Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '08

 
Kategori
Su Sporları
 

Serbest stilde S ve I kulaç teknikleri

Serbest stilde S ve I kulaç teknikleri
 

Serbest stilde kulaç tekniği ile ilgili güzel bir görsel...


Sevgili yüzme severler, bu yazımda sizinle ABD’li yüzme antrenörlerinden arkadaşım Sean Fowler’ın serbest stille ilgili kulaç tekniği konusunda bana yazdığı önerileri paylaşacağım. Umarım beğenirsiniz.

Suyu kulacınızla nasıl çektiğiniz çok önemlidir. Genel olarak iki farklı stilden söz edilebilir: S-stili ve I-stili.
S-stilinde suyu çekmeye saat 1 pozisyonunda başlayıp (sağ elinizle) dışa doğru el hareketine devam edip saat 2:30 pozisyonuna kadar sürdürürsünüz. Daha sonra eliniz suyu vücudunuza doğru çekmeye başlar ve bu hareket, eliniz neredeyse göbek deliğinizin hizasına gelene dek devam eder. Göbek deliğinizin hizasına gelmeden hemen önce tekrar dışa doğru hareket edip kulaç bitiriş pozisyonuna gelir (baş parmağınız bacağınızın hizasına gelir). Sol kulacın hareketinde çizilen şekil tam olarak S harfine benzediğinden bu stile S stili denir.

I-Stilinde ise kulaç daha düz bir hareketle vücudunuzun altına doğru hareketlenip baş parmağınız bacak hizasına gelene kadar devam eder. Baş parmağınızın tırnağı ile çizdiğiniz rota şu şekildedir: başınızın ortası, kaşlarınızın arası, burnunuz, ön dişlerinizin arası, çeneniz, göğüslerinizin arası, göbek deliğiniz, en son kulaç bitişinde bacağınızın hizasına doğru dışa hareketle sonlanır. Baş parmağınızın tırnağının bir jilet olduğunu düşünürseniz, vücudunuz neredeyse iki eşit parçaya ayrılmış gibi olacaktır. Ancak, tırnağınız tüm bu rotayı çizerken kulacınız vücudunuzdan yaklaşık bir karış mesafede hareket etmelidir.
İki stilde de el, el bileği ve ön kol tek bir parça kürekmiş gibi hareket etmelidir. Sadece elinizle çekebileceğiniz su miktarı sınırlıdır. El ve ön kolunuzla birlikte çok daha fazla su çekebileceğiniz için el bileğinizi düz tutun, bükmeyin. Parmaklar kapalı ve bir arada olmalıdır. Çok daha ileri seviyelerde parmak araları çok hafif aralık olarak bırakılıp bir miktar daha fazla su çekişi sağlanır ama ilk başlarda parmakların kapalı olması ve bu alışkanlığı kazandıktan sonra daha ileri seviyede diğerinin uygulanması daha doğru olacaktır.
Peki hangi kulaç tekniği daha iyidir? İkisinin de avantaj ve dezavantajları olduğu kesin. S-stilinde her kulaçta daha az enerjiyle daha fazla yol alabilirsiniz. I-stilinde ise enerji tasarrufu olmamakla beraber daha seri kulaç atıp daha fazla güç kullanabilirsiniz.

Benim önerim birçok yarış için I-stili. Ian Thorpe bununla başarılı olduysa biz de olabiliriz sanırım. S-stilini önerebileceğim yarışlar ancak 800 metre ve üzerindeki dayanıklılık yarışları olabilir. I-stilinde kulacınızda yeterli bir ritm yakalayamazsanız S-stilini uygulayabilirsiniz.
İkisini de öğrenin ama ben özellikle I-stilini geliştirmenizi öneririm.

Sağlıcakla kalın

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..