Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '14

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Ayaklı Kütüphane Ç. Asma, 8 Yılda Fark Edilebildi: "Onur Konuğu" Oldu. Ört ki, ölem!

Ayaklı Kütüphane Ç. Asma, 8 Yılda Fark Edilebildi:  "Onur Konuğu" Oldu. Ört ki, ölem!
 

 

 

 

 

          Bu yılki 18 nci Bartın Kitap Fuarı 30 Ekim 5 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu yılki onur ödülü ise, araştırmacı  Yazar,  Çetin Asma’ya verilecek.

          Bartın, bir hafta süre ile sanatın her dalıyla birbirine kenetlenecek. Zengin sanatsal programda Belediyenin sosyal tesislerinde 30 Ekim akşamı başlayacak törende, Hasan Bayrı şiir yarışmasında derece alanların ödülleri verilecek.

         Bu yılki şiir yarışmasında Dilek rumuzu ile yarışan “Uçuşan Tabut” şiirinin yazarı İbrahim Çelebi birinci seçildi. Yarışmaya 69 kişi, 180 şiirle katıldı. 2 nci Onur Çeğil, 3 ncü Gökhan Taner, İbrahim Ethem Yatmaz da mansiyon aldı.

         Bu yılki onur ödülü, tam bir isabet kaydetti. Arkadaşımız Çetin Asma, nice yıl sonra hatırlanabildi. Kim düşündüyse, candan kutlarız.

         Düşünüyoruz bu sırada. Türkiye'de kitap fuarları yokken daha, Bartın'da bir avuç insan, başta Gazeteci Salcı,  ve Asma , bir kaç kişiyle bu işi, Bartında başlattı. Geri kalan bir kaç kişi hayatta bu gün. Onlar niye hatırlanmadı acaba? Şöyle veya böyle? Değil mi? Bu işi yapıyor ve sürdürüyorsak, yiğidi öldüreceğiz, hakkını da vereceğiz değil mi?

          TESELLİMİZ.: Tesellimiz, ilgililerin aklı daha yeni başına geliyor. Sekiz yıl sonra, bu da bir aşamadır deyip, el franini çekerek teselli buluyoruz. Bu güne bu gün, Bartın'ın fahri hemşerisi durumundayım. Bölücülük bizden çıkmasın derim. Kol kıırılsın, yen içinde kalsın derim. Ama yine haklıyım. 91 yaşına basan Bartın Gazetesine, bunca yıl bekledikten sonra, ilgililerin aklına plaket vermek gelmişti. Bunu o gece, Esen Aliş söylemiş ve gözlerden bir  üzüntü bulutu geçip gitmişti..

         ÇOK ÖZEL BİRİSİ . Çetin Asma’nın bir diğer takma adı da “Gezici kütüphanedir” Orada ona, “Ayaklı kütüphane"  diyorlar. Sayısız eserleri var. Bir tarafı yırtık, sararmış fotoğraflardan araştırmacılığı sayesinde destansı tarihi yazılar yazar. Basılmakta olan son eseri, Bartın Gazetesinin 91 yıllık yaşı ile ilgili.

         Bartın’da çöpler ondan sorular. Aralarında bir sararmış, yırtık fotoğraf ve belgeye rastladı mı, artık o bir belgedir Asma’nın elinde. Çalmadık kapı bırakmaz. İşi gücü eskilerledir.

         BARTIN'IN ESKİCİ BABASI: Yaşı genç olmasına karşın ben ona “eskici baba” diyorum. O, yaşından önce olgunlaşmış bir eski maden işcisi aynı zamanda. Haller görmüş, halden anlar ve alçakgönüllü. O, çöplükten dev bir çöplük çıkarır. Tarihi bir  yazardır kendisi. Çok eserleri vardır. Bartın için bir hazinedir o. Yayınların, duyuması ve yayılması için elinden geleni yapar.  Herkes atasının izini, yaşadığı coğrafyayı ondan sorar.

         Daha da komik yapılı insanların. “ Çetin ağabey, benim yaşımı bi hesaplayıve. Sen gaç deyosuy bakay,  ben gaç deyon. Anlatıve de duysunla bakay “ demeleri, işten bile değildir.

        O, DAİMA VAR OLACAK: Bizce, Bartın’ın  en önemli ileri gelenlerinden birisi ve de bir numarası, bizce Çetin Asma'dır. Her tarihi vesikada, her sararmış fotoğrafta, cilt cilt lüks baskılarda, onun mütevazi imzası vardır.

         O Bartın’ın; yaşayan, mütevazi, alçakgönüllü, yardım seven, sessiz ve ağır başlı sessiz çocuğudur. Kim vesile olduysa, ona bir daha teşekkür etmek isterim.

         Programa göre şiir ödül töreni, açılış konuşmaları söyleşileri, şehir tiyatrolarından gösteriler İmza günleri. Bartın Pedaldaşlarının yaşam söyleşisi, şiire yolculuk matineleri Büyük Atatürk’ten, küçük öyküler.

         Ben, onu bunu bilmem. Ayaklı kütüphanemiz, nihayet festivalin nice yıllarından sonra  onur konuğu oldu.

BARTIN' DAN BİR KIŞ MANZARASI

İŞTE ÇETİN ASMA.  NİHAYET, 18 YIL SONRA HATIRLANABİLDİ. FUARIN ONUR KONUĞU SEÇİLDİ.

ASMA, BARTIN'IN ESKİ VALİSİ İSA KÜÇÜK VE ŞİMDİKİ BELEDİYE BAŞKANININ ELİNDEN ÖDÜLÜNÜ ALIRKEN.

ÇETİN ASMA, DENKTAŞ' I  ZİYARETİ SIRASINDA

 

BARTIN' IN ŞELALESİ

BARTIN ' IN ÜÇ YANI,  IRMAKLARLA ÇEVRİLİDİR.

BU YIL FUARA KATILACAK SANATÇILAR

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..