Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Başım Ağrıyor...Neden?

Başım Ağrıyor...Neden?
 

Başım Ağrıyor Neden?


Her Baş Ağrısı Migren midir? Gerilim Baş Ağrısı Nasıl Anlaşılır? 
“Başım neredeyse ayın her günü ağrıyor. Haftada 2-3 gün şiddetleniyor, migren ilacı alıyorum. Diğer günler bazen basit bir ağrı kesici bazen de ilaç almadan idare edebiliyorum. Başımda sürekli ağrı olması migren atağımın ne zaman geleceğini anlamamı engelliyor. Bu ağrı bütün gün böyle gider diyorum birkaç saat içinde şiddetlenebiliyor. O zamanda migren ilacımı almakta gecikmiş oluyorum ve hastanelik oluyorum. Sürekli her sabah ağrıyla uyanmak bir yana migren ataklarımı da çoğaltıyor. Hangisi zor derseniz her ikisi de zor ama bu sürekli ağrım daha zor gibi…”
 
Mali müşavir olan bu hastada gerilim tip baş ağrısı var ve çok diş sıkıyordu. O nedenle her sabah ağrılı uyanıyordu. Çünkü en çok diş uykuda sıkılır. Migren atakları ise daha çok sol taraf ve gözden geliyordu. Sol taraf dişlerindeki tedaviler düzeltildi. Diş sıkma için bu konuda uzman hekim tarafından diş sıkma plağı yapıldı. Hayatı normale döndü. 
 
Gerilim baş ağrısı, toplumda en sık görülen baş ağrısı nedenidir. İnsanların yüzde 80’i yaşamları boyunca gerilim baş ağrısı yaşamaktadır. Bunların yüzde 40’ında sürekli ve komplike gerilim baş ağrısı gelişir. Sürekli baş ağrısı çekenlerde çoğunlukla gerilim baş ağrısı ve migren birlikte olur. Kişiyi günlük hayattan alıkoymayan ılımlı, orta düzeyde, tüm başı kapsayan ağrılar gerilim baş ağrısıdır. Daha çok başta ağırlık, basınç, sıkışma tarzında ifade edilir. Bulantı, kusma, ışıktan rahatsız olma gibi migren özellikleri taşımaz. Şiddetli, zonklayıcı, genellikle yarım olan şiddetli ağrılar ise çoğunlukla migrendir. 
 
Gerilim baş ağrısı (tension headache), kaslardaki gerilmeden kaynaklanır. Stres ve gerilim arttıran faktörlerdir. Basit gerilim baş ağrısı olanlarda günün sonuna doğru ağrı artar. Uyuyunca hasta rahatlar. Diş sıkmanın olduğu vakalarda ise günün stresi gece diş sıkmayı artırdığı için sabah ağrılı uyanılır.
 
Migren ve gerilim baş ağrısını ayırt etmede ağrının şiddeti en belirleyici faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. 
 
“Kafamda sürekli bir ağırlık var. Tam ağrı diyemeyeceğim, bazen ağrıya dönüşüyor ama uyuyunca geçiyor. Nadiren ağrı kesici alıyorum. Neden size geldiğimi soracaksınız ağrım çok olmasa da bu durum beni çok yoruyor. Sürekli ağır bir kafa taşıyorum, hatta bazı zamanlarda taşıyamayıp bir yerlere dayasam diyorum. Kafamdaki sıkışma sanki düşüncemi etkiliyor, yavaşlatıyor. Dikkat ve konsantrasyonum bozuluyor. Bu ağrıdan çok yoruldum.”
 
Bilgisayar mühendisi olan bu hastada ağrı şiddetli değildi ama yaşam kalitesini bozuyordu. 
 
Gerilim Tip Baş Ağrısı Tedavisi
 
Gerilim tip baş ağrısı yaşayanlarda stres ve strese yatkınlık dikkat çekici özelliktir. Ayrıca hastaların tümünde boyun omurga yapısında düzleşme tespit edilmektedir. Ancak bu iki özellik gerilim tip baş ağrısının nedeni değildir. Stres ağrıyı arttırır, boyun kaslarındaki spazm ise düzleşmeye neden olur.
Klasik tedavide kas gevşeticiler yanı sıra antidepresanlar kullanılmaktadır. Antidepresanlar stres faktörünü kısmi azaltmaktadır. Yeterince etkili olamaması ve ilacın kullanıldığı sürece etkili olması tedavide sıkıntı yaratmaktadır. Çünkü yaşamımızdaki stres ve kişilik özelliklerimiz kolay değişmemektedir. Gerilim baş ağrısı da hayatımız boyunca azalıp aratarak devam etmekte ve yaşam kalitemizi bozmaktadır.
Gökmen Yaklaşımı’nda öncelikle boyun-ense bölgesi kas spazmını arttıran bozucu alanlar tespit edilir. Bu bölge bozucu alanları nöral terapi yaklaşımı ile düzeltilir. Hastaların büyük bir bölümünde temporomandibular eklemle (çene eklemi) ilişkili tedavi gerekliliği vardır. Ülkemizde bu alanda uzman hekim sayısı neredeyse nöral terapi uzmanı kadar çok azdır. Doğru bir bruksizm (diş sıkma) ve eklem tedavisi protez ve gnatoloji uzmanınca nöral terapiye ek olarak yapılırsa gerilim tip baş ağrısında çok iyi sonuçlar alınabilir.
 

http://www.emelgokmen.com/bas-agrisi-tedavisi/gerilim-bas-agrisi-nedir

http://www.emelgokmen.com/gokmen-yaklasimi

http://www.emelgokmen.com/migren

 
Toplam blog
: 120
: 1777
Kayıt tarihi
: 07.05.14
 
 

Klasik tıp eğitimi ile integratif tıp bilgilerini birleştirerek “Gökmen Yaklaşımı” adını verdiği ..