Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '14

 
Kategori
Yazılım
 

Bir freelancer için 8 önemli konu

Bir freelancer için 8 önemli konu
 

Programlarmısın


Freelance çalışmanın kendisine has bazı durumları ve kuralları var. Bu yazıda en önemlilerini incelemeye çalışacağız.

1. Kendinizi Disiplin Altında Tutun

Freelancer olarak çalışmaya başladığınız zaman başınızda dikilen ya da sürekli gelişme raporu isteyen bir patron olmayacak. Bunun avantajları olsa da disiplini elden bıraktığınızda dezavantajlarıyla hemen yüzleşeceğinizi unutmamak lazım. Kendinize çok izin verirseniz, bir gün 1 saat diğerinde 2 saat çalışırsanız veya kalite çizginizi proje bazlı olarak belirlerseniz size verilen işler de azalacaktır.

2. Müşterilerle İyi İletişim Kurma

Önceleri bir firmada çalışanlar için patronlarından duydukları istekler artık doğrudan müşterilerden gelmeye başlayacak. “İmkansız bir şey yoktur ama bir bedeli vardır” cümlesi sık sık aklınıza gelecektir. Müşterilerinizin taleplerinde çelişen noktalar görüyorsanız bunları saygı çerçevesinde onlarla tartışın. Unutmayın ki müşterileriniz sizi ne kadar iyi anlarsa sonraki işlerde sizinle devam etme ihtimali artacaktır.

3. Tekliflerinizi Detaylandırın

İşverenlerin ilanlarına başvuruda bulunurken neden o iş için sizin seçilmeniz gerektiğini iyi anlatın. Eğer mümkünse demo bir çalışma oluşturun ya da önceden başarıyla bitirdiğiniz bir projeyi referans olarak kullanın. “Ben bu işi yaparım” benzeri cümlelerin kimseye faydası olmayacağı gibi profesyonellikten uzak olduğunuz çağrışımı yapabilir.

4. Yeni Teknolojileri Takip Edin

Teknoloji ilerledikçe talepler de değişiyor. Programlama dillerinden tutun da, tasarım standartlarına kadar her doğru bilinen unsur farklı bir çehreye bürünebiliyor. Daha fazla müşteriye hitap edebilmek adına belirli bir mesainizi yeni teknikleri araştırmaya ayırın.

5. Başlarda Para Kazanmamanız Gayet Normal

İşverenler tarafından sizin hakkınızda pozitif bir algı oluşturana kadar projeleri düşük ücretler karşılığında yapmanız çok doğal. Unutmayın ki tamamladığınız kaliteli işlerin sayısı arttıkça daha yüksek ücretlere çalışacaksınız ve bir gün siz projeleri seçiyor olacaksınız.

6. Teklifiniz Seçilmezse Pes Etmeyin

İşinizi doğru teknikleri kullanarak azimle yaptığınız sürece teklifleriniz ard arda seçilmese bile sorun yok, merak etmeyin. Talep ettiğiniz ücreti, teklifinizin detayını ve özgeçmiş dokümanınızı gözden geçirin. Sonrasında da başvurmaya devam edin. Özellikle en başlarda seçilmemeniz herkesin yaşadığı bir deneyim.

7. İşverenlerle Sık Sık İletişim Kurun

Çalıştığınız her projede sık aralıklarla çalışmanızı işverene gösterin. Böylece hem doğru yolda olduğunuza hem de işverenin size olan güveninin arttığına şahit olacaksınız.

8. Spor ve Sanat Size de Lazım

Bir freelancer olarak uzun saatler yalnız çalışacaksınız. Hem motivasyonunuzu hem de ruhsal dengenizi korumak adına spora ve sanata vakit ayırın. Bedeniniz ve ruhunuz ne kadar sağlıklı olursa ortaya çıkardığınız ürünler de o derece başarılı olacaktır.

Belki sadece 8 tane tavsiyemiz oldu ama eminiz ki bu listeye daha çok şey eklenebilir. Freelance çalışmak maaşlı bir işe göre size daha fazla sorumluluk yüklese de başarılı olmanız durumunda geri dönüşü olumlu anlamda çok daha fazla olacaktır.

http://www.programlarmisin.com

 
Toplam blog
: 7
: 107
Kayıt tarihi
: 07.02.14
 
 

Bundan 12 sene önce kariyerime ilk başladığım yıllarda üniversiteyi de birinci bitirmenin etkisiy..