “Ayna, şamana ait o denli önemli bir alettir ki günümüzde ayna olması durumunda giysisiz, hatta davulsuz bile Şamanlık yapabilir. Kâse ve kupanın da yüksek bir değeri vardır ve ayna gibi bunlar da İskitler döneminden beri tılsımlı nesnelerdir.”

Ayahuska / Ayahuasca / Ayahuska asması Banisteriopsis caapi bitkisinin dal ve yapraklarının kaynatılmasıyla elde edilen ve güçlü halüsinojen içecek olarak biliniyor. Ayahuasca Brezilya ve Peru’da yetişiyor ve başka bitkilerle de karıştırılıp içiliyor.İçerdiği dimetiltriptamin nedeniyle de çoğu ülkede kullanımı yasadışıdır. Bu çayın içilmesinin asıl amacı; ruhu ve aklı analiz etmektir. Şaman rahipleri bunu şifa dağıtmak için de kullanır. Bundan bir miktar hastasına içirir ve kendi de içer, hastasıyla transal iletişime geçerek problemi tespit eder ve çözmeye çalışır. Söylenenlere göre bu çay üçüncü gözümüzü yani kalp gözümüz açıyor ve aslında kendimiz ile yüzleşmemize vesile oluyor.

Bu bilgileri edindikten sonra emin olun Peru veya Brezilya’ya giderek biraz korku biraz merak duyguları karışımı ile efsanevi ve mistik havayı solumak da hayallerim arasına katılmış oldu.

 

Sevgi ile kalın

 

Limon Çiçeği

 
Toplam blog
: 15
: 226
Kayıt tarihi
: 22.07.15
 
 

Okulumu bitirmek, keman çalabilmek, İtalya'ya gitmek ve İtalyanca öğrenmek en büyük isteklerim.....