Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Baş Dönmesi, Vertigo, Menier Hastalığı ve Vertigenöz Migren (I)

Baş Dönmesi, Vertigo, Menier Hastalığı ve Vertigenöz Migren (I)
 

Baş Dönmesi (Vertigo)


Vertigo, Baş Dönmesi, Menier Hastalığı ve Vertigenöz Migren  (I)

Başımızın konumu ve hareketleri, tüm vücudumuzun ve gözlerimizin koordinasyonu ile pozisyon duygumuz oluşur. Yeryüzündeki konumumuzu algılamamızı sağlayan bu duyuyu iç kulak ve bağlantılı beyin yapısı (vestibüler yapı) sağlar. Bu duyunun algılanmasındaki bozukluklar baş dönmesine sebep olur. Baş dönmesi nedenleri İç kulak, beyin bağlantısı ve beyinde gelişen durumlar baş dönmesine neden olabilir. Beyin ve iç kulağa gelen sinirlerden (tümör, beyin kanaması ya da damar tıkanıklığı, multipl skleroz gibi nedenlerden) kaynaklı baş dönmelerine nadir rastlanır. Ayrıca tansiyon düşüklüğü, kan şekeri düşüklüğü ya da kalbin çalışmasındaki sorunlardan kaynaklı baş dönmeye benzer şikâyetler de olabilir.

En sık yaşanan vertigo biçimi ise iç kulak kaynaklı baş dönmeleridir. Hastanın etrafı döner, yer altından kayar. Beraberinde bulantı kusma eşlik eder. Hasta çevre ve hareket algısı tamamen bozulduğu için çok kötü hisseder. Çoğunlukla beyin kanaması mı geçiriyorum korkusu eşlik eder. Beyinden kaynaklı baş dönmeleri ile karşılaştırıldığında çok daha rahatsız verici bir baş dönmesi vardır. Tablo çok gürültülü yaşansa da iyi huyludur. Genelde ani pozisyon değişikliği ile başlar ve hasta hareketsiz kaldığında azalır. Günler içinde düzelir. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde tekrarlama olasılığı yüksektir. Baş dönmesi çeşitleri En sık rastlanan benign pozisyonel vertigodur. Labirentit ve vestibüler nörinit tablolarında da baş dönmesi ön plandadır. Meniere hastalığı en ağır tablodur. Hepsinin temelinde denge organı olan iç kulağın çalışmasında aksama vardır. Bu aksama bir bölüm hastada yapılan testlere yansır. Bir bölümünde ise testler tamamen normal çıkmaktadır. Meniere hastalarında ataklar zaman içinde artmakta, işitme kaybı da tabloya eklenmektedir. Baş dönmesi tedavisi Her hastalıkta olduğu gibi iç kulağın fonksiyonel aksamasına neden olan çevresel patolojiler araştırılır. Gökmen Yaklaşımı’nda özellikle diş-çene kompleksindeki patolojiler altta yatan nedendir.

Hastaların çoğunluğunda olan boyunda düzleşme, kaslarda spazm baş dönmesinin nedeni değildir. Düzleşme de baş dönmesi gibi altta yatan patolojinin sonucudur. Gökmen Yaklaşımı ile nedenler düzeltildiğinde çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Hastaların yaşam kalitesi düzelmekte ve tekrarlayan ataklar olmamaktadır. Ancak bu tedavide uzman düzeyinde diş hekimliğinden yardım almak mutlaka gereklidir. Bu yardımı sağlayabilecek akademisyen ülkemizde çok çok azdır. Ancak doğru uzmanla doğru tedavi yapılabilir.

Gökmen Yaklaşımı için http://www.emelgokmen.com/gokmen-yaklasimi/gokmen-yaklasimi-nedir/ sayfasını okuyunuz.

Nasıl tedavi yapıyorum http://www.emelgokmen.com/tedavi/nasil-tedavi-yapiyorum/ sayfasına bakınız.

Migren, baş ağrısı, fibromiyalji, hastalıklar için http://www.emelgokmen.com/hastaliklar/migren/ tıklayınız.

 
Toplam blog
: 120
: 1777
Kayıt tarihi
: 07.05.14
 
 

Klasik tıp eğitimi ile integratif tıp bilgilerini birleştirerek “Gökmen Yaklaşımı” adını verdiği ..