Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger

http://blog.milliyet.com.tr/diyetisyen_ipek

30 Mart '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

İŞTAHSIZ ÇOCUKLAR İÇİN BİRKAÇ ÖNERİM

İŞTAHSIZ ÇOCUKLAR İÇİN BİRKAÇ ÖNERİM
 

iştahsız çocuklar için uygulayabileceğiniz birkaç önerim var...


Beslenmenin gerçekten önemli olduğuna inandırın
Çocuğunuza beslenmenin önemini kavratan hikayeler anlatın. Beslenmenin insan sağlığı için ne kadar önemli olduğuna inanmasını sağlayın.

Çocuğunuza beslenmeyi sevdirin
Beslenmenin eğlenceli olduğunu hissettirin. Gülerek, oynayarak yemek yemesini sağlayın. Yemek yerken ona müdahale etmeyin, yiyecekleri istediği gibi döke saça yemesine izin verin.

Yemekleri çocuk için çekici hale getirin
Ayıcık şeklinde kesip tabağına koyduğunuz bir dilim ekmek, gülen suratlı bir makarna tabağı, tabakta resim şekline getirilmiş çeşitli sebzeler, misket görünümünde köfteler, çiçek şeklindeki yumurta halkaları… Besinleri çocuğunuzun hoşuna gidecek hale getirin. Hayal gücünüze kalmış. Ama bir ipucu: çocuğunuzun sevdiği oyuncak, karakter, vs. cisimler üzerinden giderseniz daha başarılı olursunuz.

Çocuğunuza zorla yemek yedirmeyin, ısrar etmeyin
Çocuğunuza zorla yemek yedirmeyin. Aksi halde çocuğunuz yemek yemekten çok daha fazla uzaklaşabilir. Bu davranış çocukta alışkanlık haline gelebilir.

Beslenmesinde sevdiği besinleri kullanarak sevmediği besinlere alıştırın
Önce; çocuğunuzun severek tükettiği sağlıklı besinleri belirleyin.

Bu besinlerle çocuğunuzun fark etmeyeceği kadar az miktarlarda severek tüketmediği; fakat tüketmesi gereken önemli besinleri karıştırıp çocuğunuzun yemesini sağlayın (Bazı seferinde karıştırıp bazısında sevdiği besini tek başına verin.).
Zaman içinde karıştırdığınız besinin miktarını arttırarak tükettirmeye devam edin. Belirli bir süre sonra sevdiği besine karıştırdığınız bu besini az miktarlarda tek başına vermeye başlayabilirsiniz. Bu besin, çocuğunuzun damak tadına artık ters gelmeyecek ve tüketebilecektir.
(Karışım haline getirdiğiniz yemeğin tadının güzel olmasına ve uyumlu olmasına önemle dikkat edin.)

Sevmediği bir besini sık sık ona hatırlatmayın. O besini sevmediğini unutmuşsunuz gibi davranın.
Örneğin çocuğunuz taze fasulyeyi sevmiyor olsun. O gün taze fasulye yaptıysanız; sofrada çocuğunuz dahil herkesin tabağına fasulye yemeğinden koyun. Sofrada taze fasulyeyi sevip sevmeme konusunu açmayın; çok normal bir şekilde tüketmeye başlayın. Çocuk, herhangi bir baskı tepki görmediği için kendi isteğiyle bu besini denemek isteyecektir.

Mutfakta size yardım etmesine izin verin.
Yemek yaparken veya hazırlarken size yardım etmesine izin verin. Sofrada da onu yardımından dolayı takdir edin. Kendi yardım ettiği yemeği iştahla yemek isteyecektir.

Yemeklere isim takın
Yemeklere komik ve ilginç isimler takabilirsiniz. Onda merak uyandıracak, yemeğe olan ilgisi artacaktır.

Yemek yerken dikkatini dağıtacak faaliyetlerden uzak tutun
Örneğin çocuğunuza çok sevdiği bir çizgi filmin karşısında yemek yedirmeyin. Çocuk yediğinin farkında olmayacak, tüm dikkatini çizgi filme vermek isteyebileceğinden yemek yemek istemeyebilecektir.

 
Toplam blog
: 75
: 3477
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

Merhabaaalar ! Mesleğini çok ama çok seven bir Uzman Diyetisyenim. Hacettepe Üniversitesi 'Besl..