Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '14

 
Kategori
Sinema
 

Bizum Hoca-Nitelikli bir Karadeniz Filmi

Bizum Hoca-Nitelikli bir Karadeniz Filmi
 

Kanayan Yara HES'e direniş öyküsü


Trabzon’da bir dereye hidroelektrik santrali (HES) inşaatına başlayan bir şirket… Çevreyi ve derelerini korumak için direnen köylüler… Bu direnişe önderlik eden bir din adamı… Ve şirketin satın aldığı ya da direniş yerine teslimiyeti seçen bir başka gurup…

Doğusundan batısına tüm Karadeniz’in kanayan yarası HES’i konu eden Bizum Hoca, bu yönüyle dizi film Sevdaluk’u çağrıştırıyor. Ancak konu ondan çok daha iyi işlenmiş.

Bu filme komedi niyetiyle gidenler, daha çok bir toplumsal film bulacaklar. Komedi unsurları da var elbette, ama HES dramı yanında tali planda kalmış.

Bazı fıkralar ustalıkla işlenmiş. Mesela çukura düşüp de "Kimse yok mu?" diye bağıran bir sarhoşun yardımına gelen hocanın, "Kurtarırım ama, içkiyi bırakırsan," şartı üzerine sarhoşun, "Ula başka kimse yok mu?" diye haykırması, fıkrayı çok iyi bildiğim halde kahkahalarla güldüğüm bir sahneydi. 

Oyuncular hayli başarılı. Yerel aksan çok iyi kullanılmış. Bizum Hoca rolündeki Cezmi Baskın yöre halkıyla azıcık daha bir arada bulunsaydı, zaten fazlasıyla hakkını verdiği rolüne zirve yaptırmış olacaktı. Cezmi Baskın’ın aksanı, zaman zaman İstanbul, bazen de Adıyaman ağzına çalan Trabzon aksanı olsa da, yerel ağzı bilmeyenlerin bunu hissetmesi çok da mümkün değil.

Film, Türkiye’deki HES’lerin tamamının inşaatı tamamlandığında, kullanılan elektriğin ancak yüzde 4’ünü karşılayacağını hatırlatıyor. Ve can alıcı bir öneri sunuyor: Yüzde 15 olan elektrik kaçağının yarısı bile önlense, HES’e filan ihtiyaç kalmayacak.

Yani… Karadeniz ormanlarının, derelerinin, doğasının katili; HES’e izin verenler, inşaatı yapanlar değil sadece; en az onlar kadar kaçak elektrik kullananlar da sorumlu.

Bizum Hoca eğlenceli, seyir zevki veren ve bittiğinde “İyi ki gelmişim," dedirten bir Karadeniz filmi…

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 173
: 2173
Kayıt tarihi
: 03.10.07
 
 

1958 Trabzon doğumlu. Darüşşafaka Lisesi ve M.Ü. Siyasal Bilimler Fakültesi mezunu. Yazdığı kitapla..