Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '15

 
Kategori
Teknoloji
 

BKM’den “En Yakın ATM Uygulaması” ve “Örnek Sayfa”

BKM’den “En Yakın ATM Uygulaması” ve “Örnek Sayfa”
 

BKM'de Hata Yapar Mı?


BKM (Bankalararası Kart Merkezi) Türkiye’nin bilişim ve teknoloji alanında öncü kuruluşlarından. Ülkemizdeki bankalara çeşitli hizmetler sağlarken, topluma kredi kartı ve banka kartı kullanma bilinci aşılama yönünde son on yılda artan bir ivmesi var.

Geçtiğimiz yıllarda akıllı telefonlar üzerinde çalışan ve en yakın ATM cihazını gösteren uygulamasını 2012 yılında TRAndroid (http://trandroid.com/2012/05/24/en-yakin-atm-android-uygulamasi/) web sitesinde tanıtmıştım. Pozitron firmasına yaptırılan “En Yakın ATM (The Closest ATM)” isimli bu uygulama, bazen ATM’lerin yerini doğru göstermese de (büyük olasılıkla güncel verilerden beslenememesi nedeniyle) genelde güzel çalışıyordu ve olumlu tepkiler aldığına şahsen şahit olmuştum.

Geçen yaklaşık 3 yılın sonunda uygulamada ne gibi değişiklikler yapıldığını görmek ve yenilikleri paylaşmak adına uygulamayı Android cihazıma yeniden yükleyerek değerlendirmelerimi paylaşıyorum…

Öncelikle yeni sürüm 1.0.2 Haziran 2015 tarihini taşıyor ve güncelleme notlarında artık uygulamanın BKM bünyesi içerisine dahil edildiğini görmekteyiz. Yani, geliştirmeleri artık BKM uzmanlarınca yapılmakta. Dolayısıyla uygulamayı açtığımda bu durum bende daha fazla merak uyandırdı ve hızlıca menülere göz atmak istedim. Artık uygulamada (Android sürümünde) bir menü olmadığını gördüm! Sadece tek bir harita ekranı var. Haritadan kendi konumunuzu seçiyorsunuz (Google Maps ya da Yandex Maps’de olduğu gibi) harita üzerinde ATM ve banka simgeleri bulundukları noktayı gösterecek şekilde beliriyor. Harita’da eğer bir veya birden fazla banka görüntüleniyor ise, ekran üzerindeki küçük radar simgesine tıklayarak,  görüntülenen bankaların bir isim listesi elde edilebiliyor. Herhangi birine tıkladığınızda ise direkt olarak o bankanın bulunduğu konum ekrana yansıyor.   

Menünün olmaması bir anlamda daha hızlı ve pratik bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. İlk etapta daha stabil bir uygulama ile karşılaştığımız izlenimi elde ediyoruz. Diğer taraftan ekranda listelenen bankaların isim listesine ulaştığımız gibi, o bankaların adres ve telefon bilgilerinin de olmasının “ne güzel bir incelik” olabileceği düşüncesi aklımıza gelmedi değil. Hatta uygulamada daha farklı güzellikler yapılabileceği de bir gerçek. Örneğin, artık pek çok uygulama birbiri ile iletişim halinde. Neden En Yakın ATM Uygulaması’nda seçilen bankanın konum bilgisi kopyanayıp e-posta, Google - Yandex Maps ve hatta Whatsapp ile paylaşılamasın? Böyle bir geliştirme süreci de olursa, ilk yazımda belirtmiş olduğum “ne kadar gerekli bir program olduğunu” bir kez daha yinelemiş olalım.

Ek olarak, 2012 tarihindeki yazıda En Yakın ATM (The Closest ATM) uyglamasının Google Play’de ilk 500 uygulama arasında yer almadığını belirtmiş, BKM’nin programın duyurulması için gereken hassasiyeti göstermemiş olabileceğini belirtmiştik. Şimdi BKM’nin www.bkm.com.tr ana sayfasına baktığımızda “En Yakın ATM” uygulamasına kocaman bir logo ayrıldığını ve ana sayfadan tanıtımının yapıldığını görüyoruz. Bu durum oldukça sevindirici ancak BKM ana sayfasında akan menüden Android – Iphone ve Blackberry sürümlerine nasıl ulaşabildiğinizi gösteren sayfaya ulaşabilmenize rağmen, ana sayfadaki o kocaman BKM En Yakın ATM logosuna tıkladığınızda karşımıza sadece programın isminin yazılı olduğu boş bir sayfa çıkıyor. Sol tarafta da hazır şablon sitelerinde görmeye alışık olduğumuz bir “Örnek Sayfa” geliyor. Evet, tahmin ettiğiniz gibi basit bir link arızası var. Herhangi bir sitede olsa, gülüp geçeriz ama konu koskoca BANKALARARASI KART MERKEZİ’nin web sitesi olunca, insan gülüp geçemiyor.

Tabi bu kırık linkli sayfaya baktığımızda BKM’nin sayfa dizaynlarında kullandığı Pop-Up menü içerikleri dair, son kullanıcının rastgele görmemesi gereken pek çok bilgiyi de görebiliyoruz.

BKM’nin en kısa sürede daha dikkatli bir web sayfası tasarımıyla çalışmasını diliyoruz.

 
Toplam blog
: 23
: 6967
Kayıt tarihi
: 05.05.13
 
 

Eski Bankaci, Sistem Analist, Proje Yöneticisi ve Scrum Master ..