Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

12 Nisan '08

 
Kategori
İstanbul
 

660 Yıllık Galata Kulesi

660 Yıllık Galata Kulesi
 


İstanbul' un Galata semtinde bulunan, Ceneviz' lilerden kalma bu tarihi kule, çeşitli devirlerde onarım görmüş, çeşitli değişikliklere uğramış ve son yıllarda restore edilerek, lokanta ve gazino ilavesiyle turistik bir tesis haline getirilmiştir.

Ceneviz' liler bu tarihi yapıyı Bizans' a karşı bir korunma ve gözetleme kulesi olarak tasarlamış ve inşa etmişlerdir. 1348 yılında inşa edilen yapı, geceli gündüzlü ve hayli zor bir çalışma sonunda ortaya çıkarılmıştır.

Aradan yaklaşık yüz yıl kadar bir süre geçtikten sonra, kule yeni baştan tahkim edilmiştir. Sultan II. Bayezid zamanında meydana gelen büyük depremde hayli hasar görmüşse de, 1510 yılında Mimar Hayreddin tarafından onarılmıştır.

Bundan sonra Galata Kulesi, bir süre savaş esirlerinin barınağı olmuştur.

Ünlü Türk bilgini Hezarfen Ahmet Çelebi, Sultan Dördüncü Murad zamanında, bu kuleden, kanat takarak Üsküdar' a, meşhur uçuşunu sergilemiştir.

Kule, 1717 yılından sonra, kös adı verilen kocaman davullarla, yangınları haber verme amaçlı kullanılmaya başlanmıştır.

Daha sonraları çeşitli zamanlarda onarım gören 68 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi, 1964 - 1967 yıllarında, Ondokuzuncu Yüzyıl' daki haline sadık kalmak kaydıyla restore edilmiştir.

1453 yılında, Fatih Sultan Mehmet' in İstanbul' u fethiyle beraber, Osmanlı İmparatorluğu yönetimine geçmiş olan kulenin, yapılan statik hesaplamalara göre yaklaşık ağırlığı 10 000 tondur. Duvarlarının kalınlığı ise 3 metre 75 santimdir. Kulenin gövdesi işlenmemiş moloz taşından oluşur. Orta boşluğunun bodrumu zindan olarak kullanılmıştır. Kulenin derinliğinde bulunan çukurların altındaki kanalda pekçok kemik ve kafatası bulunmuştur.

Galata Kulesi' nin dördüncü katından sonra, Türk çağı yapımı olduğunu belgeler biçimde mazgallar ve beşinci katında da top namlularının yerleştirildiği yuvalar bulunmaktadır. Yedinci ve sekizinci katlarında 14' er pencere vardır.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..