Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Holistik Sağlık Danısmanı Celina Stamboli Rodrigue

http://blog.milliyet.com.tr/celinaylasaglikliyasam

29 Ekim '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Beslenme Dayatmaları

Beslenme Dayatmaları
 

Beslenme dayatmaları yüzünden duygusal açlık sorunundan kurtulamıyoruz.


Geçen yazılarda bahsettiğim yemek yeme saatlerinden, miktarından sonra çok önemli birkaç noktanın daha üstünden geçmek istiyorum. Zira ana akım beslenmede dayatılanlar yüzünden insan kendini dinlemeyi unutuyor, hatta hiç öğrenemiyor.

YEMEK ÇEŞİTLİLİĞİ

Her öğünde yediklerinizi bir düşünün: kahvaltıda (özellikle hafta sonunda) ekmekler, simitler, börekler, peynirler, reçeller, patates kızartmaları; akşam yemeğinde çorba, salata, birkaç çeşit zeytinyağlı sebze, et yemeği ve pilav… Mönü ne kadar zengin olursa, duygusal açlık o kadar artıyor çünkü insan gördüğü şeyleri yemek istiyor aç olmasa ya da doymuş olsa bile. Yeme alışkanlıkları çocuklukta kazanılıyor ve bu yaşlardan karışık ve çok yemeye alıştırıyoruz miniklerimizi. Dolayısıyla büyüdüğümüzde çoğunlukla gözümüzü doyurmak için uğraşıyoruz. Midemiz de aslında kolayca doyabilecekken, büyüdükçe büyüyor. Kuralları sevmiyorum ama şunu prensip edinmekte yarar var: Basit yemek yemeli. Ne kadar az çeşit o kadar kolay sindirim ve sağlıklı bir vücut. 

ARA ÖĞÜN

Sağlık sorununuz gerektirmediği sürece ara öğün gerekli değil. Yine burada ana akım diyetisyenlerin dayatmasıyla edinilmiş bir alışkanlık söz konusu. Yine duygusal beslenme, yani sıkıntıdan yemek, ya da ara öğün vakti geldiği için yemek yani koşullanma işin içinde.

Sürekli yemek yiyerek zırt pırt insülin salgılanmasına neden oluyoruz ve bu zamanla insülin direncine neden oluyor. Bu zamanla şeker başlangıcına ve ilgili sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Son birkaç yazının özeti;

Sadece açken yemek yiyin: fiziksel ve duygusal açlık ayırt edilmeli.

Ağrı, ateş, fiziksel veya beyinsel rahatsızlık sırasında yemek yemeyin: enerjiyi sindirim için kullanmayın.

Ağır fiziki veya beyinsel işten hemen önce veya sonra yemek yemeyin: sabit yemek saatinin çok doğru olmadığını gösteren bir neden daha size.

Yemek sırasında bir şey içmeyin: sindirimi, çiğneme alışkanlığını bozar. Yemekten 10-15 dk önce, meyve yedikten yarım saat sonra, nişastalı yemekten 2 saat sonra, proteinli yemekten 4 saat sonra su için.

Yemekleri çok güzel çiğneyin: sindirimi kolaylaştırır ve enerji tüketimini azaltır.

Yediklerinizin miktarına takılmaktansa basit ve kaliteli mönüler oluşturmaya özen gösterin. 

 

Instagram: @celinaylasaglikliyasam

 
Toplam blog
: 5
: 56
Kayıt tarihi
: 08.10.18
 
 

Bütünsel Sağlık Eğitimi • University and College of Natural Health - Holistic Health, Ph.D (devam..