Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '14

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

Biyonik Kulak (Cochlear Implant) Kullanıcısı Semih Keskinkılıç ile...

Biyonik Kulak  (Cochlear Implant) Kullanıcısı Semih Keskinkılıç ile...
 

Semih


Coclear Implant (Biyonik Kulak) Kullanan  işitme engelli Semih  Keskinkılıç “ İşitme Engelliler  Etkin  İletişim ile işitme engelli olmanın zorluklarını aşabilir”

SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız ? Hangi okulları okudunuz ve nerede çalıştınız ?

SEMİH KESKİNKILIÇ- Merhaba  Adım Semih Keskinkılıç, 22.10.1990 Ankara / Altındağ doğumluyum. ilkokul hayatımı Ankara,  İzmit,  Tekirdağ 'da tamamladım.  Lise hayatımı ise Tekirdağ  Endüstri Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri bölümü ile başladım. Lise son sınıfı Samsun Endüstri Meslek Lisesi olarak devam ettim.  Üniversite hayatımı ise Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Meslek Yüksek okulu / Basım ve yayın teknolojileri bölümünü kazandım. İş hayatıma ise Samsun’da lise stajı ile başladım bir çok bilgiyi Samsun web bilgi işlem'de öğrendim. Daha sonra kendime kartvizit bastım. Samsun’da bir çok noktalara ev ve iş yerlerine kartvizitimi dağıtarak kendi emeğimi ve paramı çıkartmaya başladım. Kartvizit işime hep devam ettim. Lise stajı bitince Samsun web bilgi işlemden ayrıldım.  Parttime olarak bilgisayar teknik servis de çalışmaya başladım. 3 aylık bir süre içerisinde Elit bilgisayar da teknik servis elemanı olarak görevlendirildim. Daha sonra üniversite başladı ve işten ayrılmak zorunda kaldım. Üniversite hayatımda kartvizit işlerime de devam ettim. Müşterilerimi bir an bile olsun yalnız bırakmadım. Çok memnun kalan müşterilerim oldu. Üniversite yaz tatilinde ise yine 3 aylık bir Bilgisayar teknik servis elemanı olarak Samsun denge bilgisayar da tekniker olarak çalıştım. 25.Temmuz.2011 yılında ise iş kur ilanlarını incelerken Samsun Callus Bilgi ve İletişim Hizmetleri A.Ş  ilanı dikkatimi çekti, hemen başvuru yaptım 25.Temmuz.2011 de Bilgi işlem bölümüne Teknik Uzman Yardımcısı olarak göreve başladım. Hem üniversite hem de işimi aksatmadan devam ettim. Parttime çalıştım. 2 gün okula gittim 5 gün işe gittim. cumartesi pazarım dahi yoktu :) neyse ki üniversite bitti ve çalışmış olduğum firmaya tam pozisyon olarak devam ettim. 2 sene bu sektörde hizmet verdim. daha sonra  Ankara’ya gelmeye karar verdim. 4.nisan 2013 tarihinde Ankara Eltemtek A.Ş de bilgi işlem elemanı olarak görevlendirildim. Eltemtek’ten 18 Kasım 2013 tarihine kadar çalıştıktan sonra TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesine Bilgi İşlem personeli olarak görevlendirildim.Yaklaşık 6 aya kadar TOBB  etüde çalışmaya devam ettim. 18 kasım 2013 tarihinde kariyer.net sitesinden bir iş başvurusu yapmıştım şans eseri beni aradılar. Görüştüm anlaştım ve şu anda 23.Hazıran 2013 tarihinden beri Orta Doğu Teknik Üniversitesi Teknokent bölgesinde bulunan İcterra Bilgi ve İletişim Hiz. A.ş Firmasında Teknik Destek Uzmanı Pozisyonunda görev yapmaktayım.

 

SORU-  Neden Basın Yayın Teknolojileri tercih ettiniz? Bu okulu yazmadan  önce ve şu an duygularınız arasında ne fark var?

