Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '18

 
Kategori
TV Programları
 

Bir Cihan Fatihi- Mehmet/ Şahabettin Paşa- Burak Tamdoğan

Bir Cihan Fatihi- Mehmet/  Şahabettin Paşa-  Burak Tamdoğan
 

Kanal D’nin yeni ve merakla beklenen dizisi  Bir Cihan Fatihi- Mehmet sonunda bizlerle ekranlar sayesinde buluşacak. Yönetmenliğini Cevdet Mercan’ın üstlendiği 2018’in en iddialı projesi Mehmed Bir Cihan Fatihi, 20 Mart Salı akşamı izleyici karşısına çıkacak. Osmanlı tarihinin en önemli padişahlarından biri olan, Fatih Sultan Mehmed’in hayatından esinlenerek ekrana aktarılacak olan Mehmed Bir Cihan Fatihi’nde, dönemin önemli devlet adamları da izleyici ile buluşacak.

Bu devlet adamlarından Şahabettin Paşa’yı Burak Tamdoğan canlandıracak.

Burak Tamdoğan:
1971 yılında Ankara’da doğan oyuncu 1989 – 1996 yıllarında O.D.T.Ü Psikoloji Bölümünde, 1996 2001 yıllarında ise Ankara Üniversitesi Tiyatro Bölümünde okudu.

Burak Tamdoğan, Ünversitede okuduğu dönemde Ankara Sanat Tiyatrosu ve başka tiyatrolarda hem oyuncu, hem de yönetmen olarak çalıştı. Çeşitli televizyon dizilerinde ve filmlerde rol alan oyuncu, 2007'de Parmaklıklar Ardında isimli dizide Osman, Karayılan dizisinde ise Tarık Bey karakterini canlandırdı. 2014 yılında Kara Para Aşk dizisinde oynadığı Komiser Hüseyin rolü ile büyük beğeni kazandı. Oyuncu şu sıralar Atv'de yayınlanan Analar ve Anneler dizisinde Salih Ağa karakterini canlandırmıştır.

Şahabettin Paşa:
15. Yüzyıl Osmanlı harem ağası ve veziri. Diğer adı ile Hadım Şahabettin Paşa’dır.  Murat II (salt. 1421-1451) döneminde sarayda yetişerek harem ağası oldu. Zekâ ve yetenekleriyle sivrildi; 1439'da Sevâhil Muhafızı (sahil korumasıyla görevli yetkili), ardından Rumeli Beylerbeyi ve vezir oldu. Mehmet II ( Fatih) döneminin başlangıcında da kısa süre görevini sürdürdü; daha sonra etkin yaşamdan çekildi, 1453'te öldü. Şahabettin Paşa; Sultan II. Murat’ın Rumeli Beylerbeyi'nden biri olarak bilinir.

Bursa Çatalfırın'da "Laleli Çeşme" adıyla tanınan bir çeşme, Filibe'de cami ve imaret yaptırdı. Altıparmak Caddesi üzerinde Karamanlı Mehmet oğlu Mehmet tarafından yaptırılan cami, yanındaki çeşmeden galat olarak Sahabettin Paşa Camisi adıyla anılmaktadır.

1436 yılında Hadım Şahabettin Paşa tarafından yaptırılmış, ahşap çatılı, tek minareli mescittir. Halk arasında Kirazlı Camisi olarak anılır. Şimdiki minaresi orijinali değildir.

Buçuktepe Vak’ası:
Osmanlı tarihinde ilk yeniçeri ayaklanmasıdır. II. Murat’ın yerini oğlu II. Mehmet’e (Fatih) bırakarak Manisa’ya çekilmesinden sonra para ayarı düşürülünce, asker ocağı ve piyasa olumsuz yönde etkinlendi. Bundan hoşnutsuzluk duyan yeniçeriler, Edirne’de çıkan ve kentin önemli bölümüyle çarşısını yok eden büyük bir yangını fırsat bilerek ayaklandılar. Vezir Hadım Şahabettin Paşa’nın konağını yağmalayan ayaklanmacılar, daha sonra bu olaydan ötürü “Buçuktepe” adını alan yere çekildiler. Yeniçerilerin “buçuk akçe” zam yapılarak yatıştırılmalarına karşın bunların, “küçük padişah”ı değil de, babasını istedikleri anlaşılınca, Sadrazam Çandarlı Halil Paşa ve öteki devlet adamları, II. Murat’ın yeniden tahta çıkması sonucu, ayaklanma son buldu.

Bu olayda yeniçerileri kışkırtan Çandarlı Halil Paşa'dır. 2. Mehmed de bunu hiçbir zaman unutmamış olacak ki iktidarını sağlamlaştırdığında bulduğu ilk fırsatta Çandarlı'yı ortadan kaldırdı. Çandarlı'nın bu isyanı kışkırtmasının sebebi ise Hadım Şehabettin Paşa ile anlaşamamasından ve 2.  Murad'ı yeniden tahta çıkarmak istemesinden ileri geliyordu. İsyan sırasında 2.Murad Edirne'ye davet edildi. 2. Mehmed ise ava çıkarılarak babasının gelişine kadar tahttan uzak tutuldu. 2. Murad tahta geçer geçmez yeniçerilerin maaşını üç akçeden üç buçuk akçeye çıkararak isyana son verdi. 2. Mehmed ise 1451'de tahta son kez geçene kadar Saruhan sancağında bekleyecekti.

eceer6@gmail.com

https://twitter.com/eceer6

https://www.facebook.com/eceeryazilari

https://www.facebook.com/dizisin

https://www.facebook.com/EceERFanClub

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..