Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '11

 
Kategori
Resim
 

Bir sanat ikonu Devrim Erbil, Bandırma’da

Bir sanat ikonu Devrim Erbil, Bandırma’da
 

22.Kuş Cenneti Festivali (2011) dolayısıyla Bandırma Belediyesi Güzel sanatlar Galerisi’nde Sergi açan Prof.Devrim Erbil Türkiye’nin yetiştirdiği en seçkin sanatçılardan biridir. Yaptığı eserler bugün dünyanın dört bir yanında çeşitli müzelerde sergilenmektedir. Bu bakımdan Türkiye’nin kültürel ve sanat açısından gurur duyacağı evlatlarından biridir. 

Prof. Devrim Erbil 1937’de Uşak’ta doğdu. Ama İlk, Orta ve Lise tahsilini Balıkesir'de tamamladı. 

Balıkesir’liler bu değerli evlatlarını unutmayarak onun adına, Akıncılar Mahallesi Gazi Bulvarında Belediyeye ait eski Elektrik ve Su Otobüs İşletme binası restore edilerek, bir Müze binası olarak yapılandırdılar. 

Balıkesir Belediye Meclisinin kararı ile de söz konusu binanın adı “T.C. Balıkesir Belediyesi Devrim Erbil Çağdaş Sanat Müzesi” olarak isimlendirilmesi ve bu doğrultuda hizmet vermesi uygun görüldu. Yapılan düzenlemelerin ardından “T.C. Balıkesir Belediyesi Devrim Erbil Çağdaş Sanat Müzesi” 21 Şubat 2004 tarihinde açıldı. 

Halen Balıkesir Belediyesinin Sanat Danışmanlığını da yürütmekte olan Devlet Sanatçısı Prof.Devrim Erbil eserlerinin bir bölümünü bu Müze’ye bağışlayarak bu girişime önderlik etmiştir. 

Pazar ve Pazartesi günleri hariç 08.00-17.00 saatleri arası ücretsiz olarak halkın ziyaretine açık olan Müzede, Çağdaş Türk Sanatçılarına ait 95 adet tablo yer almaktadır. 

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde, galeride Halil Dikmen, atölyede Bedri Rahmi Eyüboğlu ile çalıştı. 1959’da akademi eğitimini tamamlayan Devrim Erbil, aynı yıl arkadaşlarıyla Soyutçu 7’ler grubunu kurdu. 

1962 yılında Akademi’ye asistan olan sanatçı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Tollu ve Cevat Dereli atölyelerinde görev aldı. 

1963’te Altan Gürman, Adnan Çoker, Sarkis ve Tülay Tura ile birlikte Mavi Grup’u kurdu. İspanya Hükümeti’nin verdiği sanat bursunu kazanarak gittiği Madrid ve Barcelona’da başladığı sanat araştırmalarına Paris ve Londra’da devam etti. 

Türkiye Çağdaş Ressamlar Derneği ve Görsel Sanatçılar Derneği Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1979-1982 yılları arasında İstanbul Resim Heykel Müzesi Müdürü olarak görev aldı. 1981 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde profesörlüğe yükseldi. 

1985’te Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanlığı, 1988’de Yıldız Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanlığı, 1990 yılında da Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevine getirildi. 

1956 yılından bugüne kadar seksenin üstünde kişisel sergi açan Devrim Erbil, İskenderiye, Belgrad, Sofya ve Kuveyt olmak üzere yurt dışında ve yurt içinde Türk sanatını tanıtan pek çok serginin komiserliğini de yaptı. 2004 yılında Balıkesir Belediyesi’nce Devrim Erbil Çağdaş Sanat Müzesi adıyla kişisel müzesi açılan sanatçı, Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı olarak görevini sürdürmektedir. 

Eserleri İstanbul-Ankara-İzmir Resim ve Heykel Müzeleri’nde, Ankara Milli Kütüphane Koleksiyonu’nda, İzmir Selçuk Yaşar Müzesi’nde, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi’nde, Bükreş Modern Sanatlar Müzesi’nde, Minnesota Ben and Abby, Grey Foundation Koleksiyonu’nda, İskenderiye Güzel Sanatlar Müzesi’nde, Yugoslavya Banja Luka, Umjetnicka Garerija’da, resmi kurum ve özel koleksiyonlarda bulunuyor. 

3.Haziran.2011 tarihiden beri eserlerini Bandırma Belediyesi Güzel Sanatlar Galeri’sinde sergileyen Devrim Erbil’in en son, en seçkin eserleri bu sergide yer almaktadır. Serginin ilginç bir yanı ise , Erbil’in seçkin eserlerinden bir bölümünün aynen Halı , Kilim formatında uygulanmasıdır. Resim sanatında ki bu gelişmeler baş döndürücüdür. Halı, kilim yapanlar bu desenleri alıp bilgisayarla analiz edip, uygun formatlarda yeni biçimlere dönüştürebilmektedirler. Doğrusu takdir etmemek elde değil… Bu teknik ve yöntemle evimizde bir Van Gogh, bir Picasso desenleriyle süslü bir halıya veya kilime sahip olmak işten bile değil… yeter ki siz arzu edin… 

Ama benim arzum, Devrim Erbil’in o eşsiz İstanbul desenleriyle süslü bir kilimine sahip olmaktır… Ona da bizim gücümüz yetmez… 

Saygı böyle bir sanatçıyı benimseyen Balıkesir İline!
Saygı böyle bir sanatçının eserlerini sergileyen Bandırma Belediyesi’ne..
Saygı büyük sanatçı Devrim Erbil’e… 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..