Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '15

 
Kategori
Anılar
 

Bir Süleyman Kara vardı

Bir Süleyman Kara vardı
 

Söke’nin tanımış simalarından Süleyman Kara, vefatının 6.Yılında Söke Şairler ve Yazar Derneği yönetim kurulu ile birlikte sade bir törenle Söke Sanayi’nde bulunan çocuklarının işyerinde dualarla yad edildi. Anma töreninde Süleyman Kara’nın evlatları Dr. Kenan Kara, Şadan ve İlhan Kara hazır bulundular. Anma töreninde    Tülay Sarayköylü, Yaşar Çağbayır, O.Hasan Bıldırki, Metin Akdeniz, Aşır Tunca, Saffet Mantar ve bu satırların  yazarı Abdülkadir Güler hazır bulundu. Anma töreninde Süleyman Kara’nın şiirleri, anıları ve hayat öyküsüyle ilgili konuşmalar yapıldı, şiirlerinden örnekler verildi.

Süleyman Kara 1930 Adıyaman doğumlu idi. Gençliğinde zor günler yaşadı,1942 yılında Malatya Lisesinde ortaokul öğrencisi iken ünlü bayrak şairimiz Arif Nihat ASYA’nın öğrencisi dolduğunu iftiharla söylüyor ve yeri geldiğinde onun ünlü BAYRAK şiirini okumadan geçmiyordu. O şimdi sevdiği şair Arif Nihat ASYA ile birliktedir. Heyecan dolu bir insandı. Okul arkadaşları arasında “KARA SULO” diye anılıyordu. Bir THAMES markalı bir kamyonun şoförü olarak çalıştı, Anadolu ile birlikte gitmediği yer kaymadı. Ta ırak, İran ve Suriye gibi komşu ülkeleri bile dolaştı..

27 Mayıs 1960 darbesinde Demokrat Partili olduğundan Sivas’ta Cezaevine alındı. Son yıllarda Söke’ye gelip yerleşti ve Sökeli oldu. Bir ara Söke’de LİDER M.T. S. kursunu da kurdu ve işletiyordu. ( 1986 - 1990 ) Son zamanlarda çocuklarıyla ticaret işleriyle uğraşıyordu. “TORUNLAR”  adlı bir kitabı hatıralar ve şiirleriyle bir araya topladı. 2004 yılında Cumhuriyet Matbaasında basında.

Onun hemşerisi ve şair emekli yarbay şair TURAN KEKEVİ onun için şöyle diyordu: Süleyman KARA, Fikir ve düşünceleriyle tüm Anadolu’yu kucaklayan yiğit bir insan ve bir gönül adamı idi. Hani derler ya “ at ölür, meydan kalır, yiğit ölür şan kalır “ diye. İşte Süleyman KARA’ da bu yiğit insanlardan biri idi. Fikir ve düşüncelerinden dolayı demokrat bir insandı, bölücü ve yıkıcı değildi.  Birleştirici ve  yapıcı idi. Konuksever bir insandı.. 13 Ekim 2009 yılında 79 yaşında iken aramızdan ayrıldı. Vefatının 6. Yılında saygıyla ve rahmetle anıyor, başta KARA Ailesi olmak üzere tüm sevenlerine baş sağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun diyorum.  Sözümü Süleyman Kara’ın zaman zamanr   heyecanla okuduğu “ ANALARIM” başlıklı bir şiiriyle bağlamak istiyorum.

                               ANALARIM

Akşamdan küle gömdükleri ateşleri sönenlerim

Sabahın köründe komşulardan ateş isteyenlerim

Ekmek pişirmek için kara duman altında kalanlarım

Bazlamalar gecikince beylerinden azar işitenlerim

 

Nasırlı elleri, güneş yanağı yüzleri çatlamış dudakları

Meleklerim, uykusuz gecelerin güvercinleri,

Ailenin temel taşları, gözlerimizin nuru,

Başımızın taçları, cefakâr, vefakâr anaların anaları,

 

Hiç rahat yüzü görmeden dünyadan göçenlerim

Bizleri biz yapan ayaklarınızın altını öperim analarım

Sizlere yeterince hizmet edemedim ben buna yanarım

Mekânınız cennet olsun, saygı değer analarım…

                                                 Süleyman KARA  

" Torunlar " adlı  şiirler kitabından

   Söke Cumhuriyet Matbaası- 2004 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..