Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '17

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Aydın'da aşıklar sazlarıyla dile geldiler

Aydın'da aşıklar sazlarıyla dile  geldiler
 

Şölene katılan Aşıklarımız toplu halde. ( 17.05.2017 )


Aydın Âşıklar ve Ozanları Derneği Aşıklı Geleneğini yaşatmak üzere çeşitli etkinliklere imza atıyor. 17 Mayıs 2017 akşamı Aydın Kültür ve Turizm Müdürlüğü Hidayet Sayın Kültür Salonunda Birlik ve beraberlik bağlamında coşkulu bir gece yaşatıldı. Açılış saygı duruşu ve İstiklal Marşının  okunmasıyla başları. Gecenin anlamına uygun Aydın Aşıklar ve Ozanlar Derneği  Başkanı Aşık Muhsin Yaralı kısa ve özlü bir konuşma yaptılar.Amaçlarının birlik ve beiraberlik bağlamında halk ozanlarını  yaşatmak ve onların sesi ve deyişlerini sazlarıyla  geleceğe  taşımak olduğunu söylediler.      

Aşıkların sazıyla sözüyle doğruları halka anlatan kişiler olduğunu vurgu yapan Doç. Dr. Caner Işık, “Türkler törelerini aşıklar vasıtasıyla yürütmektedir. Türklerin töresine bağlılığı gibi aşıklar da sönmeyecektir” dedi. Gecenin  sunucusu Kültür veTuruizm Müdürlüğü'nden Şenan Çiftçi  yapıyordu. 

Aydın Kültür Merkezi Hidayet Sayın Salonunda gerçekleştirilen gecede âşıklar zaman zaman gülümsetti zaman zaman’ da düşündürdü. Sahneye gelen âşıklar 2`şer ve 3`erli gruplar halinde atışma ve türkü dallarından örnekler sundu. Sahne alan âşıklar, sazlı atışmalarıyla izleyenlerin beğenisini kazanırken, Aydınlı Davazlı Süleyman’ın (  Süleyman İncedal) okuduğu şiir katılımcılardan büyük alkış aldı.

Aşıkların duygularını anında dile getirme yeteneğine sahip kişiler olduğunu kaydeden Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Gürel, aşıklık ve ozanlık geleneğinin yaşatılmasını istedi. Geçenin sonunda şölene katılan aşıklar, plaketlerini Vali Yardımcısı Gürel’in elinden aldı.

Âşıklar Şöleni’ne Türkiye'nin en sevilen ozanları; Aydın Âşıklar ve Ozanlar Derneği Başkanı Muhsin Özen, Kars’tan Celal Bulut, Muş’tan Nuri Demiroğlu, Ağrı’dan Binali Kılıç, Ardahan’dan Ensar İpekoğlu, Aydın’dan yerel sanatçı Fethi Civan, ‘Davazlı Süleyman’ olarak bilinen halk şairi Süleyman İncedal okudukları birbirinden güzel eserlerle geceye renk kattı.

Aydınlıların yoğun ilgi gösterdiği geceye Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Gürel, Kültür ve Turizm İl Müdürü Nusret Debre, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Caner Işık, ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Yar. Doç. Dr.Ayten Can da katılanlar arasında yer aldı.

Programın bitiminde Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Gürel tüm aşıkları tebrik ederek gecenin anısına birer onur plaketi ve birer katılım belgesini verdiler. Bu geceye bu satırların yazarı (Abdülkadir Güler) olarak ben de katılmıştım. Bana halk ozanlarımıza ve Türk  Halk Kültürüne yapmış olduğum   hizmetlerden dolayı bir plaket armağan ettiler. Bu benim için unutulmaz bir sürpriz oldu. Dernek Başkanı Sayın Aşık Muhsin Yaralı’ya bu nazik ve duyarlı  davranışlarından dolayı teşekkür ediyorum.

Sözün özü  Anadolu'muzun değişik yerlerinden gelen halk ozanlarımız deyişleri, türküleriyle ve atışmalarıyla  aşıklık geleneğini  bir kez daha yaşattılar.. Bizlere Karacaoğlanı, Dadaloğlu'yu,  Aşık Veyseli, Köroğlu'yu,Pir Sultan Abdal'lı,  Aşık Emrahı, Murat Çobanoğlu'yu, Aşık Reyhani'yi, Neşet Ertaş'ı, Şemsi Yastıman'ı, A.Vahap Kocamanı, Aşık Mahzuniyi  bir kez daha yaşattılar. Seyircilerden  alkış, beğeni ve takdir  kazandılar. Bu güzel geceyi  değişleriyle bizlere  yaşatan  halk ozanlarımıza   ömür boyu sağlık ve başarılar diliyorum. Dillerine sağlık ve ömürlerine bereket diyorum. Tabi  geceyi düzenleyen Aşık Muhsin  Yarali'ya da  teşekkürlerimiz vardır. .  .

 

Abdülkadir Güler

19.05.2017-  Söke

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..