Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '14

 
Kategori
Deneme
 

Bilgi ve becerinin deneyimle geliştiğini savunan tecrübe ilmin safsatası

Bilgi ve becerinin deneyimle geliştiğini savunan tecrübe ilmin safsatası
 

Yaşlı olmak, bir işte uzun yıllar çalışmak tecrübeli olmak anlamına gelmez de gelse bile tecrübe anlatıldığı gibi çalışma hayatında altın standart değildir. Bilgi ve becerinin kullanılmasında altın standart işin iyi öğrenilmesidir ve öğrenme sanıldığı gibi süreyle bağlantılı değildir.

Durum bu iken gerek bilimsel gerekse akademik platformlarda ve doğal olarak halkın bilincinde tecrübe sanki her şeymiş gibi yüceltiliyor. Tecrübe bir şeyi daha önce görmüş olmaktan ibarettir ki o bir şey de zaten sürekli değişir, yani farklıdır, daha önce karşılaştığınız durumla aynı olmayabilir. Bu durumda çok güvenilen tecrübenin sizi ayazda bırakması olasıdır.

Aslolan bir şeyin nasıl yapılacağının çok iyi bilinmesi ve kurallara uyularak işin özenle yapılmasıdır. Çok iyi yemek yapabilmek için tecrübeli olmanız gerekmez; ilk defa bu işi yapan da çok iyi yemek yapabilir.

Bugün olduğu gibi tecrübe güven konusunda referans alınırsa bilginin hatta becerinin yerine geçer; eskiyen her eleman öncelik alır, yenilerin kendilerini geliştirmesi güç olur. Tecrübenin sakatlığı aslında (Yaşlı olmak, bir işte uzun yıllar çalışmak tecrübeli olmak anlamına gelir) yanılgısında yatmaktadır. Bu durumdaki kişilerin tecrübeli dahası ilgili işte güvenilir olarak algılanması “işin yanlış kişiye verilmesi” riskini beraberinde getirir. Ve bu risk bilgi ve planlama eksikliğinde daha da artar.

İş tecrübeli değil işi bilen adama yaptırılır. Tecrübe deyince o işte uzun yıllar çalışmış anlamı çıkıyor. O işte bir yıldır çalışıyordur ama 30 yıllık elemandan daha iyi yapıyordur. Kendine güven ise tecrübe değil cesaret işidir. Bir kişinin bir işi bir kere bile yapması tecrübe için yeterlidir. Tecrübe toplumda abartılan bir şeydir ve bilimsel literatürde çalışma hayatının bir argümanı olarak yer almaması gerekir. Ay’a bir defa giden kişinin sadece bu tecrübesi nedeniyle çok iyi yetiştirilip hazırlanmış astronotlardan daha başarılı olacağını söylemek güçtür. Bir şeyi on kere yaparsanız daha iyi yaparsınız diye bir şey yoktur. İlk defa yaptığınız şeylerde de başarılı olabilirsiniz. Sonra geçmişin bilgileriyle gelecek inşa edilemez diye bir şey vardır.

  

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..