Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Başarısız tüp bebek ve sonrası

Başarısız tüp bebek ve sonrası
 

Başarısız Tüp Bebek ve Sonrası


Aile kurumunu sürdürmek bağları güçlendirmek ve mutluluğunuza mutluluk katmanın en güzel yoludur çocuk. Her insan anne ve baba olmanın hazzını yaşamak ister fakat bazen elde olmayan nedenler ne kadar isteseniz de sizi bu zevkten alıkoyar. Tüp bebek tedavisi aslında tam da bu durumda bir alternatif olarak çıkar karşımıza. Tüp bebek eşlerden alınan üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesini sağlayarak döllenen yumurtayı tekrar anne adayının rahmine yerleştirilmesidir.
Bebek sahibi olmak için bu yola başvuran çiftlerin başarısızlıkla sonuçlanan tedavi karşısında umutsuzluğa düşmesi de çok normal. Yalnız bilinmesi gerekiyor ki bu tedaviye başlamak için öncelikle psikolojik olarak da hazır olmak gerekir. Her ne kadar bir alternatif olarak sunulsa da başarı oranının düşük olduğunu hastaya önceden belirtmek gerekir. İlk denemede başarısız olmak demek her seferinde başarısız olmak demek değildir fakat eşler yine de tüp bebekteki başarı oranının %60 ı geçmeyeceğini bilmeliler.

Hiçbir sorunu olmayan çiftler dahi istedikleri an gebeliği gerçekleştiremeyebilirler. Hal böyle olunca tüp bebekte de ilk denemenin başarısız olması çok muhtemel.
Tüp Bebek Tedavisinde Yaş ve Başarı ilişkisi

Bu tedavide önemli olan zamanı iyi kullanmaktır. Çiftlerin yaşının ilerlemesi zaten düşük olan başarı oranını daha da düşürebilir. 40 yaşını geçmiş bir bayanda tüp bebek denemeleri çok kez yapılmak zorunda kalabilir. Gebelik sağlansa bile düşük ihtimali çok yüksek olacaktır.
İlerlemiş yaşlarda yaşanan başarısızlıklar yumurtalıkların eskisi kadar sağlıklı olmaması durumundan doğabilir. Yaş ve yumurtalık kalitesi dışındaki sorunlar yeni teknolojiyle birlikte diğer denemelerde giderilebilecek sorunlar olabilir. Başarısız tüp bebek nedenlerinin başında genetiği bozuk embriyolar gelir ikinci olarak ise rahim içindeki sorunlar. Daha önce geçirilmiş kürtaj, miyom tarzı hastalıklar embriyonun rahimde tutunmasını zorlaştırabilir. Asıl faktör olarak aslında yaş konusunun bir kez daha üstünden geçmek gerekir. Erkek spermlerinin normal düzeyde olup olmaması da bir etkendir.

Başarısız olan denemelerin oranı her denemede biraz daha düşmektedir fakat gözden kaçıp aksatılan bir hastalık varsa ve sonrasında farkına varılıp tedavi edildiyse oran ona göre tekrar yükselebilir. Yapılan denemeler maddi ve psikolojik güç gerektirir. Normal şartlarda 2 ve ya 3. Denemede çiftler başarılı olabilir. Bu nedenle ilk seferde asla umutsuzluğa kapılmamak gerekir. Maddi ve psikolojik duruma göre de çiftler 10 denemeye kadar tüp bebek tedavisi görebilir. Ama her denemede başarı seviyesi düşer ve yapılan testler arttıkça maliyet de yükselir. Kesin bir denem rakamı verilmemekle birlikte uzmanlar 6 denemeden sonrasını pek önermezler. Her denemeden sonra ilkinde ortaya çıkan başarısızlık iyice araştırılmalıdır.
İlk Başarısız Tüp Bebek Denemesi Sonrası

Tüp bebek tedavisi tekrar denenmek isteniyorsa uzun yılar buna ara verilmemelidir; çünkü hastanın yaşı ilerledikçe yumurtada da genetik bozulmalar ortaya çıkar. Başarısız olan ilk tüp bebek denemesinden sonra eğer ikincisi denenecekse aradan geçen zaman en az 1 ay olmalıdır. Bir ayın sonunda 2. Tüp bebek denemelerine başlanabilir. Aslında bedensel hazırlıktan çok ruhsal hazırlık gerektiren bu süreci çiftlerin en az hasarla ve en az stresle atlatmaları gerekir.

