Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '08

 
Kategori
Felsefe
 

Yeniden Doğuş

Yeniden Doğuş
 

Zor.Çok zor. Köprüleri yıkmak ve yerine yenilerini inşa etmek.Her doğan Güneş'in ezberine dayamışız ömürlerimizi nasıl olsa. Dünümüzden, bugünümüzden vazgeçmek yürek, cesaret ister.Alışagelmiş düzen öyle sarmalamış ki ruhumuzu, öyle hapsolmuşuz ki içine, uçurum kenarında ayağı kayıp ufak bir kayaya tutunan ve o kayanın tekrar hayat verme ümidi kadar sarılmışız geçmişimize, bugünümüzün alışkanlıklarına. Ufak bir atak bir hamledir belki bizi uçurumdan kurtaracak olan ama, biz asılı kalmayı tercih etmişizdir. Bir mahmurluktur yaşadıklarımız aslında. Mangal gibi yürek gerek, alışagelmiş düzenimize başkaldırıp yeniden, sıfırdan tüm olumsuzluklarımıza, tüm mutsuzluklarımıza ve gerçeklerimize başkaldırıp sıyrılmamız için.

Yılların emeğini elimizin tersiyle devirmek, kurduğumuz hayatı yok sayıp, yenik ama, umutlu,dimdik bir kartalın hayat hikayesi gibi yaşamımıza yeniden, uzun ve yepyeni soluk verebilmek zordur. Zorlukların altında ezilip kalma korkumuz bizi bugünümüze yenik düşürür. Yarınlarımız, yarınlarda ulaşmak istediğimiz ve bizi aslında mutlu edebileceğine inandığımız yaşam şekilleri ise sadece hayallerimizde avuntu olarak kalır. Bunları göze alanlar ise, geçmişlerini gömdükleri yerde bırakıp keşifçi merakıyla bedelini ödemeye hazır yeni başlangıçlarının meçhul olma merakının heyecanıyla sıradan ve yarını hep aynı, sonucu ise belli olan yaşamlarından uzaklaşırlar.

Yağmalanan korku tünelidir. Kırılan, boynumuza kendi ellerimizle taktığımız zincirlerimizdir. Kurulu hayatın yarın ne getireceğini bilerek yaşadığımız yaşamın heyecanı tükenmişken, zincirlerinden kurtulabilenlerin cennetidir yaşam.

Kartalların yaşam akışı da bu yenilenmeyi şart koşan bir akıştır.

Kartallar kuş türleri içinde en uzun yaşayandır. 70 yıla kadar yaşayan kartallar vardır. Ancak bu yaşa ulaşmak için 40 yaşındayken çok ciddi ve zor bir karar vermek zorundadırlar. Kartalların yaşı 40'a vardığında pençeleri sertleşir, esnekliğini yitirir ve bu nedenle de beslenmesini sağladığı avlarını kavrayıp tutamaz duruma gelir. Gagası uzar ve göğsüne kıvrılır. Kanatları yaşlanır ve ağırlaşır. Tüyleri katlanır ve kalınlaşır. Artık kartalların uçması iyice zorlaşmıştır. Dolayısıyla kartal burada iki seçimden birini yapmak zorundadır. Ya ölümü seçecektir ya da yeniden doğuşun acılı ve zorlu sürecini göğüsleyecektir. Bu yeniden doğuş süreci 150 gündür. Bu yönde karar verirse kartal bir kaya duvarında artık uçmasına gerek olmayan bir yer bulduktan sonra burada gagasını sert bir şekilde kayaya vurmaya başlar.

En sonunda kartalın gagası yerinden sökülür ve düşer. Kartal bir süre yeni gagasının çıkmasını bekler. Gagası çıktıktan sonra bu yeni gaga ile pençelerini yerinden söker çıkartır. Yeni pençeleri çıkınca kartal bu kez eski kartlaşmış tüylerini yolmaya başlar. 5 ay sonra kartal kendisine 20 yıl veya daha fazla süreli bir yaşam bağışlayan "YENİDEN DOĞUŞ" uçuşunu yapmaya hazır duruma gelir.

Biz insanoğluda yaşam akışımızı zaferle sonuçlandırmamız için bize acı veren, mutsuz eden alışkanlıklarımızdan kurtulmamız gerekir.
Geçmişin acı tecrubelerinden sıyrılan hayatının geri kalanında kazandığı deneyimlerle zafer uçuşunu gerçekleştirir.
Ve en önemlisi korkularımıza tutsak olmamaktır. Hayatın hangi döneminde olursak olalım bize mutlaka bir kez daha yaşama şansı verilecektir yeter ki hayattan istemesini ve çalmasını bilelim.
 
Toplam blog
: 73
: 717
Kayıt tarihi
: 17.10.07
 
 

1979 D.bakır doğumluyum. AÖF bankacılık bölümü okumaktayım. Yazmayı çok seviyorum, hayata bağlayıcıl..