Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '17

 
Kategori
Eğitim
 

Başarılı Sunumların Özellikleri

Başarılı Sunumların Özellikleri
 

Sunum


Sunumunuzun çeşidi ne olursa olsun, iyi bir akış iyi bir planlama ile mutlaka başarılı ve etki bırakıcı sunumlar yapabilirsiniz.
 
· Sunumuzu oluştururken anlatacağınız konular hakkında bir yöntem geliştirin, en iyi yöntem madde imleri ile oluşturmuş bir listedir. Ayrıca konu ile ilgili anlatacağınız bir hikâye veya anekdot akılda kalması için iyi bir yöntemdir. Konuyu anlatmaya yarayan bir görsel bile sunumuzun akılda kalması ve bütünlük sağlaması için iyi bir seçim olacaktır. Sunuma çıkmadan önce mutlaka yapmanız gereken üç şey vardır. Prova, Prova, Prova. Ne kadar çok prova yaparsanız sunumunuz doğal ve içten olacaktır.
 
Sunumun 5 Anahtarı
 
Sunumuzu Yaparken beş anahtar sizlere başarılı sunum tasarımları yapmanızın yanında iyi bir konuşmacı olduğunuzun katılımcılarınız tarafından hissedilmesini sağlayacaktır.
 
· Sunumunuz Açık ve Anlaşılır Olmalıdır: Kitlenizin anladığı, teknik terimler ve jargonlardan uzak durun. Eğer teknik terimlerin anlaşıldığı bir gruba konuşacaksanız sorun yok ama genel katılıma açık bir sunum yapacaksanız kullanmaktan kaçının.
 
· Sunumunuz Mantıklı Bir Plan Dâhilinde Olsun; Konunuzu tanımladıktan sonra, neler yaptığınızı anlatabilir, sonucunda neler olduğunu katılımcılarınıza aktarabilirsiniz bu mantıksal bir sıralamadır.
 
· Az Ama Öz Konuşun; Bu demek değil ki sunumda çok fazla konuşmayın. Hamlet Shakespeare’da yazdığı gibi, “ Kısa konuşma zekânın belirtisidir” dediği nokta bugün hale geçerliliğini korumaktadır. Söyleyemek zorunda olduğunuz kelimeleri olabildiğince az kelime ile söyleyin. İyi konuşacağım veya süslü cümleler kuracağım diye çok fazla cümle kurmayın, her uzun konuşma katılımcıların kafasını karıştırır ve sizin dikkatinizin dağılmasına da neden olur. Anlatacağınız her konu bir asansör cümlesi tadında olmalıdır. 21 Bölümde bu konuya değineceğiz.
 
· İlgi Uyandırın; İlgi uyandıran bir sunumu herkes dinlemek izlemek ister. Katılımcılarınızın sizi dinlemesini istiyorsanız sesinizi, görsellerinizi ve bilgilerinizi ilgi çekici biçimde kullanın. Kitap boyunca ilgi uyandıran sunumlar nasıl olmalı bunlardan sizlere bahsedeceğim.
 
· Sunumunuz Büyüleyici Olsun; İlgi uyandıran bir sunum için mesajınızı katılımcılarınıza inandırıcı bir biçimde anlatın. Büyüleyici sunum yapan kişinin enerjisi, tutkusu, işini severek yapması, sahne duruşu katılımcıları büyüler. Sunumunuz hep ileriye doğru insanları coşkulandırmalı ve sunum sonuna kadar bu çoşkuyu kitleniz hissetmelidir. Sunumunuza Videolar, hikâyeler, etki bırakacak sözler eklemeyi asla unutmayın. İnsanlar hep bir sonraki dakikayı merak etsin.
 
· İkna Edici Olsun; Sunum boyunca söyledikleriniz ile yaptıklarınız birbirini tamalarsa insanlar ikna olmaya başlarlar. Bu başlangıç size insanların inanmasını ve sunacağınız ürün veya hizmetin satılmasını garanti eder.
 
Sunumuz; Mesaj, Kim Söyledi ve Nasıl Söylediğiniz şeklinde üç bileşenden oluşur.
 
Mesaj; Ne söylediğiniz katılımcılarınızın akıllarında kalmasını istediğiniz konudur.
 
Siz; Bu mesajı kimin ne şekilde söylediği ve anlattığıdır.
 
Nasıl Söylediniz; İnsanları etkilemek için nasıl bir yol izlediğinizdir.
 
Başarılı bir sunum için birbirini takip eden, birbirini tamamlayan bu üç konuyu mutlaka bir araya getirmeniz gerekir.
 
Toplam blog
: 29
: 262
Kayıt tarihi
: 08.10.15
 
 

Hikaye Tasarımcısı ..