Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '14

 
Kategori
Faizler
 

Bankacılıkta yeni uygulama: Hacı Baba Swap!

Bankacılıkta yeni uygulama: Hacı Baba Swap!
 

Son birkaç aydan beri bankaların gizliden gizliye uyguladıkları bir hesap türü var. Bu uygulamanın adı hacı baba swap.

Bankacı tanıdıklardan bu konuda bir şeyler duymuştum. Hatta bana da öneren oldu. Ancak benim öyle hassasiyetlerim olmadığı için detaylara bile dikkat etmedim.

Ta ki Taraf gazetesinden Süleyman Yaşar yazıncaya kadar. Gazetede haberi okuyunca hemen evimin karşısında bulunan bankaya gidip, detayları öğrendim.

Peki, bu hacı baba swap nedir?

Bu emperyalist düzenin araçlarında görev yapan ahi bankacıların, İslami bankalarla yarışmak ve dini hassasiyetleri bulunan vatandaşların mevduatlarını bankalarına çekmek için uygulamaya koydukları bir yöntem.

Şöyle, mevduata faiz almaktan kaçınan ve faize karşı dinî hassasiyeti olanlara yeni bir finansal enstrüman sunuluyor. İşte bankacılar bu yeni enstrümanın adını dinî hassasiyetleri olanlara sunulduğundan hacı baba swap koymuşlar.

Gelelim hacı baba swap’ın nasıl yapıldığına...

100 bin lirasını bankaya getiren tasarrufçuya vadesiz bir mevduat hesabı açılıyor. Ve parası 2 lira 25 kuruştan dolara çevriliyor. Vadesiz hesaba 44 bin 444 dolar yatırılıyor. Yine bir ay sona bu dolarların 2 lira 27 kuruştan banka tarafından satın alınacağı taahhüt ediliyor.

Bir ayın sonunda bu taahhüt yerine getirildiğinde tasarrufçuya 100 bin 888 lira ödeniyor. Böylece tasarruf sahibi faiz yerine kur farkını alıyor. Sanki o faiz değilmiş gibi..!

Sahi faiz nedir?

Faiz, vade sonunda iade edilmek üzere başkasına kredi olarak verilen anaparaya ilave olarak borçlu tarafından alacaklıya ödenen bedeldir.

Bu durumda faiz, parayı muvakkat bir zaman için kullanmanın bedeli olmaktadır. “Faiz, paranın kirasıdır” şeklinde ifade edilen yaygın manada anlatılmak istenen de budur.

Yalnız diğer kira çeşitlerinde, kira bedeli, belirli bir dönem için mutlak bir rakam şeklinde tespit edilirken, para kirası, yani faiz hep anaparanın bir oranı şeklinde tespit edilir. Bu şekilde tespit edilen bedelin ödeme tarzı ise farklı olabilir: Ödeme topluca vade başında veya sonunda olabileceği gibi, özellikle orta ve uzun vadeli kredilerde ödeme takvimi başka zaman birimlerine göre ve daha ayrıntılı olarak da düzenlenebilir. Diğer taraftan, sık sık bir piyasa faiz oranından söz edildiğine rastlanabildiği halde, gerçek hayatta tek bir faiz oranı yoktur. Kredinin vadesi, taşıdığı risk, vs. gibi kriterlere göre oluşan çok sayıda faiz oranı, adeta bir faiz oranları yelpazesi vardır. 

Aslında bu türden swap işlemleri dinî hassasiyetleri olan tasarrufçu için ticari bankaların bir uydurması. Çünkü gelecekteki bir ay ya da iki aylık, üç aylık vadeli döviz fiyatı faiz getirisiyle mukayese edilerek hesap ediliyor. Bankacılıkta böyle bir uygulama yok! Ancak emperyalist sistemde her işlemin mubah olduğunu düşünürsek, ticari bankaların böyle bir uygulamasını da çok görmemek gerekiyor.

Dolayısıyla faizden bağımsız bir finansal enstrüman değil bu tür swaplar.

Niye değil?

Çünkü banka döviz kurunun getirisini baştan garanti ediyor. O hâlde sadece dinî hassasiyetleri olan müşteriyi kapıdan geri çevirmemek için uydurulan bir yöntem oluyor bu hacı baba swap.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..