Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

21 Haziran '18

 
Kategori
Güncel
 

Beşi Bir Yerde Ama Kilerde

Beşi Bir Yerde Ama Kilerde
 

Düğünlerde bundan böyle patates, soğan takılır.


DÜĞÜNLERE EN DEĞERLİ TAKI,
BEŞİ BİR YERDEDİR.
PATATES, SOĞAN TAKININ;
ALTIN DEĞERİNDEDİR.

Patates soğan ve diğer gıdaların fiyatının artması için satmayıp stok yapanları Allah'a havale ediyoruz ! Yoksa bu iki önemli gıdanında dışarıdan ithali için bu pahalılık bir bahane midir, bilemiyoruz. Almayalım, ellerinde kalsın. Ne olacaksa, olsun bitsin diyoruz. Patetes, soğan yememekle ölünmeyeceğini biliyoruz.

Ma’mer b. Fadle (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle işittim: “Günaha batıp gidenlerden başkası stokçuluk yapmaz.”
Peygamber uyararak günahtan korumaya çalışmış ümmetini, günahtan korkmayana ne desek uymaz. Kafasına fırsatçılığı koyan, yaptığından caymaz.

Patates, soğan dünyada var olduklarından bu yana yurdumuzda en yüksek fiyatlarını görmüşlerdir. Neden, stokçuluk yapıp  daha da pahalıya satış yapmak için.

Günahtır, fakir fukaranın patetesi haşlayıp, yanında soğan kırarak ekmeğine katık ettiği azığını kazıklamak müslümanlıkla bağdaşmaz. Biliyoruz ki hayat kavgası herkes için zor. Ancak bu zorluk Allah'ın bolca verdiğini saklamakla, dışarıdan takviyeler getirmekle aşılmaz. Yardımlaşmayla, dayanışmayla, makul olanla yetinerek, şükürle bereketlendirerek bir neticeye getirilir.

Allah'ın nimeti, toprağı eşele göm. Bire bin verir mübarek nimetler. Ben saksıya süymüş soğan gömüyorum, yeşilini koparıp yiyorum, kalanı toprak altında palazlanıyor, kışlık kocaman, bir kazan yemeğe doğranacak soğan oluyor. Keza patates de öyle, yarım kesilmişini bile toprağa gömseniz, üç hafta sonra bir torba patetes çıkarırsınız.

Demek istiyorum ki, illa patates, soğan yemek istiyorsanız, güneşte kalıp yeşillenmiş bir tek patates bile toprakla buluşması halinde, size üç öğün yemek verecek kadar çoğalır. Böylesine bolluk veren bir nimet.

Bu işi yapmak için bahçeniz, balkonunuz olmanız da gerekmiyor. Bir saksıya toprak doldurun, koyun pencereniz önüne, arada bir suyunu verin bekleyin. Vallahi Rabbim rızkınızı âlâsıyla verecektir.

Bu arada hava atmak gibi olmasın, ama ben biraz önce saksımdan koparıp bir kaç soğan yedim. Evimde, elimin altında istediğim zaman soğan bulabileceğimi zenginlik ölçüsü diye düşünüyorsanız, kabul ediyorum çok zengin ve görgüsüzüm.

Nazar etmeyin ne olur, saksınıza atık soğan- patates dikin sizinde bolca yemekliğiniz  olur. Verilen emek; göze sefa, yemeğe lezzet verir, emeğin karşılığı afiyetle yenir.

Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com

 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..