Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '14

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Aydın ilimizde intiharlar...

Aydın ilimizde intiharlar...
 

 

Aydın ilimizde intiharlar, Türkiye ortalamasının iki katını geçmektedir…

Ülkemizde yılda yüz binde 4 kişi intihar ederken, aydın ilimizde bu oran yüz binde sekizleri bulmaktadır…

Yüzdelik oranları sayısal verilere çevirdiğimiz zaman, Ülkemizde ortalama olarak yılda 3bin kişi intihar ederken Aydın ilimizde 75–100 kişi intihar etmektedir… Diğer bir ifadeyle Aydın ilimizde her dört günde bir kişi intihar etmektedir…

İntiharlar, toplumsal bir olaydır ve üzerinde önemle durulması gereken bir konudur…

Bu konu, bilimsel yönden de; sosyologların, psikologların,  eğitimcilerin, ekonomistlerin inceleme alanlarına girmektedir…

İntiharlar üzerindeki ilk sosyal incelemeyi sosyolog Emile Durkheim(1858–1917) yapmıştır ve “İntihar “ adlı bir kitap yayınlamıştır…

Durkheim intiharların incelenmesinde istatistiklerin önemini vurgular. Protestanların Katoliklere göre intihara daha fazla eğilimli olmalarını da Protestanların, Katoliklere göre daha özgür ve hoşgörülü olmalarına bağlar. Yoksulluğun tek başına intihar nedeni olmadığını da verilerle açıklar. Durkheim,  bireysel gibi görünen intiharların gerçek nedeninin toplumsal olduğuna inanır… Durkheim, toplumsal dayanışmanın çok yüksek veya düşük olduğu toplumlarda bağımlılık ve özerklik dengesizliğinin intiharlara neden olduğunu düşünür ve intiharları; bencil. Anomik, özgeci ve kaderci olmak üzere dörde ayırır… Buna göre:

Bireyin toplumla bütünleşemediği durumlarda bencil intiharlar, toplumun ahlaki yapısının birey üzerindeki gücünü kaybettiği durumlarda “Anomik” intiharlar, Özgeci intiharlar ise toplumsal bütünleşmenin çok fazla olduğu durumlarda görülmektedir… Kaderci intihar tipinde ise bireyler toplumun yoğun baskısı altında yaşarlar ve kader olarak algıladıkları bu durum karşısında kendilerini çaresiz hissederek intihar yolunu seçerler…

Her neyse şimdi tekrar dönelim Aydın ilimize:

Aydın ilimiz, nüfusa göre intihar oranında son yıllarda hep ilk dörde girmektedir…

1998, 1999, 2000 yıllarında ortalama 42 intiharla 9. sırada yer alan Aydın ilimiz, 2007 yılı hariç bundan sonraki yıllarda,  2009 yılında Türkiye 2.cisi, 2010 yılında Türkiye 4.üncüsü ve 2011 yılında da Türkiye 3.üncüsü olmuştur. 2012 yılında yine yüz binde 7,28 oranıyla dördüncü olurken, son 2013 verilerinde ise bu oran biraz düşerek yüz binde 6,14 oranıyla dokuzuncu sıraya gerilemiştir…

Konuyu sayılara boğmamın nedeni Aydın ilimizdeki durumu ortaya sermektir…

Yaşam süresinin en uzun olduğu illerimizin başında Aydın ilimiz geliyor buna rağmen intihar olaylarının çokluğuyla da dikkat çekiyor…

Diğer illerimizde intiharlar genellikle kadınlarda 15- 24,  erkeklerde 25- 34 yaşları arasında görülürken Aydın ilimiz de ise 46–55 yaşları arasında görülüyor…

Aydın ilimiz, köyden şehre göçün en az olduğu illerden birisidir… Nüfusun yaklaşık % 37’lik bölümü köyde yaşamaktadır… Aydın ilimiz, çoğu ilimize göre daha köylüdür… Doğa gezilerimiz ve yürüyüşlerimiz sırasında da Aydın ilimizin çok sayıda köyünde bulunduk… Gelir düzeyleri, yaşam düzeyleri Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu gördük…

Türkiye ortalamasında intiharlar genellikle şehirlerde olurken, Aydın ilimizde ise kırsal kesimde intihar olayları daha fazladır…

Tabip Odası eski Başkanımız Dr. Eralp Atay,  bu konuda özetle şunları söylemiş:

“Biz Aydın Tabip Odası olarak TÜİK intihar istatistiklerini incelediğimizde ilginç verilerle karşılaştık,

 Aydın ilinin Türkiye'deki intihar sıralamasındaki yerinin 2007'de 14'üncü, 2008'de 7'nci, 2009'da 2'nci, 2010'da 4'üncü ve en son çıkan 2011 istatistiğinde de 3. olduğunu gördük.