 

SEMİH KESKİNKILIÇ-Bu soruya cevap olarak aslında üniversiteye geçiş için 15 tane tercih hakkımız bulunmaktaydı. ilk sıra samsun Bilişim teknolojileri alanını yazdım hemen altına Samsun basım ve yayın teknolojileri bölümünü yazdım. Daha sonra Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesini en son olarak ise Ankara Gazi Üniversitesini yazdım. Tabi bize Basım ve Yayın Teknolojileri geldi. Bende açıkta kalmayım diye üniversiteye gitmek istedim. Pişman değilim ama istemeyerek bölümü okuyorum. :) öğretmenleri arkadaşlarım hepsi birer harika insanlardı hala da görüşürüm hocalarımla hele danışman öğretmenim benim için 1 tanedir. Yeri geldi öğretmen oldu yeri geldi abla oldu benim her türlü konumu derdimi dinleyen bir öğretmendi.

 

SORU-İşitme engelli olma ve Biyonik kulak   taktırma hikayenizi anlatır mısınız?

 

SEMİH KESKİNKILIÇ- 1998 yılında babam İzmit Gümrük Müdürlüğüne tayin atandı. Daha henüz 8 yaşındaydım ve ilk okul 2.sınıfa gidiyordum. Yaz tatilinde bisiklete biniyordum. Fireni olmayan bir bisikletti :)) eskiden ayağımızı arka tekere sıkıştırarak firen yapardık. Neyse ki bisiklete binerken kontrolümü kaybedip, başımı kaldırım taşına vurdum hemen hastaneye kaldırdılar. 4 tane dikiş atıldı kafama hala anlımda izi mevcuttur. :) 15 gün Kocaeli Üniversitesi Hastanesinde yatıyordum. Ateşim 40 dereceye kadar çıktığını söylüyorlardı ailem belimde menenjit sıvısı aldıklarını iğne vurduklarını her şeyi hala hatırlamaktayım. Neyse ki yüksek ateş ve menenjit sonucu çok ileri derecede işitme kaybı meydana geldi.  Tamamen duymuyordum. Nasıl olduysa hemen dudak okumaya başladım. Doktorlar insanlar hatta ailem dahi inanamadı duymadığıma o kadar güzel dudak okuyabiliyorum ki. Sanki cihazım olmasa yine duyuyor gibi hissedecekler insanlar beni.İşitme cihazım olmadan yaşadığım zamanlarımı çok iyi hatırlıyorum. Televizyonda Serdar Ortaç'ın canıma minnet şarkısını bile ezberlemiştim :)

 

SORU- Ailenizden bahseder misiniz?  Anne ve babanız ne iş yapar? Kardeşleriniz nerede  okur?Onların sizin çabalarınıza  bakış açısı nasıl  ?

 

SEMİH KESKİNKILIÇ- Annem babam sağ Allah onları başımızdan eksik etmesin. Benim için yapmadıkları beni hayata tutundurmak için yapmadıkları şey yoktur. Allah onlardan razı olsun Allah onları başımızdan eksik etmesin. Annem ev hanımı. Babam ise gümrük memuru. Toplamda 3 erkek kardeşiz. Abim  Samsun limanında vinç operatörü olarak çalışmaktadır. Kardeşim ise lise son sınıf öğrencisi  Samsun  Atakum teknik lise inşaat teknisyenliği okumaktadır. Ailem gerek kardeşim gerek annem babam benim için her türlü fedakarlığı gözünün önüne alarak beni bu yaşıma kadar getirdiler. 17  Ağustos. 2014 tarihinde  Tokat ta dünya evine soktular beni :) evlendirdiler.

 

SORU- İşitme engelliler genelde   çekingen. İşitme engelli olmayanlar  ile  genelde iletişim kuramayanlar siz  çok gayretli ve aktif insansınız bunu neye borçlusunuz.

 

SEMİH KESKİNKILIÇ- Aslında her insan çekingendir. İşitme engelli olarak kullandığım cihazı bile kulağımda takılı olduğunu dahi hissetmiyorum. Bir insan çekingen olursa ilerde çok büyük sıkıntılar yaşayabilir. Örnek olarak bilmediği bir şehre  gelse adres sorsa bunu çekingenlikten yapamazsa o şehirde kaybolmuş demektir. iletişim olarak her türlü iletişim araçlarını kullanmaktayım. Telefon bilgisayar internet aklınıza ne gelirse. Normal bir insan telefonda nasıl konuşabiliyorsa bende o kadar net konuşabiliyorum. Bütün bunları aileme borçluyum eğer onlar benim arkamda bana destek olmasaydı ben şimdi işaret dili ile konuşabilen bir insan olacaktım. Belki bu kadar mutlu olmazdım.

 

SORU-  İşitme engelliler genelde  işsizlikten yakınır siz neler tavsiye edersiniz? İş bulma hikayenizi anlatır  mısınız.?

