Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '16

 
Kategori
Güncel
 

Ayrılan Türkiye gibi bir ülke olsa “güle güle” derlerdi, İngiltere olunca “nere gidiyorsun" dediler

Ayrılan Türkiye gibi bir ülke olsa “güle güle” derlerdi, İngiltere olunca “nere gidiyorsun" dediler
 

İngiltere'de gerçekleştirilen AB referandumunda seçmenler, yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma yönünde oy kullandı ve İngiltere Avrupa Birliğinden çıktı.

Sözde bu ayrılığın güya önemsenmediğini gösteren beyanlara rağmen birliğin yara aldığı çok açık. Ayrılan küçük ya da ekonomisi zayıf, Avrupa kriterlerinin henüz uzağında olan Letonya, Macaristan gibi ülkelerden birisi olsaydı önemsenmeyecekti ama İngiltere gibi as bir ülke olunca birlik sarsıldı. Bu ayrılık birliğin zayıf ülkelerini değil ama Almanya, Fransa, Hollanda gibi ekonomisi güçlü ülkeleri etkileyecek. Yakın zamanda bu ülkelerde de birlik karşıtı bölünmeler olacak. Hatta tıpkı İngiltere gibi bazı ülkelerde de referandum ve birlikten ayrılma beklenebilir.

Peki, neden oldu? Ekonomisi zayıf ülkeler AB’ye tutunarak kalkınmak istediler. İngiltere’nin ise AB’ye ihtiyacı yok; amacı AB’yi de kalkındırarak birlikte daha ileri gitmek düşüncesiyle birliğe girdi. Bu amacı birlik içinde gerçekleşmeyince de “Ben zaten kendime yeterim, yalnız başıma daha iyi kalkınırım” dedi.

AB’den ayrılmak için AB’den güçlü olmanız gerekir; ihtimal ki İngiltere kendini öyle gördü. “Benim AB’den alacağım bir şey yok, kendi başıma AB’yim zaten” dedi. AB’ye sığmadığını düşündüğü için ayrıldı.

İngiltere değil AB kaybetti. Gelişmemiş ülkeleri sırf coğrafi mecburiyetle birliğe doldurursanız güçlü olamazsınız. İngiltere AB’nin kredisiydi. Almanya’dan ya da Fransa’dan biri bu kervana katılırsa AB’de dağılma süreci başlayabilir ve bana göre AB ortadan kalksa daha iyi olur,  çünkü dünyanın dengesini bozuyor.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..