Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '17

 
Kategori
Dünya
 

Barzani, İsrail'in Oltasına Taktığı "Küçük Balık" Olduğunun Farkında Değil!

Barzani, İsrail'in Oltasına Taktığı "Küçük Balık" Olduğunun Farkında Değil!
 

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Lideri Barzani, İsrail hariç tüm dünyayı karşısına almış olarak referanduma gidiyor.

Bu referandumun sonuçta "bağımsızlığın" yolunu açacağını Barzani de dünya biliyor elbette... Hatta İsrail bunu açıkça dillendirerek, bağımsız Kürt devletine açık destek veriyor.

Buna karşılık Türkiye dahil bölge ülkeleri bu referandumun şu aşamada ciddi sorunlar getireceğini, bölgedeki zaten yerine oturmamış taşları yeniden yerinden oynatacağını söylüyor.

Ama Barzani, sırtını sağlam yere dayamış biri gibi, referandumdan vaz geçmeyeceği, tüm dünyaya ama özellikle Türkiye'ye meydan okuyarak ilan ediyor.

Bölgeye göre istikrarlı bir yönetime sahip Barzani, neden bununla yetinmiyor da ısrarla referandum yaparak Bağımsızlığın yolunu açmak istiyor?

Herhalde bunun ilk cevabı şu olur: Hazır bölgede taşlar yerinden oynamışken ve hazır bölgenin görünmeyen "hakimi" İsrail destek verirken neden bir devlet aparmayalım!!

Ayrıca, Barzani'yi bu hevese iten sadece "akraba" saydıkları İsrail değil, Amerika'nın da "ne kırığı küstürür ne kapıyı bastırır", politikasıyla referanduma izin veriyor oluşu.

PKK tandanslı müttefiklerini küstürmemek için, açık dille referandum yapmayın, diyen ABD'nin, İsrail'in istediği bir şeye karşı çıkması mümkün olmadığına göre, el altından "yapın referandumunuzu" dediği anlaşılıyor.

Yoksa, Amerika'ya rağmen Barzani'nin referandum yapması mümkün mü?... Belli ki, bu referandum'u refere eden İsrail ve ABD herzaman bu "refere" ye saygı duyar.

Tabii, bu girişimin başka yararları da olacak İsrail ve ABD için... Türkiye ile Barzani arasındaki "dostluk" ve işbirliği, bu referandum nedeniyle bozulacak... Türkiye, bölgede bir müttefikini daha kaybetmiş olacak.

Aynı şey Kuzey Irak için de geçerli ancak belli ki Barzani, geçmişteki yardımlarını yok sayarak Türkiye'ye rağmen İsrail ahbablığı ile "bağımsız" hareket etme cesareti gösteriyor.

Eğer, bu referandum ve sonunda gelmesi umulan bağımsızlık İsrail (ABD) destekli olmasaydı, Türkiye bu işten bu kadar pirelenmezdi... Bunun masum bir nüfus yoklaması olmadığı aşikar. Neden?

Çünkü, İsrail gibi "arz-ı mevud" inancına sahip bir ülke bunun arkasında ve Kuzey Irak coğrafyası bu "arz"ın içinde... Ama sadece Kuzey Irak değil, Türkiye'nin bölgeye komşu toprakları da bu "arz"a dahil.

Şu kesin ki, Barzani'nin ısrarla yapmak istediği referandum, bölgedeki büyük oynun bir merhalesini oluşturuyor... Bu oyunun son merhalesi, hiç kuşkusuz İsrail'in ezeli saplantısı "Büyük İsrail" devletidir.

Belki de  kayıp 13. Kabile safsatasına "Kürt" leri de inandırdılar. Belki de Barzani de dinini imanını bir yana bırakıp "ırkının" peşine düşmüştür...

İşin aslı şu ki, Barzani, kendisinin İsrail'in oltasına taktığı küçük bir balık olduğunun farkında değil... İsrail, Kuzey Irak'ı kullanarak tüm bölgeyi yutmak istiyor.

Bunu en iyi gören de hiç kuşkusuz Türkiyedir... Bu yüzden Türkiye buna müsaade etmeyecektir.

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..