 

SEMİH KESKİNKILIÇ- Herkesin bir işi olmasını çok isterim. İş bulma hikayelerim ise tüm iş hayatım Samsun'da başladı ailemin çevresini tanıyarak babamın, abimin desteği olarak iş bulmakta zorluk çekmedim. Çevredeki insanlar bu işitme engelli bunu kim ne yapsın nerede çalışacak şekilde çok diyen oluyordur.  Ama ben şimdi Türkiye’nin en büyük üniversitesinde Orta Doğu Teknik Üniversitesinin Teknokent bölgesinde çalışmaktayım. iş bulmak için ne kadar istekli olursanız o kadar iyi olursunuz.  Samsun’dan Ankara’ya kadar 5. işim diyebilirim. Nasip olursa eğer buradan emekli olacağım. :)

 

SORU- İşitme engelliler genelde evliliklerini yürütemiyorlar.  Bu konuda neler tavsiye edersiniz ? Siz nasıl evlendiniz?

 

SEMİH KESKİNKILIÇ- Aslında evlenen her insan biraz tedirgin olabilir. Korku hissedebilir. Ben de henüz 1 aylık evli olduğum için daha evliliğimi yürütmeye yeni başlıyorum. Allah’ın izni ile hiç bir zorluk çekmeden evliliğimi sonuna kadar yürüteceğime inanıyorum. Kendi köyümde bir akrabamızın düğününü video çekmeye gitmiştim. O zaman beni bir kız beğenmiş. Araştırmış soruşturmuş. Neyse ki benimle irtibata geçti tanıştık konuştuk.  Anlaştık evlenmeye karar verdik 2 sene konuşmuşluğumuz oldu 1 senede nişanlı kaldık. İşitme engelliye kimse kız vermez der buyurun ben evlendim yuva kurdum kimse korkmasın ama birazda kız tarafının ailesinin damadına karşı anlayış göstermesi lazım işitme engelli kız ise erkeğin erkek ise kızın anlayış göstermesi lazım.

 

SORU-  İşitme engelli  ailelerine neler tavsiye edersiniz çocuklarının gelişimi konusunda.

 

SEMİH KESKİNKILIÇ- İşitme engelli aileler artık her şeyin farkında. Teknoloji çok ileri seviyede ilerlemektedir. İşitme engelli ailelere benim ailemin bana destek oldukları gibi kendi evlatlarına da destek olmalarını tavsiye ederim. Eğer doğuştan bir işitme engelli çocuğu olursa hiç vakit geçmeden işitme cihazını taktırmalarını tavsiye ederim. Yaş ilerledikçe duyma konuşma zorlukları çekeceklerdir.

 

SORU-  İşitme engellilerin toplumda daha aktif olması  için neler önereceksiniz.?

 

SEMİH KESKİNKILIÇ- Dernekler kurulsun belediyeler kaymakamlıklar hatta devlet sahip çıksın bizleri topluma soksunlar. Ankara’da kendi derneğim mevcut . Türkiye’de ki tüm koklear implant kullanıcıları biliyordur derneği dernek bizleri yeterince topluma sokuyor zaten.

 

SORU- Biyonik Kulak  taktırmak isteyenlere neler önereceksiniz ?

 

SEMİH KESKİNKILIÇ- Aslında bir çok insan işitme cihazlarını kötü yönde övdüklerini duyuyorum. Örnek olarak ameliyatları iyi değil, cihazı iyi değil vs bilgiler duyuyorum. Aslında tamamen yanlış bir öneri eğer çocuğunuza kendinize işitme cihazı taktıracak iseniz, hemen bulunduğunuz ilde kullanıcı araştırarak onunla sohbet etmenizi tavsiye ederim. Hem aileniz görmüş olur hem de kendiniz güven kazanmış olursunuz. 1998 yılından beri kullanmaktayım 1 kere olsun kötü yönünü görmedim cihazımın. Firmam ile gerek sohbet gerek ziyaretimi vaktim olduğu zaman her defasında yaparım. Bu da benim için güzel bir duygu oluyor. Yeni kullanıcılara hemen kendi cihazımın firmasını öneriyorum 1998 yılından beri aynı firmanın meders cihazını kullanmaktayım çok memnunum cihazımdan sizlere de meders  öneriyorum. meders ile hayatı duyun derim. :)

Teşekkürler

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..