Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '16

 
Kategori
Kitap
 

Bir Freud romanı

Bir Freud romanı
 

Son günlerde Goce Smilevski adlı yazarın yazdığı 'Freud'un Kız Kardeşi' adındaki romanı okudum.
 
Nemesis Kitap'tan 2013 yılında çıkmış. Levent Ahmedov tarafından çevrilmiş. Sayfa sayısı 240.
 
*
 
Freud, psikoloji biliminin devrimcisi...Psikoanalistin kurucusu...
 
id-ego-süper ego...
oral-anal-fallik-latent-genital dönemler...
 
Kopernik, güneş sistemini bularak nasıl Astronomide devrim yaptıysa.
Darvin, evrim teorisiyle nasıl dinlere kazık sokup Antropoloji bilimine müthiş katkılar sağladıysa.
 
Freud da psikoloji için öyledir. (Bunun benzeri romanda geçer. Freud, Dr. Goethe adlı doktora bunları söyler. Uğraşlarının psikoloji de çığır açacağını, Kopernik'le Darvin'in bilimdeki devrimlerine benzeyeceğini açıklar. Doktor, Freud'u küçümser, Koprnik'le Darvin'in buluşlarının, tuvalet sifonunun buluşu kadar devrimci olmadığını, insanlığa katkı sağlamadığını söyler.) 
 
Psikolojide Freud neredeyse tanrı konumundadır, ve bu konumu hakkıyla hak etmektedir.
 
*
 
'Freud'un Kız Kardeşi' adlı bu otobiyografik roman, Freud'un 6 yaş küçük kız kardeşi Adolfina Freud'un hayatı üzerine kurulmuş ve onun ağzından anlatılıyor roman. 
Adolfina'nın çocukluğu, gençliği,hayal kırıklığı, Freud'la, annesiyle ilişkileri, Freud'a karşı içten içe hissettiği yakınlık, karşılaştıkları, gördükleri, Freud'la edilen sohbetler, Freud'un Adolfina'nın arkadaşlarıyla ettiği sohbetler romanın içerdiklerini oluşturuyor.
 
Roman, II. Dünya Savaşı patlak vereceği sıra başlıyor. Freud daha henüz yeni terk etmiştir Viyana'yı. Nazilerin Yahudi düşmanlığı zirveye çıkmış, sıra Yahudi olan Freud ailesine gelmek üzeredir. 1938'de Viyana'yı terk edip Londra'ya yerleşen Freud, bir yıl sonra ölür. Adolfina'gil Nazilerin yarattığı cehennemin içerisine düşerler. Kamplar, gaz odaları...Böyle başlar roman. Çocukluğuna döner daha sonra.
 
*
 
Goce Smilevski de Makedonyalı genç bir yazar. Bu kitabı, yani 'Freud'un Kız Kardeşi,' Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü'nü almış. 30 dile çevrilmiş. İtalya'nın La Repubblica adlı gazetesi yazar için şöyle demiş: 'Jose Saramago gibi kuvvetli, çok yönlü ve detaycı bir yazar.'
 
Gerçekten de Goce Smilevski ilgiyi, övgüyü ve ödülü hak ediyor. Çok başarılı dil, üslup ve kurgu yönünden... Dilinin sadeliği roman akıcılık getirmiş. 
 
Hepinize öneririm.
 
-Mustafa Yıldırım - 05.05.2016
 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..