Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '17

 
Kategori
Eğitim
 

Bir şeyi yarım bilmek

Bir şeyi yarım bilmek
 

Cahil olmak ayıp değil, merak etmemek, bilmemekte ısrar etmek ve bilir gibi görünmek ayıp.


Yaşantımızı yönlendiren şey bilgidir. Uygarlık bilgi ve birikim üzerine kurulmuştur. O yüzden bir şeyi doğru bilmek ve tümüyle bilmek çok önemlidir. Bilgiyi taşıyan, aktaran, uygulayanlar insanlardır. Bilgi o kadar çoktur ki herkes her şeyi bilemez. O yüzden bilgi üzerine ortaya kaçınılmaz olarak uzmanlıklar çıkmıştır. Uzmanlardan kendi konularını çok iyi bilmeleri beklenir. Dünyanın işleyişinden ayrı olamayacağımıza göre bizim ülkemizde de durum böyledir.

İnsanlar hata yaparlar. Bir aletin nasıl çalıştığını iyi bilmek insan hatalarını aza indirir. Ancak ne yazık ki insanlar, ilgi alanımız olduğu için özellikle yurdumuz insanlarının bir bölümü konusunu iyi bilmediği halde o işi yapmaya soyunur. Eğitimini iyi almamıştır ve kulaktan dolma bilgilerle işini yürütmeye çalışır.

Örneklere geliyoruz. Bir tabelacı, veya bir dizgici Türkçeyi ve diğer dilleri çok iyi bilmek zorundadır. Yakın zamandan bir örnek: Tabelacı İbni Haldun yazacağına bir harf farklılığıyla her şeyi berbat eder.

İngilizce bilmeyen biri işin doğrusunu bilenden öğrenmelidir. DESIGN, İngilizce TASARIM demektir. Ama İngilizce bilmeyen bir dizgici bunu DESING diye yazar. Çünkü aklında, sağda solda gördüğü COMING, GOING, DOING gibi sözcükler vardır. DESING sözcüğünün bir anlamı yoktur ve böyle yazmak hiç bilmemekten daha kötüdür. Bunları böyle yapınca genellikle işi bilenler bir taraflarıyla gülerler.

Zamanında eski Cumhurbaşkanımızın eşi Semra Özal, İngiltere ziyaretinde Kraliçe ve Prenses Diana’ya İngilizce bildiğini kanıtlamak istemişti. O sırada orada bir Kanuni Sultan Süleyman sergisi açılmıştı. Semra Özal önünde yazılı olan metinden Kanuni hakkında ‘kanun koyucu’ anlamında ‘law maker’ demek istedi. Fakat İngilizcesi yeterli olmadığı için telaffuz ederken ağzından ‘love maker’ (aşk yapıcı) çıktı. Prenses Diana da kahkahayı bastı tabi. Burada Prenses Diana’nın bir suçu yok.

Bir işi bilmiyorsanız ya iyi öğreneceksiniz ya da yapmayacaksınız. Ama bizde eğitim iyi olmadığı için ve işler liyakate (iş deneyimi) göre değil birinin yeğeni, kuzeni, torunu olmak üzerine verildiği için ve savunmada “Ne var? O da yapar” dendiği için işlerimiz yürümüyor, kötü gidiyor.

Bir şeyi yarım bilmek bilmemekten kötüdür. Olaylar her zaman gülüşle bitmeyebiliyor. Düşünebilir misiniz, bir uçağı düzgün kullanmasını bilmeyen bir pilot, uzmanlığını iyi bilmeyen bir doktor, müvekkilini savunamayan avukat, yasaları bilmeyen savcı, siyaseti bilmeyen diplomat nelere sebep olur?

Bir işi bilenle yapan aynı kişi olmalıdır. Ama bizde böyle değil. Bir işi yarım bilmek toplumu çöküntüye götürür.

https://eksisozluk.com/suleyman-the-love-maker--825545

Günümüzde de buna benzer hatta daha beter şeyler yaşıyoruz.

 
Toplam blog
: 153
: 18932
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Antakya 1955 Doğumluyum. O.D.T.Ü. Mimarlık Fakültesi 1982 Mezunuyum. O zamandan beri firmalarda m..