Başarısız tüp bebek sonrasında rutinin dışında kalan birtakım testlerle nedenler araştırılmaya devam edilmelidir. Çiftler bu süreçte psikolojik destek de alabilirler çünkü bu tedavi stresli bir tedavidir. Özellikle de başarısızlık birkaç kez yaşanmışsa çiftler büyük hayal kırıklığına uğrarlar. Bu nedenle aslında tüp bebek tedavisine psikolojik destekle başlanabilir. Çiftlere düşük başarı oranlarından, ne kadar başarı şansları olduğundan, ne kadar süre içinde tekrar deneme yapabileceklerinden, maddi ve ya manevi olarak bundan ne kadar etkilenileceğinden söz edilmelidir. Bu süreçten en çok etkilenen anne adayları olacağından eşlerin anneye karşı çok sabırlı ve anlayışlı olması gerekir. Anne adayının psikolojik destek alması tedaviyi de olumlu etkileyecektir. Başarısız olunan tedavi eğer ilk denemeyse çok fazla endişelenmek yersiz olacaktır ancak diğer denemelerde de başarısızlık söz konusuysa çeşitli, farklı testler mutlaka yapılmalıdır.
Kadınlarda Başarısızlık Nedenleri

Öncelikle kadındaki sorunlar incelenmeye alınmalı rahim içinde yapışıklık olup olmadığına bakılmalıdır. Rahim içinde bebeğin tutunmasını engelleyen birtakım anormallikler söz konusu olabilir. Bunu çözümlemek amacıyla ultrasonografi ile rahim içine sıvı veriyor ve rahim durumunu kontrol ediyoruz. Yine rahim filmi de bu konuda başvurulabilecek yöntemlerdendir fakat biraz ağrılı bir yöntem olması sebebiyle günümüzde pek fazla tercih edilmemektedir. Histeroskopi ise rahmin içine küçük bir kameranın yerleştirilmesi olayıdır. Bu minik kamera bize detaylı inceleme sağlamaktadır. Diğer bir başarısızlık nedeni ise tüplerde tıkanlık olmasıdır. Türlerde sıvı birikmesi ile sıvılar rahme akarak bebeğin rahimde tutunmasını engeller. Eğer erken gebelikte böyle bir sorun meydana gelirse bu düşük riskini artırır.
Tekrarlayan Başarısız Tüp Bebek

Tedaviye tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı diyebilmek için; 3 uygulama boyunca gebelik oluşmaması ve verilen en iyi 10 embriyoya rağmen yine gebelik elde edilmemesine şahit olunmalıdır. Tüp bebekte başarılı olabilmek için yapılabilecek ve dikkat edilecek birtakım kurallar elbette var ama yine kesin olmamakla birlikte gebelik oranını yükseltebilir.

Çocuk sahibi olmak isteyen eşlerin öncelikle kromozom analizi, immünolojik araştırmaları yapılmalıdır. Eğer çiftlerden herhangi birinde sorun çıkarsa o zaman tüp bebek tedavisi sonucu edinilen embriyolar transferden önce birtakım testlerden geçmelidir. Yumurta elde etmedeki en önemli unsurlardan biri embriyo kalitesini artırmak için hangi yolun izleneceğidir. Tabi ki seçilen sperm de en az sağlıklı yumurta kadar önem taşır. Sperm seçiminde günümüzde kullanılan IMSI metodu kullanılabilir. Tüm bunlar 2. deneme için gebeliğe katkı sağlayacaktır.

Tüp bebek tedavisine başlamadan yapılacak testler ve tedaviler bebek sahibi olmanızı ciddi şekilde olumlu yönde etkileyecektir. Embriyoların gelişmesi için uygun koşullar hazırlanmadığı sürece embriyonun kaliteli olması hiçbir şeyi değiştirmez. Tüp bebek tedavisi yaşla orantılı olarak kısmen başarılı bir tedavi olmasına karşın üzerinde durulması gereken en önemli konu eşlerin psikolojik yaklaşımları olacaktır.
Stresin Tedavideki Etkisi

Stres her şey için engel teşkil etmektedir. Çiftlerin birbirine hoşgörü çerçevesinde yaklaşması gerekir. Aksi halde tekrar oluşabilecek herhangi bir sorunda evlilik ilişkileri fazlasıyla olumsuz etkilenebilir.

Başlarda anne ve baba adayları psikolojik olarak başarısızlığı kabul etmekte zorlanırlar daha sonrasında ise tam tersi olarak bir daha çocuk sahibi olamayacaklarını düşünmeye başlarlar ve çiftlerin arasındaki ilişki iyice bozulur. Böyle bir duruma neden olabilecek her türlü davranıştan kaçınılması adına uzman doktorlardan yardım alınması gereklidir. Aslında tüp bebek tedavisini ikili bir tedavi olarak algılamak ve psikolojik tedavinin bu durumun olmazsa olmazı kabul etmek en doğrusudur. Eğer alkol, sigara ve ya uyarıcı madde kullanımı var ise acilen kesilmelidir çünkü günümüzde sigara içen çoğu insanın açıklama olarak sunduğu durum strestir ve siz asla buna teslim olmayın.

Maddi ve manevi toparlanma sürecini fazla uzatmadan henüz yaşınız gençken deneyebileceğiniz kadar tüp bebek denemesi yapmanızda fayda var. İşin doğası gereği ileriki yaşlarda oranlar düşebilir ve siz denemediğiniz 2. Ve ya 3. Tüp bebek için pişmanlık duyabilirsiniz. Umutsuzluğa kapılıp tedaviyi bırakmak yerine eşlerinize destek olup verilen kısa ara sonrası güvendiğiniz ve inandığınız bir doktorla temas kurup tedavinizi sürdürün.

Op. Dr. Serkan Oral

www.serkanoral.com

 
Toplam blog
: 55
: 861
Kayıt tarihi
: 04.02.14
 
 

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Serkan Oral  ..