Prof. Dr. Özkök, özetle şu açıklamayı yaptı: “İntiharların yüksek olduğu diğer illerde inişler çıkışlar görülürken, Aydın'da yüksek intihar oranlarının her yıl büyük ölçüde korunduğunu gördük. Yani bu yüksek oranlarda belirgin düşüşler yaşanmamış hiç. Geçen yıl Aydın'da 69 kişi intihar etmiş. Türkiye'de son 5 senede her yıl 2500-3000 kişi, Aydın'da ise  her yıl 60-80 kişi intihar etmiş.”

Aydın'ın kaba intihar hızı, yıllara göre değişse de Türkiye ortalamasının 1.8 ila 2 katı üzerindedir. 2009 yılında Aydın kaba intihar hızında Türkiye 2'ncisi, 2011 yılında Türkiye 3'üncüsüdür. Genelde diğer iller değişkenlik gösterdiği halde, bizim ilk 4'teki sıramız hiç değişmiyor. En yüksek intiharlar Kuzeydoğu Anadolu illeri olan Kars, Ardahan ve Tunceli'de görülürken, Aydın bu iller arasında bir Ege ili olarak yerini koruyor.

Yaş gruplarına baktığınızda, Türkiye'de en çok intihar kadınlarda 15-24 yaşında, erkeklerde 25-34 yaşlar arasında görülüyor. Ama Aydın'a baktığımızda bu değişiyor. Türkiye'den bir farklılığımız var. Aydın'da en çok intihar 46-55 yaşlar arasında görülmüş. İntiharların yarıdan fazlası bu yaş aralığında.

Yaşam süresi en uzun il derken, ileri yaşların intiharlarda ön sırayı alması önemli

Köy ve Beldelerimizde İntihar Daha Çok”

“Tüm Türkiye'de intiharların çoğunluğu genellikle şehirlerde… Ama Aydın'a geldiğinizde, köy ve beldelerde intihar, kent ve ilçe merkezi ile neredeyse yarı yarıya. Özellikle kırsal nüfusun tamamlanmış intiharlarda nispi olarak yüksek olması bizim açımızdan dikkat çekici

En Çok İntihar Çiftçilerde”

“Maddî problemlerden dolayı intiharlar ise Aydın'da Türkiye ortalamasına göre daha yüksektir. Mesleklere göre intihar oranlarında ilk sırayı çiftçi ve tarımla uğraşanlar alıyor. Sonra ev hanımları ve serbest meslek geliyor. İlk 4 sırada çiftçi ve serbest meslek gibi gelir garantisi olmayan gruplar ön plana çıkıyor.

İlçelere göre dağılımda ise nüfusa göre Nazilli, Çine ve Bozdoğan, intiharların en yoğun olduğu ilçeler. Ama Bozdoğan'da Sağlık Müdürlüğü'nce başlatılan başarılı çalışmadan sonra 6 senede 20 olan intihar sayısı, 3 senede 4'e gerilemiştir..”

İntihar olayları, sosyal değişimin hızlı olduğu süreçlerde, gelir, cinsiyet, medeni hal, ,yaş dönümleri, iş değişiklikleri gibi sosyal değişimlerde farklılık göstermektedir…

Doğal olarak insanın ilk amacı kendini korumak olmalıdır… İntiharın bir kusur, hastalık olduğu düşünülmelidir… Bu konuda toplum bilinçlendirilmeli… Psikologlardan, psikiyatristlerden yardım alınması yaygın hale getirilmeli… Toplumun psikologlara, psikiyatristlere karşı önyargılarını yok edici eğitim çalışmalar yapılmalı…

Aydın İlimizde de, Aydın Tabip odasının bu konuda çalışmaları bulunmaktadır…

Aydın ilimizde bu yönde çalışmalara hız verilmesini, bu konuda detaylı bilimsel çalışmaların yapılmasını arzu ediyoruz…

Beden ve ruh sağlığınıza dikkat edin… Grip olduğunuz zaman nasıl doktora gidiyorsanız, ruhsal sıkıntılarınızda da doktorun kapısını çalın…

Sağlıklı günler dileğiyle…

 

 

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..