Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '18

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Bartın'da Onca Süsün Arasında "Süslü Kadınlar'a" Yer Yok mu?

Bartın'da Onca Süsün Arasında "Süslü Kadınlar'a" Yer Yok mu?
 

Başkan Cemal Akın.


       Bir beldede mahalli  belediye yönetimleri halkın nabzıdır. Atardamarıdır. Yaşam suyudur.

       Bartın Belediyesi, gelenekten  gelen sağlam bir yapıya, Samancıoğlu’ndan bu yana oturmuştur. İz bırakmıştır. İş bitiricidir, gönül alıcıdır, kendinden menkul saygınlığı, köktendir.

       Bartın’ın bir belediye başkanı vardır. Kapısı da, telefonu da, evinin kapısı da, tatil matil demeden herkese  açıktır. Biz kendisine ebedi başkan deriz. Bu devre M. Vekilliği teklif ettiler kendisine, “ Bir devre daha Başkanlık yapacağım. İşlerim var” diyerek reddetti. Bu adam, Bartın’ın  şimdiki başkanı  Cemal Akındır.

       Kafası bozuldu , sıkıntılar bastı mı, bir şey danışma ihtiyacı için  huzur  aramak için onun yakın bir dostu vardır.  Arada bir kaçamak yapar oraya. Orada huzur bulur. Dualarıyle sükuta erer. Bilemeyiz,  akıl  da alıyordur ondan. “Ebu Darda Türbesinin   Ebu Darda Hazretlerinden bahsediyoruz.( Kendisiyle ilk röportajımda, beni  bu türbeye götürmüştü.)

       Bu ebedi başkandan bu yeni dönemde yenilikler bekliyoruz. Bu yenilikler çizgisini benimsetmek istiyoruz. Şimdiye kadar ev ekmeği yedi  Başkan Cemal Akın. Biraz da çarşı ekmeği yesin istiyoruz.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

 BU SAYFADAKİ RESİMLERİN HEPSİ, DÜNKÜ SÜSLÜ KADINLARIN GÜNÜNDE, İZMİRDE ÇEKİLMİŞTİR.

       Bir de sosyal, şu konu var. Acaba  Bartın’da da uygulanamaz mı? İş fantezidir. Bir  çöl zambağının peşine nasıl düşülüp de adına şölenler düzenleniyorsa, dünyaya bir mesaj vermek için Bartın’ın da çağdaşlığa katılarak boy gösterse diyoruz.

       Bir Sonbahar günü, her kadın, süslenip   püslenip, çiçek sepetli bisikletleriyle bir meydanda toplanıyorlar. Ve şehri turluyorlar:  Şu mesajı veriyorlar: “ Biz farkındalık yaratmak istiyoruz. Şehri eksoz dumanından korumak istiyoruz. Lavanta kokular saçalım istiyoruz. Bu hareket, Türkiye’nin  50 ilinde uygulanıyor. Neden  51 cisi Bartın olmasın? Bartın’da da süslü hanımlar yok mu?

       Bu işin gayesi,  empozesi ile Süslü kadınların dünya otomobilsiz kentler gününde  düzenlenen bir etkinlik olarak ortaya konması. Kadınların meseleye sahip çıkmasındadır.  Paralo , “Farkındalık” yaratmak ise, işareti, de “süslü” olmak.

       Bartın’da bu işe önayak olabilecek kadınlar yok mu?  Var. Süslü hanımlar yok mu? Var. Un var, ateş var, şeker var, ateş de var.  Neden hayata geçirilmesin. Bartın’ın  70 yıl önceki modernliği, hala dillere destan. Bu yenilik ve güzellikler neden sahneye konmasın. Hoş bir vakit geçer bir Sonbaharın sararmış yapraklarıyle birlikte. Fena mı olur. Çağdaşlığın Bartın’daki simgesi olan bu en ufak ilimiz, böylece büyüklüğünü de göstermiş olmayacak mıdır?

                                           &&&

       Her memlekette olduğu gibi, Bartın’da da  “Çingene” dediğimiz  “Roman” vatandaşlarımız oturuyor. Onların bazı hakları var ki,  yıllar yılı sümen altı edilmiş.  Onları gün yüzüne çıkarmak, belediyenin vazifesi oluyor. Neden? Çünkü bu vatandaşlarımızın evlenme cüzdanları olmadığı için, çocuklarının da nüfusta kayıtları gözükmüyor.  Türkiye’deki bazı belediyeler, bunların hepsini toplayıp, topluca nikah kıydırıyor. İşi resmiyete döküyor. Sosyal  hakların   kapısını açıyor.

      Bartınlı  Roman Vatandaşlara artık Çingene denmiyor, saygınlık olarak. E peki, sosyal haklarını, medenice kullanmalarına neden cevaz verilmez? Bu konuyu açtığımızda,  Bartın’lı bir gazeteci: “ Olmayacak duaya amin denemez” deyip, kestirip atmıştı. Ve  bu cevaba biz,  üzülmüştük.

       Fantezi olarak bir Roman vatandaştan dinleyelim bakalım  ne diyor bu konuda: 

       A be ne güzel sülersin, / Ağzından öpülesin / Biz Bartın’lı Romanların , nefesini  kesmişsin  / Selvi boylu cancağızımız, Başkanımız Akınımız  / Bize evlilik cüzdanı  verecek başkanımı z/ İstihdama ortak olalım, / Nufus idarelerinden geri döndürülmeyelim  / 33 model Chevrolet Kel Haydar / Sülesinşarkılar, sabaha kadar / Başkandan cüzdanımız var / Nefes Cafer üflesin zurnayı / Görelim Gölbucaklı Tilki Fatmayı / Fal açsın, bakla açsın / Ne kebap yansın, ne şiş yansın / Döktürsün nefes Cafer / Gübecikler attırsın / Asma Mahalleli Çolak elli Şahende / Sekiz köşeliden az olmaz /Atsın göbekcikler /  Şaheste/ Güllü,Gülizar, Güldeste / A be hem çalalım, hem sülüyelim /  Bu fasulye iki buçuk lira / Hem kaynasın, hem oynasın

/Çiçeği burnunda başkanımız, canımız / Selvi boylu cancağızımız /Bize cüzdan verecek Akınımız /Yakışıklım, karanfillim, filiz endamlım /Mahçup etmeyiz, istihdama ortak olalım / Sayesinde aileye sahip çıkalım /

Maşrapayı hazır et, sen kara kazanı yak / Biz Romanlar, sayende de örnek olalım / Cüzdanın kerametini görsünler. / Fidan boylumuz Başkanımıza/ Haykıralım üç defa / Sen Cemal Akın çok yaşa !

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta ve yazı

BU BİR DERNEK DEĞİL. "OLUŞUM" FİKİRLER BİR ARAYA GELMİŞ. SÜSLÜ BİSİKLETLER SAÇ BAŞ DERKEN, "SÜSLÜ KADINLAR" DİYE NAM YAPMIŞ  50 VİLAYETTE. ACABA DİYORUM,  BARTIN'A  UĞRAR MI BÖYLESİ B,İR GÖSTERİ. . 5I NCİ VİLAYET NEDEN OPLAMAYIZ Kİ?

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar ve şapka

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar, çiçek, düğün ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, çiçek ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, Semra Gültekin dahil, gülümseyen insanlar, bisiklet ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, gülümseyen insanlar

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, şapka ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, şapka, güneş gözlüğü ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar, bisiklet ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, ayakta duran insanlar, şapka, düğün ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, şapka ve açık hava

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..