Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '19

 
Kategori
Dünya
 

Barış Öne Çıkıyor

İngilter açıklama yaptı geçen gün 'Esat durduğu sürece Şam'da temsilciliğimizi açmayız' diye. Suriye'de taşların yerine oturması bağlamında İngiltere'nin tutumunun önem arzettiğini bir kenarda saklı tuttuktan sonra gelelim Fransa'nın tutumuna..

Az önceki Fransa'dan gelen açıklamaya göre şartlı çekilme kararı şöyle; 'Suriye'de siyasi çözüm sağlanmadıkça askerlerimizi çekmeyeceğiz' şeklinde..

Gün içinde gelen haberlere göre İdlib, Halep ve Hama illerinde Esat rejimi karşıtı siyasi gruplar arasındaki çatışmalarda ateşkes sağlandığı duyuruldu. ÖSO çatısı altındaki Ulusal Özgürleşme Cephesi ile Heyeti Tahrir Şam arasında anlaşmaya varıldı.

Sıra geliyor bize..

Geri çekilme konusunda ABD ile Türkiye arasında anlaşmazlık yaşanıyor gibi görünüyor olsa da Suriye'de siyasi çözüme doğru adım atıldıktan sonra elbetteki çekilmemiz gerekiyor. Çekilmezsek uluslar arası anlaşmalara göre işgalci durumuna düşer Türkiye yargılanma noktasına gelebilir ki Türkiye'nin asla böyle bir duruma ne düşürür ne de işgalci durumuna getirir kendisini.

Suriye'de taşların yavaş yavaş oturmaya başladığını söyledik.

Aslında benim söyleyeceğim daha farklı şeyler'dir. Madem  rejim karşıtları ile Şam arasında anlaşma yoluna gidilebiliyordu ve Fransa'nın koşul olarak ileri sürdüğü siyasi çözüm sağlanabiliyordu sekiz yıldır neden bu kadar kan döktünüz (ortalama 6 milyon insan) ve bir o kadar insanı da mülteci durumuna düşürdünüz!

Yetmediği gibi şehirleri adeta cehenneme çevirerek yaşanmaz hale getirdiniz!

Bilanço; 6 milyon kadın-çocuk hayatını kaybetti. Avrupa ülkelerine gitmek üzere kaçak yollarla feribotlarda boğulan insanlar dahil 6 milyon insan da multeci durumu düşürüldü.100'e yakın askerimiz toprağa düşürüldü. Kazanan silah tuccarları oldu!

Sekiz yıl önce şöyle yazmıştım bir yazımda (arşivde duruyor) 'ABD Esat'ı görevinden almak istemiş olsaydı 2 saat içinde alırdı. Esat'ın görevde kalmasını istiyor' demiştim.

Nitekim Esat Suriye'nin başında durdukça silah tuccarları kazanmış oldu. Şimdi ise İngiltere'nin koşulunu göz önünde bulundurulduğunda yakın gelecekte Esat'a yol göründüğü kesin gözüyle bakmamız mümkün.

Esat'ın görevinin son bulmasından sonra ABD ülkemizdeki yönetiminin değişmesini isteyebilir.

Dünyadaki global ekonomi daralması bazı ülkelerde psikolojik olsa da asıl nedeninin Suriye'deki savaşın etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Müneccim değilim ama 2019 yılın ortalarına doğru dünyadaki dengelerin değişeceğini ve bundan Türkiye'nin de pay alacağını düşünüyorum.

Kapitalizm'in vahşi yönü törpülenmeye doğru kapı aralanacağını düşünüyorum.

 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..